PSN: στο maximum με PS Plus

Τί προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία της Sony στο κοινό των "Δικτυωμένων" PS4, γιατί αξίζει τα χρήματά της στο έπακρο

Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital PlayStation Network Week έχουμε ήδη αναλύσει τί ακριβώς είναι το PSN και πώς στηρίζει το, σημαντικότατο για τους κατόχους PlayStation4, Δικτυακό κατάστημα ψυχαγωγικού περιεχομένου της Sony, το PS Store - καθώς και ποιές άλλες μορφές ψυχαγωγίας προσφέρει πέρα από τα video games αυτά καθ' αυτά. Το PSN μπορεί να καλύπτει με την λειτουργία του όλες τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου οικιακού συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης όπως το PS4, αλλά για εκείνους κι εκείνες που απαιτούν περισσότερα ή πολύ περισσότερα υπάρχει και η συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus. Τί προσφέρει αυτή; Τους τρόπους να αξιοποιήσει κανείς στο PS4 του το PlayStation Network στο maximum!

Οι δύο σημαντικότεροι από αυτούς τους λόγους δεν είναι βέβαια άλλοι από την δυνατότητα συμμετοχής σε Δικτυακές αναμετρήσεις (επιλογές online gaming ανταγωνιστικού ή συνεργατικού) και τα τουλάχιστον δύο δωρεάν games που προσφέρει η Sony στους κατόχους PlayStation4 κάθε μήνα. Ένα μεγάλο ποσοστό των τελευταίων θεωρούν προαναφερθείσα δυνατότητα απαραίτητη για να απολαύσουν πολλά από τα πλέον δημοφιλή games του PS4 σήμερα, ενώ τα 25-30 δωρεάν games ετησίως που λαμβάνει κάθε συνδρομητής PlayStation Plus αξίζουν από μόνα τους πολύ περισσότερο από το κόστος της ίδιας της συνδρομής σε 12μηνο πλαίσιο (€59.99).

Έπειτα οι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus έχουν στην διάθεσή τους αποκλειστικό περιεχόμενο όλων των ειδών. Αυτό ποικίλλει π.χ. από ειδικά themes, avatars, πίστες, χαρακτήρες κλπ. που δημιουργεί η ίδια η Sony ή προσφέρει σε συνεργασία με μεγάλες εκδότριες εταιρείες, μέχρι πρόσβαση VIP στην δοκιμαστική λειτουργία επερχόμενων ΑΑΑ τίτλων που το κοινό περιμένει ανυπόμονα. Οι συνδρομητές PS Plus έχουν έτσι συχνά την ευκαιρία να δουν πώς θα είναι π.χ. η online ανταγωνιστική συμμετοχή σε τέτοια games πολύ πριν κυκλοφορήσουν, ενίοτε ακόμη και να τ' αγοράσουν πριν την ευρεία τους διάθεση στο εμπόριο.

Οι κάτοχοι PS4 που έχουν εγγραφεί στην συνδρομητική υπηρεσία της Sony έχουν στην διάθεσή τους και αποκλειστικές extra λειτουργίες. Το πόσο σημαντικό είναι π.χ. να υπάρχει Δικτυακό αντίγραφο ασφαλείας της προόδου που σημειώνουμε σε όλους τους τίτλους που παίζουμε (save games), δεν μπορεί να υποτιμηθεί: αυτά τα save games αντιστοιχούν σε αμέτρητες ώρες που έχουν επενδυθεί σε δύσκολους, απαιτητικούς τίτλους, και θα ήταν... καθόλου μικρή απώλεια να χαθούν αν ο σκληρός δίσκος του PS4 πάθαινε κάτι. Οι συνδρομητές PS Plus έχουν στην διάθεσή τους 100 GB Δικτυακού αποθηκευτικού χώρου για τα save games τους και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εκεί γίνεται αυτόματα. Ακόμη και τις αυτόματες ανανεώσεις του λειτουργικού του PS4 και των games του, οι ανυπόμονοι αναμέσά μας - ή όσοι απλώς δεν έχουν χρόνο να... κάθονται να κοιτούν μια μπάρα στην οθόνη - θα τις εκτιμήσουν δεόντως!

Στην διάθεση των συνδρομητών PlayStation Plus βρίσκεται, δε, μία άλλη ενδιαφέρουσα πρόσθετη λειτουργία: η SharePlay. Αυτή επιτρέπει τρία ενίοτε χρησιμότατα πράγματα. Πρώτον, να "δείξει" κανείς μέσω PlayStation Network σε έναν φίλο του έναν νέο τίτλο "παίζοντάς" τον στο δικό του PS4, με τον φίλο του να παρακολουθεί live. Δεύτερον, μπορεί να "δώσει τον έλεγχο" κανείς του δικού του PS4 σε έναν φίλο, και πάλι μέσω PSN, ώστε ο δεύτερος π.χ. να λύσει έναν δύσκολο γρίφο σε ένα adventure game. Επιτρέπεται ακόμη και την συμμετοχή του φίλου σε τίτλο PS4 που ο ίδιος δεν έχει, αν τον "καλέσει" μέσω SharePlay ο φίλος που το έχει, από το δικό του PlayStation4 (!).

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, Δικτυακό όφελος που αποσπά κανείς από την συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus πολύ γρήγορα...; Στα μάτια μας, το οικονομικό! Είναι στο PlayStation Store καθιερωμένες - ειδικά για τα μέλη του PS Plus - οι εκπτώσεις π.χ. από 20%-50% ή και 60%-75% (!) ενίοτε σε games για PS4 ή σε extra υλικό γι' αυτά (DLC). Αυτές οι εκπτώσεις είναι σημαντική παροχή αφενός επειδή... "μαζεύονται" πολλές τέτοιες "μικροαγορές" σε βάθος χρόνου (άρα και χρήματα που εξοικονομούνται), αφετέρου επειδή εφαρμόζονται και σε "διαμαντάκια" games μικρότερων δημιουργών (indies) καθιστώντας τα πάμφθηνα. Με τις εταιρείες δημιουργίας games, δε, να παράγουν όλο και περισσότερο extra περιεχόμενο σε μορφή DLC, όσοι αγαπούν συγκεκριμένους τίτλους και έχουν επενδύσει πολλές ώρες ενασχόλησης σε αυτούς δεν είναι ανάγκη να πληρώνουν full-price το σχετικό πρόσθετο υλικό για να το αποκτήσουν: υπάρχει το PS Plus!

Μία τέτοια μεγάλη προωθητική ενέργεια εκπτώσεων, μάλιστα, "τρέχει" αυτές τις ημέρες έως και τις 17/1 για το κοινό του PS4 στο PlayStation Store. Η ενέργεια αυτή της Sony καλύπτει πάνω από 1000 (!!!) διαφορετικά games ή extra περιεχόμενο γι' αυτά, με το επίπεδο των εκπτώσεων να αγγίζει το 75%-80% για τους συνδρομητές PS Plus. Για τους μη συνδρομητές υπάρχουν βεβαίως επίσης αμέτρητες προσφορές με μειώσεις τιμών της τάξης του 30%-60% σε νέα ή/και κορυφαία games, καθώς και έκπτωση στο κόστος της ετήσιας συνδρομής PS Plus (€49.99 από €59.99).

Το τί οφείλει... στον εαυτό του να κάνει, λοιπόν, ένας κάτοχος PS4 που εννοεί όχι μόνο να αξιοποιήσει το PlayStation Network στο maximum, αλλά και να εξοικονομεί χρήματα όποτε μπορεί, είναι μετά από όλα τα παραπάνω... μάλλον φανερό: αν δεν είναι συνδρομητής PS Plus, γίνεται, και στην συνέχεια εκμεταλλεύεται τις αυξημένες εκπτώσεις στα games που τον ενδιαφέρουν. Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ