PSN: η βάση του PlayStation Store

Οι τρόποι με τους οποίους αξιοποιεί κανείς το Δικτυακό κατάστημα της Sony και οι λόγοι για να το κάνει!

Το Internet άλλαξε φυσικά πολλά πράγματα ούτως ή άλλως στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε οικιακά συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης όπως τα PlayStation, όμως άλλαξε ριζικά και ανεπιστρεπτί μία συγκεκριμένη τους παράμετρο χρήσης: αυτήν της απόκτησης και... "συντήρησης" των video games τους. Κάποτε για να αγοράσει κανείς έναν τίτλο για π.χ. το PS2 έπρεπε είτε να επισκεφθεί ένα παραδοσιακό κατάστημα και να το αγοράσει σε υλική μορφή, είτε να το παραγγείλει από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα (και πάλι όμως σε υλική μορφή). Η μεγάλη αλλαγή για τους οικιακούς κατόχους PlayStation ήλθε με το PS3 το 2007 και την εμφάνιση σε αυτό του PlayStation Store, του ψηφιακού "καταστήματος" της Sony. Και... έκτοτε; Ο ρόλος του γίνεται κάθε χρόνο όλο και σημαντικότερος, για όλο και περισσότερους gamers.

Το PlayStation Store είναι η... ηλεκτρονική "βιτρίνα" του ιαπωνικού κολοσσού όπου μπορεί να βρει κανείς, αντί για τα games σε οπτικό δίσκο τοποθετημένα σε υλικά ράφια, τα ίδια (και πολύ περισσότερα) games σε μορφή αμιγώς ψηφιακή: ο παίκτης τα επιλέγει, τα πληρώνει, μεταφέρονται απευθείας μέσω Internet στον σκληρό δίσκο του PlayStation κι εγκαθίστανται αυτόματα, έτοιμα να παιχθούν. H αρχή είχε γίνει... δειλά-δειλά στο PS3 με σχετικά μικρά σε μέγεθος δεδομένων games (ήταν και οι ταχύτητες σύνδεσης με το Internet χαμηλότερες πριν από 13 χρόνια!), όμως με το PS4 ουσιαστικά καθιερώθηκε η διάθεση και πλήρους μεγέθους, ίσου με της αντίστοιχης έκδοσης σε Blu-ray, τίτλων την ίδια ημέρα με την διάθεση στα ράφια της υλικής εκδοχής. Έτσι το PS Store αναδείχθηκε σε κανονική, κανονικότατη εναλλακτική των παραδοσιακών καταστημάτων - με ορισμένα δικά του πλεονεκτήματα που αξίζουν σαφώς αναφοράς, εννοείται!

Το μόνο που έχει να φροντίσει ένας χρήστης PS4 ώστε ν' αξιοποιήσει το PlayStation Store είναι να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ψηφιακό "πορτοφόλι" (wallet) που έχει συνδεθεί με το μοναδικό του προφίλ στο PlayStation Network (PSN ID). Αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει καταχωρώντας στις πληροφορίες του προφίλ αυτού τα στοιχεία μίας πιστωτικής κάρτας, όπως κάνουν εδώ και χρόνια όλων των ειδών οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πώλησης περιεχομένου. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος πληρωμής για μεγάλο ποσοστό των χρηστών του PlayStation Store, υποστηρίζει τις τρεις δημοφιλέστερες υπηρεσίες διεκπεραίωσης αγορών - Visa, MasterCard, American Express - αλλά και την υπηρεσία PayPal για όσους δεν επιθυμούν να συνδέσουν πιστωτική "παραδοσιακής τράπεζας" με ψηφιακό προφίλ οποιασδήποτε ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Επειδή, ωστόσο, η Sony αναγνωρίζει πως υπάρχει και ένα επίσης σημαντικό ποσοστό καταναλωτών το οποίο είτε δεν θέλει να καταχωρήσει στο Internet στοιχεία πιστωτικής κάρτας, είτε θέλει να έχει αυστηρό έλεγχο στα ποσά που ξοδεύει στο PS Store (όπως οι γονείς με τα... παιδιά gamers για παράδειγμα!), έχει προσφέρει και την επιλογή των προπληρωμένων καρτών PSN. Αυτές πωλούνται στα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής αντί €20 ή €50 και αγοράζοντάς τις κανείς, μπορεί να "περάσει χρήματα" στο "ψηφιακό πορτοφόλι" του PS Store με τα αντίστοιχα ποσά.

Το μόνο που έχει να κάνει οποιοσδήποτε γι' αυτό είναι να αγοράσει μία τέτοια κάρτα, να μεταβεί στο περιβάλλον του PlayStation Store με το PS4 του και εκεί στην αριστερή στήλη των κατηγοριών ή λειτουργιών, κάτω-κάτω, να επιλέξει "Redeem Codes". Εκεί θα εισάγει τον δεκαεξαψήφιο κωδικό που αναγράφεται στην προπληρωμένη κάρτα PSN που αγόρασε και... voila: το χρηματικό ποσό της κάρτας προστίθεται στο "ψηφιακό πορτοφόλι" του παίκτη, έτοιμο για αγορές στο PS Store. Τέτοιο δεκαεξαψήφιο κωδικό μπορεί ν' αγοράσει κανείς και μέσα από ανεξάρτητες υπηρεσίες στο Web, πληρώνοντας με την πιστωτική του κάρτα για να λάβει το επιθυμητό ποσό που θα προσθέσει με τον ίδιο τρόπο στο "ψηφιακό πορτοφόλι". Αυτός ο τρόπος όμως στην ουσία χρησιμεύει κυρίως αν θέλει να δωρίσει κανείς ένα ποσό σε κάποιον για αγορές στο PS Store (για τον εαυτό του θα μπορούσε να είχε καταχωρήσει εξ αρχής την ίδια πιστωτική στο PSN).

Από την στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο ποσό ή συνδεδεμένος τρόπος πληρωμής με το "ψηφιακό πορτοφόλι" ενός κατόχου PS4, το PlayStation Store είναι ένας... μικρός παράδεισος που σχεδόν απαιτεί εξερεύνηση. Είναι όχι μόνο ο ευκολότερος τρόπος ν' αποκτήσει κανείς τα νέα ΑΑΑ games (προπαραγγέλοντάς τα μπορεί να ξεκινήσει η μεταφορά τους στο PS4 μέσω PSN πριν από την διάθεσή τους στα καταστήματα), αλλά συνήθως συμφέρει κιόλας (οι "digital editions" νέων games περιλαμβάνουν bonus πράγματα στην ίδια τιμή με την εμπορική της υλικής έκδοσης).

Η Sony και όλες οι άλλες εκδότριες εταιρείες τίτλων, άλλωστε, κάνουν συχνά και συστηματικά εκπτώσεις στο PS Store, με μειώσεις τιμής που από το 25% έως και το... 80% ενίοτε (μία τέτοια μεγάλη "τρέχει" αυτές τις μέρες σε απίθανα μεγάλη γκάμα τίτλων). Όλο το extra περιεχόμενο (DLC) που συνοδεύει πολλές σύγχρονες παραγωγές πωλείται μέσω PS Store - και αυτό τακτικά με εκπτώσεις ή ως τμήμα μεγαλύτερων "πακέτων" προσφορών - ενώ υπάρχουν και αμέτρητα πια games άξια προσοχής διαθέσιμα μόνο σε ψηφιακή μορφή και όχι σε υλική. Αν προσθέσει κανείς και τα μικρά, πάμφθηνα... "διαμαντάκια" που κρύβει η τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων του PS4, μόνο σε ένα συμπέρασμα καταλήγει: αν ένας κάτοχος PS4 δεν επισκέπτεται και δεν αξιοποιεί το PlayStation Store, σίγουρα... "χάνει". Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ