Google και... αντι-Windows!

Είναι πραγματική απειλή το... λειτουργικό μέσα σε browser;

Και ενώ όλη η αγορά είχε στραμμένη την προσοχή της στα επερχόμενα Windows 7, την τελική τους έκδοση (που αναμένεται σε μερικές ημέρες) και την τιμολογιακή πολιτική της Microsoft για τις ευρωπαϊκές εκδόσεις, η Google... σε ρόλο Δία εξαπέλυσε κεραυνό εν αιθρία: οι πάμπολλες φήμες που την ήθελαν να δημιουργεί λειτουργικό σύστημα ανταγωνιστικό των Windows είναι αληθινές, αλλά δεν αναφερόμαστε στο Android (που απευθύνεται κυρίως σε φορητές συσκευές). Η Google ανακοίνωσε το Chrome Operating System, ένα λειτουργικό που ουσιαστικά θα προσφέρει το περιβάλλον εργασίας του μέσα στον γνωστό της browser, με πρόθεση να το κυκλοφορήσει προεγκατεστημένο σε δημοφιλέστατα netbooks μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται ήδη με κατασκευαστές φορητών υπολογιστών, προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού συστήματα σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται το νέο λειτουργικό. Το Chrome Operating System θα διατίθεται, προφανώς, και δωρεάν αφού ο κώδικάς του είναι "ελεύθερος" (open source).

Το Chrome Operating System, όπως το εισπράττουμε από την ανακοίνωση της Google τουλάχιστον, δεν θα είναι "πλήρες" λειτουργικό α λα Windows, OS-X ή Linux, υπό την έννοια ότι δεν θα κυκλοφορούν π.χ. περίπλοκες εφαρμογές ή games γι' αυτό. Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα πολύ ελαφρύ "στήριγμα" πυρήνα Linux για έναν ειδικά διαμορφωμένο Chrome, του οποίου όλα τα "προγράμματα" θα είναι ουσιαστικά Δικτυακές υπηρεσίες. Εννοείται πως το Gmail, τα Google Maps, το GTalk, τα Google Docs κλπ. θα είναι ενσωματωμένα σε αυτό, ενώ με έξυπνο σχεδιασμό του περιβάλλοντος εργασίας μία μεγάλη γκάμα από άλλα Web services στην οθόνη ενός τέτοιου netbook θα έδιναν άριστα την αίσθηση των "κανονικών εφαρμογών". Ο Chrome ήδη υποστηρίζει την υποδομή που καθιστά εφικτή τη χρήση προγραμμάτων και χωρίς σύνδεση στο Internet (Google Gears), οπότε πρόβλημα να εργαστεί κανείς π.χ. με έναν απλό κειμενογράφο και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει. Ένα τέτοιο "υβριδικό" σύστημα θα μπορούσε να εκκινήσει σε μερικά δευτερόλεπτα και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για όλες τις δημοφιλείς Δικτυακές εργασίες (mail, browsing, κοινωνικά δίκτυα, Skype κλπ.) απ' ότι ένα "κανονικό" laptop κάνει σήμερα στηριζόμενο σε "κανονικό" λειτουργικό.

Γιατί θα έπρεπε να νοιώθει απειλημένη η Microsoft από το Chrome Operating System, λοιπόν, αφού αυτό ούτε πλήρες Office, ούτε "κανονικό" Photoshop, ούτε ιδιαίτερες multimedia δυνατότητες, ούτε 3D games θα μπορεί να προσφέρει; Γιατί, ευτυχώς η δυστυχώς, πάρα, μα πάρα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πια αφιερώνουν το 65%-70% του χρόνου που βρίσκονται μπροστά σε ένα PC (μελέτες ισχυρίζονται και περισσότερο) χρησιμοποιώντας έναν Web browser. Η επιτυχία των netbooks την τελευταία διετία μιλά από μόνη της: απίθανα πολύς κόσμος είναι πρόθυμος να καταβάλλει ένα λογικότατο αντίτιμο για να έχει τις Δικτυακές υπηρεσίες της αρεσκείας του διαθέσιμες όπως τις ξέρει από τους Η/Υ, χωρίς τους περιορισμούς π.χ. των smartphones. Οι σχετικοί συμβιβασμοί είναι λίγοι και είναι προφανέστατα πρόθυμος να τους κάνει για να είναι... "always on" ή τουλάχιστον "very often on". Και το Chrome Operating System, αν είναι προσεγμένο και προσφέρει όλα όσα υπόσχεται, έχει όντως τη δυναμική να είναι το προϊόν εκείνο που θα στηρίξει αρτιότερα τις δημοφιλέστερες συσκευές της... "Generation Web". Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ