e-parenting.gr: παιδιά και έφηβοι στο Διαδίκτυο, με ασφάλεια

Όσα χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς για να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σωστά, σε ειδική, πλήρη πηγή ενημέρωσης

Σαν να μην... ήταν ήδη καθόλου εύκολη η δουλειά των απανταχού γονιών του σήμερα, οι συγκεκριμένοι έχουν μία ευθύνη παραπάνω (συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές) στην ανατροφή των παιδιών τους: να τα συντροφέψουν στα πρώτα τους βήματα, και να τα εκπαιδεύσουν για τα επόμενα, όσον αφορά στην χρήση του Internet. Το μεγαλύτερο μέσο επικοινωνίας, μάθησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στον κόσμο είναι υπερπολύτιμο, αλλά και ένας εικονικός χώρος εν δυνάμει ανασφαλής για τα παιδιά και τους έφηβους - οι γονείς λοιπόν εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υποδείξουν τις "κακοτοπιές", χωρίς ωστόσο να επιβάλλουν περιορισμούς τέτοιους, που να καθιστούν την χρήση του Δικτύου από τα παιδιά πρακτικά αδύνατη ή έστω πολύ δύσκολη.

Το πρόβλημα: ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους γονείς δεν γνωρίζει και το ίδιο πώς ακριβώς να προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη επίβλεψη και προστασία αρχικά, συμβουλή και γνώση στην συνέχεια όσον αφορά στο Διαδίκτυο. Σε δεύτερο επίπεδο, ακόμη και να έχουν κάποια γνώση σχετική ορισμένοι γονείς, ίσως χρειάζονται βοήθεια στο πώς θα την μεταδώσουν - ενώ, φυσικά, με την ταχύτητα που κινείται το Internet αλλάζοντας σχεδόν καθημερινά, μεγάλη είναι η ανάγκη για τακτική ενημέρωση όσον αφορά στο πώς ακολουθούν και οι αντίστοιχες ψηφιακές απειλές. Για να παίξουν σωστά τον ρόλο του "ψηφιακού γονέα", με άλλα λόγια, θα πρέπει να είναι πρώτα οι ίδιοι γνώστες του Internet σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά και να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην χρήση του, ειδικά από άτομα μικρής ή νεαρής ηλικίας.

Η COSMOTE δείχνει να καταλαβαίνει πολύ καλά όλα τα παραπάνω, αλλά και να πιστεύει ακράδαντα πως ναι, κάθε παιδί μπορεί να μεγαλώσει στον κόσμο του Internet με ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί το e-parenting.gr, ένα web portal με αντικείμενο ακριβώς αυτά τα ζητήματα του λεγόμενου digital parenting. Μέσα από αυτό το portal η COSMOTE προσφέρει στην ελληνική οικογένεια τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις γνώσεις που αυτή χρειάζεται ώστε να αξιοποιεί τα οφέλη και τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το Internet με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Στο e-parenting.gr κάθε γονέας έχει πρόσβαση σε αρθρογραφία και video interviews με θέμα τις εξελίξεις στον χώρο του digital parenting. Εκεί μπορεί να αποκτήσει ενημέρωση για τις νέες Δικτυακές εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, να γνωρίσει τα δημοφιλή ψηφιακά "σημεία επαφής" των νεαρών ηλικιών με τρίτους - όπως τα social media, τις υπηρεσίες chatting/messaging και τα σύγχρονα video games - και να εξοικειωθεί με αυτά, ώστε ν' αναγνωρίσει πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να συναντήσουν εκεί και τα δικά του παιδιά.

Το συμβουλευτικό portal της COSMOTE λειτουργεί σε συνεργασία με έγκυρους φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Φιλοξενεί επίσης το School Of Cool, το πρώτο... ψηφιακό σχολείο για την χρήση του Internet αποκλειστικά για γονείς: με την βοήθειά του εκείνοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την "γλώσσα έκφρασης" των παιδιών τους, ώστε να έλθουν πιο κοντά σε αυτά και στον τρόπο επικοινωνίας τους. Οι γονείς... "κάθονται στο θρανίο" εκ νέου προκειμένου να έλθουν σ' επαφή με την σύγχρονη κουλτούρα του Internet ή να φρεσκάρουν αυτά που ήδη ξέρουν. Η προσφερόμενη ύλη περιλαμβάνει θέματα γνώσης του Internet διαφόρων επιπέδων, ξεκινώντας από τα πολύ απλά και σταδιακά συνεχίζοντας σε περισσότερο "προχωρημένα".

Την πληροφόρηση που προσφέρει στους γονείς το e-parenting.gr ολοκληρώνει η ενότητα των Εκδηλώσεων - η οποία κάνει προτάσεις σχετικές με τα παιδιά και την τεχνολογία - καθώς και η ενότητα των Εργαλείων, όπου μπορεί να βρει κανείς υπηρεσίες και εφαρμογές που βοηθούν τους γονείς να επιβλέπουν την χρήση του Internet από τα παιδιά τους και να τα κρατούν ασφαλή. Γιατί το digital parenting στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι... δύσκολο πράγμα: η τακτική επίσκεψη στο e-parenting.gr, αρκεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ