CES 2011: PC και tablets

Στασιμότητα; Ποτέ!

Είναι ειρωνικό, πάντως, πως η εταιρεία που θα πληγεί πιο πολύ από το ενδεχόμενο εμπορικής επιτυχίας αυτού του συνδυασμού επεξεργαστών και υποσυστημάτων γραφικών που προαναφέραμε, κινείται με τη σειρά της προς την... αντίθετη κατεύθυνση: τα χωράφια των Intel και ΑMD! Αναφερόμαστε φυσικά στην nVidia, η οποία έκανε επιτέλους αυτό που περιμέναμε για χρόνια: ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει δικούς της επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική της ARM - οπότε μιλάμε κυρίως για laptop, tablets, κινητά τηλέφωνα και πολύ λιγότερο για desktop συστήματα. Η nVidia δεν ξέχασε και τον... παραδοσιακό της ρόλο, βέβαια, γι' αυτό και ανακοίνωσε τόσο νέο υποσύστημα γραφικών για ισχυρά laptops (σειρά GeForce 500M), όσο και ανανεωμένο υποσύστημα γραφικών για tablets και ισχυρά κινητά (Tegra 2). Και εδώ ανακοινώθηκαν πολλαπλές προτάσεις από έναν αριθμό κατασκευαστών, οπότε... εν αναμονή.

Και μιλώντας για tablets... στη CES 2011 είχαν ούτε λίγο ούτε πολύ τη μισή έκθεση δική τους! Όχι λιγότερες από 40 τέτοιες νέες συσκευές ανακοινώθηκαν στο Las Vegas. Οποιοδήποτε όνομα κατασκευαστή hardware μπορεί να έλθει στο μυαλό των φίλων του Αθηνόραμα Digital, είχε να προτείνει (το λιγότερο) ένα tablet, οπότε πρακτικά καλύφθηκαν όλες οι κατηγορίες που μπορούμε να σκεφτούμε. Με διαφορετικά λειτουργικά - Android 2.2 ή 3.0, Windows 7, Linux, QNX. Σε διαφορετικές διαγωνίους - από 7 έως 14 ίντσες. Με διαφορετικούς επεξεργαστές, σε διαφορετικές ταχύτητες, υποστηριζόμενους από διαφορετικά chipset γραφικών. Και... πάει λέγοντας. Οι ημερομηνίες διάθεσης και οι τιμές πώλησης διαφοροποιούνται με τον ίδιο τρόπο, οπότε αληθινά δεν έχει νόημα να σταθεί κανείς σε κάποιο tablet συγκεκριμένα. Θ' αξιολογηθούν... κατά σειρά εμφάνισης, ελπίζουμε από το Μάρτιο.

Αξίζουν πάντως κάποιες γενικές παρατηρήσεις: το Android 3.0, που έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε tablets πολύ καλύτερα από το 2.2, κέρδισε τις εντυπώσεις και απομένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί ώστε να προσφέρει ισχυρό ανταγωνισμό στο iPad. Επίσης: αν και όλοι οι κατασκευαστές ολοφάνερα πιστεύουν στη δυναμική των tablets, οι... απόψεις διίστανται όσον αφορά στο τί τα καθιστά περισσότερο χρηστικά (κάτι καλό για μας αφού σημαίνει πως θα έχουμε περισσότερες επιλογές να αξιολογήσουμε ως καταναλωτές). Επίσης: η Sony ήταν ίσως η μόνη μεγάλη κατασκευάστρια που δεν ανακοίνωσε tablet, αν κι έχει επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για εντυπωσιακή είσοδο στην κατηγορία. Τα στελέχη της δηλώνουν πως θα το κάνει μόνο με προτάσεις αληθινά κορυφαίες, που θα έχουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω και το κάτι διαφορετικό. Ε, είναι να μην περιμένει κανείς με ανυπομονησία κι ενδιαφέρον τί... "μαγειρεύεται" στα εργαστήριά της;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ