CES 2011: PC και tablets

Στασιμότητα; Ποτέ!

H CES μπορεί να είναι έκθεση παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αλλά... κακά τα ψέματα: έχει σαφώς αμερικανοκεντρική χροιά. Ως εκ τούτου, οι προσωπικοί υπολογιστές παίζουν σημαντικό ρόλο στην όλη εικόνα της, ενώ εκεί καταγράφονται με τρόπο γλαφυρό όλες οι μεγάλες τάσεις που θα διαμορφώσουν την αγορά των PC κάθε είδους για τους επόμενους μήνες. Η πρόσφατη έκθεση του 2011 δεν μας απογοήτευσε σε κανέναν από τους δύο τομείς: και ισχυρή παρουσία είχε το personal computing, και οι τάσεις που περιμέναμε... εκδηλώθηκαν. Εντυπωσιακά, μάλιστα!

Ξεκινώντας από τα όσα αφορούν αμιγώς στους προσωπικούς υπολογιστές όπως τους γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, λοιπόν. Η AMD επέλεξε το πλαίσιο αυτής της έκθεσης για να επιδείξουν τις προτάσεις τους για έναν ενιαίο επεξεργαστή γενικών καθηκόντων και ταυτόχρονα επεξεργασίας γραφικών. Την πρότασή της με το κωδικό όνομα Fusion, την περιμέναμε εδώ και ένα χρόνο περίπου - άξιζε μεν τον κόπο η αναμονή, καθώς τα σχετικά chip δείχνουν ικανά ν' αντεπεξέλθουν ακόμη και σε μέσων απαιτήσεων PC gaming με επιτυχία.

Η καθυστέρηση όμως έδωσε τo χρόνο στην Intel να παρουσιάσει τους επεξεργαστές με το κωδικό όνομα Sandy Bridge, οι οποίοι δείχνουν επίσης ικανότατοι να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο, σε συνεργασία με το κατά πολύ βελτιωμένο chipset γραφικών του όποιου motherboard τους φιλοξενήσει. Και οι δύο προτάσεις στοχεύουν αρχικά σε laptop, Media Center PC και γενικώς συστήματα όπου το μικρό μέγεθος, το βάρος, η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και η αυτονομία έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις κορυφαίες επιδόσεις σε γραφικά. Ένας αριθμός κατασκευαστών έχει ανακοινώσει σχέδια για την κυκλοφορία μοντέλων βασισμένων και στις δύο προτάσεις, οπότε περιμένουμε να δούμε και πρακτικά πόση περισσότερη αξία χρηστική έχουν να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ