Βραβεία 2010: Hardware

Ό,τι... ποθεί ένα PC!

Ενώ στην γενικότερη κατηγορία του home cinema η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν ευδιάκριτη και σε πολλά στοιχεία ουσιαστική, στην αντίστοιχη του hardware για προσωπικούς υπολογιστές δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο. Ειδικά, δε, όσον αφορά στους κεντρικούς επεξεργαστές τους: ναι, μέσα στο 2010 κάναμε τη μετάβαση από τους 4 πυρήνες στους 6, οι ταχύτητες λειτουργίας τυπικά αυξήθηκαν, αλλά δεν εμφανίστηκε το προϊόν εκείνο που θα "έκανε τη διαφορά" στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα PC. Από πολλές απόψεις, πολύ περισσότερη επιρροή στην αγορά συνολικά του computing είχε ο επεξεργαστής Α4 της Apple για το iPad και το iPhone4, παρά ο,τιδήποτε προσέφερε η Intel ή η AMD.

Μέσα στο 2011 αυτό περιμένουμε ν' αλλάξει σε ένα βαθμό. Μεταβαίνοντας σε νέες διαδικασίες παραγωγής (32 nm) μεγαλώνει το περιθώριο για οικονομικότερους, ταχύτερους και - το σημαντικότερο - εξυπνότερους επεξεργαστές. Συν τοις άλλοις, το software έχει πια αρχίσει να... προφταίνει το hardware επιτέλους: ενώ στην πράξη ελάχιστος κόσμος μπορούσε να αξιοποιήσει έναν πάρα πολύ ισχυρό επεξεργαστή, και πάλι μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα, από το 2011 και μετά πολύ περισσότερες εφαρμογές και games θα εκμεταλλεύονται πολλαπλούς πυρήνες. Πρόοδο θέλουμε να δούμε και σε δύο άλλα "μέτωπα": της minimum ισχύος και της κατανάλωσης ρεύματος. Το δεύτερο δεν χρειάζεται επεξήγηση, ενώ με το πρώτο εννοούμε την άνοδο ακόμη και του φτηνότερου επεξεργαστή στο σημείο που π.χ. ένα netbook να μπορεί να προσφέρει με άνεση (και όχι... με κόπο και μόλις) τα βασικά. Ίδωμεν!

Η επιλογή μας: AMD Phenom II X6 1055T

Πολλές φορές στην αγορά της τεχνολογίας... άλλο το καλύτερο προϊόν κι άλλο το σημαντικότερο. Η συγκεκριμένη πρόταση της AMD είναι το σημαντικότερο: ο πρώτος επεξεργαστής έξι πυρήνων που είναι αληθινά προσιτός, χωρίς να στερείται δυνατοτήτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η AMD προσφέρει υψηλό συντελεστή αξίας/κόστους σε επεξεργαστή της, βέβαια, όμως έξι πυρήνες μπορούν να αποδώσουν εκπληκτικά με το σωστό λειτουργικό και τις σωστές εφαρμογές - και ο 1055T το αποδεικνύει έμπρακτα, χωρίς να απαιτεί το είδος της επένδυσης που μόνο με επαγγελματική χρήση δικαιολογείται. Για hi-end games δεν είναι ο καλύτερος, είναι όμως αυτό που χρειάζονται οι χρήστες που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν θέλουν να βλέπουν καθυστερήσεις πουθενά. Αυτό, το προσφέρει. Και άνετα!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Intel Core i7 i980X

Αυτό είναι, αναμφισβήτητα, όχι το σημαντικότερο, αλλά το καλύτερο προϊόν: ένας επεξεργαστής του οποίου την ωμή δύναμη μόνο σε... ακραίες και συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να διακρίνει κανείς, όχι σε "απλή" καθημερινή χρήση. Ο ταχύτερος επεξεργαστής της Intel είναι εξαπύρηνος, εξοπλισμένος με άφθονη υποβοηθητική μνήμη τρίτου επιπέδου και χρονισμένος στα 3.3 GHz. Και λιγότερο ρεύμα καταναλώνει και λιγότερο ζεσταίνεται από τον προκάτοχό του, τον 975 Extreme Edition - όλα αυτά βέβαια μέχρι ο κάτοχός του αποφασίσει να τον... καταπιέσει ψυχολογικά μέσω overclocking, βέβαια. Μία σεβαστή χρηματική επένδυση (που δεν έχει νόημα να γίνει σε PC κόστους κάτω των €3000), την οποία όμως θα... εκτιμήσει ιδιαίτερα η όποια κορυφαία κάρτα γραφικών θα κληθεί να προβάλλει το Crysis 2 σε διαστημικές αναλύσεις. Πώς αλλιώς να το θέσουμε, άλλωστε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ