Ασφάλεια και Δίκτυο: τα βασικά!

Όσα δεν πρέπει να ξεχνούν απλά... όλοι

Δεν χρειάζεται να... μπει κανείς σε διαδικασίες για να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι το Internet στη χρήση των προσωπικών υπολογιστών σήμερα: να σκεφτεί μόνο πώς ήταν οι εποχές που δουλεύαμε με αυτούς χωρίς Δικτυακή πρόσβαση, ή πώς είναι σήμερα όταν για κάποιο λόγο τη στερούμαστε, αρκεί! Όλος αυτός ο πλούτος πληροφορίας, ωστόσο, έχει ένα μικρό τίμημα: αυτό είναι της απαραίτητης προσοχής και κάποιων κανόνων που πρέπει πλέον να τηρούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, έμπειροι και... πρωτάρηδες, προκειμένου να είναι ασφαλείς από τις απειλές που δυστυχώς προέρχονται από την ίδια πηγή.

Αυτά που ακολουθούν, λοιπόν, στις επόμενες παραγράφους είναι οι συμβουλές γενικού χαρακτήρα - τα... απολύτως βασικά - που πρέπει όλοι και όλες ανεξαιρέτως να έχουμε στα υπόψιν όταν χρησιμοποιούμε το Internet και τις υπηρεσίες του. Σε άλλα σημεία του αφιερώματος κάποια από αυτά θα αναλυθούν περαιτέρω, εδώ ωστόσο παρατίθενται τα σημαντικότερα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν!



Όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ένας προσωπικός υπολογιστής είναι πρακτικά "γυμνός" απέναντι σε Δικτυακές απειλές αν στο λειτουργικό του σύστημα - όπως τα δημοφιλέστερα Windows - δεν έχει προστεθεί κάποιο πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Προτάσεις τέτοιες στην αγορά υπάρχουν πολλές, εμπορικές ή δωρεάν. Δεν έχει τόσο σημασία ποιαν θα επιλέξουμε, όσο το να φροντίσουμε να εγκαταστήσουμε μία και να την έχουμε πάντα ενεργή.

Το να εγκαταστήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προστασίας βοηθά πολύ, πρέπει όμως να το κρατάμε αποτελεσματικό με τις ενημερώσεις λογισμικού που διατίθενται γι' αυτό. Αυτές είναι που τού επιτρέπουν να αντιμετωπίσει νέες απειλές και όχι μόνο τις παλαιότερες και εξουδετερωμένες. Τα περισσότερα τέτοια προγράμματα έχουν πια αυτοματοποιήσει το σχετικό μηχανισμό, αλλά ζητούν συχνά τη συγκατάθεση του χρήστη - είναι καλό να μην αμελείται, λοιπόν. Στο ίδιο πλαίσιο, θεμιτό είναι να ελέγχει κανείς και για ενημερώσεις του ίδιου του λειτουργικού. Το Windows Update, για παράδειγμα, έχει επίσης κάνει τη διαδικασία ευκολότερη, αξίζει όμως να τού δίνεται προτεραιότητα ώστε το σύστημα να ασφαλίζεται... αεροστεγώς το συντομότερο δυνατόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ