Apple το... 10 μ.J.: Τί φανταζόμαστε;

Που θα βρίσκεται το λογότυπο του μήλου στο μέλλον; Ιδέες!

Πρώτα στις ασφαλείς προβλέψεις, λοιπόν, και μετά σε μερικές... λιγότερο ασφαλείς. Για τα επόμενα 2 χρόνια η Apple έχει μερικά "σιγουράκια" ως επιλογές, τα οποία - ακόμη και πουθενά, καθόλου να μην πρωτοτυπήσει - θα σημειώσουν εμπορική επιτυχία. Μπορεί π.χ. να συνεχίσει να εξελίσσει τεχνολογικά τους iMac, τους Mac Mini και τα MacBook χωρίς να αλλάξει ριζικά το design τους, καθιστώντας αυτούς τους Η/Υ όλο και πιο ισχυρούς ή/και ευέλικτους (όπως π.χ. υπόσχεται να κάνει η τεχνολογία Tri-Gate της Intel από το 2012 και μετά). Καινοτομία που... κόβει την ανάσα δεν περιμένουμε από τους "τυπικούς" προσωπικούς υπολογιστές: όσο στηρίζονται σε οθόνες μη αφής, πληκτρολόγια και mouse, το περίβλημα και οι επεξεργαστές τους μπορεί να αλλάζουν, παραμένουν όμως του ίδιου είδους συσκευές, με τον γνωστό και καθιερωμένο τρόπο χρήσης.

Λιγότερο ασφαλείς είναι οι προβλέψεις γι' αυτούς τους Η/Υ από τα 2 χρόνια και μετά, καθώς η Apple έχει ήδη αφήσει... υπονοούμενα για σύγκλιση του OS-X και του iOS. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ενδείξεις για την πρόθεσή της να φέρει τόσο κοντά τα iPhone/iPad με τους Μac στον τρόπο χρήσης, ώστε κάποια στιγμή όλες της οι συσκευές να στηρίζονται και στο ίδιο λειτουργικό σύστημα. Είναι πολυσυζητημένη θεωρία, η οποία έχει λογική βάση (στοιχεία της είδαμε ήδη στο OS-X Lion). Αν μέσα στους επόμενους 12 ή 18 μήνες, λοιπόν, μάς ανακοινωθεί πως η Apple σε καινούργιους Mac θα χρησιμοποιήσει επεξεργαστές της... ARM και όχι της Intel, ε, τότε το OS-X 9 και το iOS 7 ίσως να είναι το ίδιο λειτουργικό!

Ασφαλέστερες είναι οι πιθανές προβλέψεις για τα επόμενα 2 χρόνια όσον αφορά στα iPhone και τα iPad. Ακριβώς επειδή η Apple έχει ήδη και στα δύο σημαντικό προβάδισμα, δεν θ' αποδειχθεί (θεωρητικά) δύσκολο να το διατηρήσει, με τα ανάλογα εμπορικά ωφέλη. Το επόμενο iPhone και το επόμενο iPad θα είναι ισχυρότερα, προφανώς, αλλά δεν θ' αλλάξει κάτι εξαιρετικά σημαντικό στη λειτουργία τους. Για τα μεθεπόμενα, όμως; Η συζήτηση εκεί γίνεται... ελαφρώς ριψοκίνδυνη, έστω κι αν πιστεύουμε ότι τα smartphones και tablets του 2012-2014 δεν χρειάζεται να "επανεφεύρουν τον τροχό" για να προσφέρουν με καλύτερο τρόπο, αυτά που προσφέρουν σήμερα. Λειτουργίες όμως που δεν έχουμε σήμερα, όπως η αναγνώριση φυσικού λόγου, η μετατροπή λόγου σε κείμενο, η αυτοματοποιημένη εκδοχή της "εμπλουτισμένης πραγματικότητας" (augmented reality) με τη βοήθεια Δικτυακών υπηρεσιών, σαφώς θα ήταν "βήμα μπροστά"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ