Apple το... 10 μ.J.: Τί φανταζόμαστε;

Που θα βρίσκεται το λογότυπο του μήλου στο μέλλον; Ιδέες!

Ναι, παντού υπάρχει "το σήμερα" και "το αύριο". Σ' όλες τις αγορές, σ' όλους τους τομείς. Στην τεχνολογία, ωστόσο, το... αύριο δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά στο σήμερα απ' ότι σε άλλους κλάδους - και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα, ενίοτε ωθούν το αύριο σε κατευθύνσεις που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούσαμε... χθες. Απτό παράδειγμα, ανά δεκαετίες, ο Steve Jobs και η Apple. Το 1981, υπό την πλήρη του κατοχή, η αμερικανική εταιρεία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής της Lisa, του δεύτερου προσωπικού Η/Υ της. Το 1991, χωρίς τον Jobs, η ίδια εταιρεία είχε περιθωριοποιηθεί κι όδευε σταθερά προς το γκρεμό. Το 2001, με αυτόν και πάλι "στο τιμόνι" για 3 χρόνια, είχε ήδη ανακάμψει κι ετοιμαζόταν να αλλάξει το πρόσωπο της μουσικής βιομηχανίας. Και το 2011, μέσα από τις επιλογές του, είναι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, ιδανικά τοποθετημένη να φέρει αλλαγές σ' οποιοδήποτε τμήμα της αγοράς τεχνολογίας στοχεύσει στη συνέχεια.

Εύλογο ερώτημα, λοιπόν. Πού θα μπορούσε να βρίσκεται το 2021 μία Apple χωρίς τον Steve Jobs, αλλά διαποτισμένη βαθιά με τον τρόπο σκέψης του, στηριγμένη στις επιτυχίες του και υποστηριζόμενη από τους πιστούς οπαδούς που κατάφερε να μαζέψει γύρω της με μια πορεία 40 χρόνων;

Πριν απαντήσουμε, ας διευκρινίσουμε: μακριά από μας τα μελλοντολογικά οράματα που περισσότερη σχέση με ευσεβείς πόθους και την επιστημονική φαντασία έχουν, παρά με πιθανά σενάρια. Το 2001 δεν θα μπορούσαμε μεν να είχαμε προβλέψει την επιτυχία του iPad, αλλά π.χ. το ότι τα laptop θα γίνονταν ισχυρότερα και ελαφρύτερα φαινόταν και τότε, ενώ π.χ. τα smartphones ως concept υπήρχαν, αλλά όχι η τεχνολογική και Δικτυακή υποδομή για να έχουν νόημα. Δεν θα κοιτάξουμε σε κανενός είδους... κρυστάλλινη σφαίρα! Όμως το ερώτημα του 10 μ.J. (μετά Jobs) για την Apple είναι ενδιαφέρον γιατί, αν μη τί άλλο, οι τάσεις που επικρατούν τώρα είναι σαφείς και τα περιθώριά τους ακόμη πολύ μεγάλα. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το αν και κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία χωρίς τον φυσικό της ηγέτη θα καθορίζει και μετά από 5 χρόνια τις εξελίξεις ή αν θα περιορίζεται απλώς στο να είναι επικερδής. Για να δούμε τί... βλέπουμε να έρχεται, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ