Apple iMac: το (μεγάλο) φάουλ

Αλαζονικό στυλ; Ε, τιμωρία λοιπόν...!

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα περισσότερο εκνευριστικά από τα οφθαλμοφανή φάουλ που κάνουν οι κατασκευάστριες πολυεθνικές και στη συνέχεια αρνούνται να παραδεχθούν... και στο χώρο της τεχνολογίας τα έχουμε αληθινά βαρεθεί πια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Apple, της οποίας τα νέα iMac έπασχαν από σοβαρά προβλήματα στις νέας τεχνολογίας οθόνες τους, από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας τους το Νοέμβρη. Εκατοντάδες ήταν οι αναφορές και τα παράπονα για ραγισμένες οθόνες, προβλήματα στην απεικόνιση και παραποίηση των χρωμάτων που απέδιδαν με τόνους του κίτρινου. Το Web - όπου τίποτε δεν υπάρχει πια περίπτωση να μείνει κρυφό - είχε κατακλυστεί με μηνύματα διαμαρτυρίας και αποδείξιμες αναφορές για το θέμα... και ποιά ήταν η στάση της, πολύ συχνά αλαζονικής, αμερικανικής εταιρείας;

Η Apple πεισματικά αρνούνταν τα πάντα. Καμία αναγνώριση του προβλήματος, φοβούμενη προφανώς επιπτώσεις στις πωλήσεις των νέων, πανάκριβων iMac. Καμία αποδοχή του τί συμβαίνει, κυκλοφορώντας όμως παράλληλα software updates που κάποια θέματα (σχετικά με την κάρτα γραφικών) έλυναν, κάποια άλλα όμως (ολοφάνερα θέματα κατασκευής της οθόνης) όχι. Σιωπηλά η αμερικανική εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή των iMac, αποζημίωνε τους κατόχους τους που τους επέστρεφαν (με περισσότερα μάλιστα χρήματα!), αλλά... συνέχιζε να μην παραδέχεται δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη σειρά προϊόντων - και μάλιστα σοβαρό.

Η κακή αυτή τακτική του "κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου" έλαβε τέλος πριν από λίγες μέρες, όταν πια η Apple - και υπό την πίεση πολλαπλών δημοσιευμάτων από αξιόπιστες πηγές - παραδέχθηκε ανοιχτά ότι ναι, η συγκεκριμένη σειρά είναι ελαττωματική και ότι ναι, χρειάστηκε ν' αλλάξουν οι διαδικασίες παραγωγής της για να διορθωθούν τα προβλήματα. Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι παρτίδες iMac που βγαίνουν εδώ και λίγες μέρες από το εργοστάσιο είναι κατά 99% ΟΚ, αλλά... ποιός την πιστεύει πια; Επί 4 μήνες σχεδόν πωλούσε ελαττωματικό προϊόν για το οποίο γνώριζε, υποχρεώνοντας τους κατόχους iMac να επιστρέφουν τρεις, τέσσερις ή πέντε (!) φορές τους νέους τους υπολογιστές, με την ελπίδα να... "πέσουν" σε σωστό προϊόν. Έλεος!

Όχι. Αυτή δεν είναι η συμπεριφορά εταιρείας που θέλει να θεωρείται σοβαρή. Καταλαβαίνουμε πως όσο περισσότερο καιρό αποφεύγεις να λες την αλήθεια, τόσο δυσκολότερο είναι να την πεις τελικά... αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία. Δηλώνουμε ότι ανήκαμε στον αρκετά μεγάλο αριθμό από φίλους και γνωστούς που μόλις είδαν τους νέους iMac σκέφτηκαν αμέσως "Θέλω έναν τέτοιο... τώρα" (ειδικά το μοντέλο με την οθόνη των 27 ιντσών είναι απλώς απίστευτο). Όμως διαβάζοντας τις πρώτες αναφορές για προβλήματα, επιλέξαμε να κρατήσουμε στάση αναμονής. Το ίδιο συμβουλέψαμε να κάνουν φίλοι και φίλες που "ζαχάρωναν" έναν iMac επίσης. Ευτυχώς μας άκουσαν. Κανείς μας δεν αγόρασε ελαττωματικό iMac, αλλά ποιός μας λέει πως δεν θα πέσουμε σε τέτοιο μοντέλο - δεν έχουν αποσυρθεί από την αγορά προφανώς τα προβληματικά - αν αγοράσουμε τώρα; Και ξαναμανά επιστροφή στην Apple, για αλλαγή με άλλο μοντέλο; Ασόβαρα πράγματα.

Το χειρότερο όλων είναι να διαπιστώνει κανείς πόσο άσχημος είναι ο αληθινός τρόπος με τον οποίο η Apple σκέφτεται για το κοινό της και το αντιμετωπίζει. Η εταιρεία που υποτίθεται πως έχει τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης πελατών, να καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές; Αναρωτιόμαστε τί πρέπει να κάνουν στα Mac fanboys για να εκφράσουν δυσαρέσκεια για την Jesus Company! Η εταιρεία που υποτίθεται πως έχει ως κινητήριο δύναμή της την καινοτομική διάθεση, ν' αφήνει επί 16 εβδομάδες να κινούνται στην αγορά φανερά κακής ποιότητας οθόνες; Σαν το υπέροχο design να μπορούσε να δικαιολογήσει τα πάντα! Όχι. Πάντοτε μας ενοχλούσαν πράγματα στη συλλογιστική της Apple, μα τα παραβλέπαμε. Αυτό είναι αδύνατον. Θα το ξεχάσει κι αυτό τόσο εύκολα το καταναλωτικό κοινό; Ίσως, ίσως όχι. Εμείς, πάντως, αν δεν... "καθαρίσει" η αγορά παγκοσμίως από ελαττωματικά iMac, δύο χιλιάδες ευρώ για το ονειρεμένο 27άρι δεν δίνουμε. Θα πάρει μήνες; Ας πάρει. Και ειλικρινά ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και η υπόλοιπη αγορά για κάποιο καιρό, τιμωρώντας έτσι την αμερικανική εταιρεία με αισθητά χαμηλότερες πωλήσεις. Γιατί, ε, σε όλα υπάρχει κι ένα όριο, μαμά Apple. Ναι, αλήθεια.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ