Windows Phone 7.5: οι εντυπώσεις μας

Πώς στέκεται το λειτουργικό της Microsoft απέναντι στον ανταγωνισμό;

Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι καμία αγορά δεν προχωρά μπροστά αν δεν υπάρχουν το λιγότερο δύο δυνατοί "παίκτες" σε αυτήν: ο συναγωνισμός ανάμεσά τους είναι το μόνο πράγμα που εξασφαλίζει πως ωφελημένος θα βγει ο καταναλωτής και όχι π.χ. μία μονοπωλιακά τοποθετημένη εταιρεία. Ήταν, ωστόσο, μέχρι και πρόσφατα μεγάλο θέμα συζήτησης το αν και κατά πόσο στην αγορά των smartphones υπάρχει πραγματικά χώρος για τρία αντίπαλα λειτουργικά: για ένα ακόμη, δηλαδή, πέραν του iOS της Apple και του Android της Google, τα οποία έχουν εν πολλοίς καθιερωθεί. Εδώ και μία εβδομάδα περίπου χρησιμοποιούμε καθημερινά τα Windows Phone 7.5 της Microsoft και αρκεί, πιθανότατα, να δηλώσουμε αυτό: έχουμε αποφασίσει. Ναι, υπάρχει χώρος για τρίτο "παίκτη", αν αυτός είναι τόσο καλός, όσο το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Η προσπάθεια της Microsoft να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις φορητές συσκευές - ουσιαστικά τα smartphones και τα tablets - έχει ξεκινήσει από το 2010, τα Windows Phone 7 ήταν όμως πολύ δύσκολο να πετύχουν κάτι τέτοιο στην περσινή τους μορφή. Κατά πρώτον είχαν ελλείψεις ως λειτουργικό, κατά δεύτερον ήταν μικρή η ποικιλία των συσκευών που το υποστήριζαν και, το σημαντικότερο, η βιβλιοθήκη των εφαρμογών γι' αυτά ήταν σχεδόν απελπιστικά μικρή. Δώδεκα μήνες μετά η κατάσταση δεν έχει... ανατραπεί εντελώς, είναι όμως εξαιρετικά βελτιωμένη: και πιο πολλές συσκευές είναι τώρα διαθέσιμες, και τις 45.000 διαφορετικές εφαρμογές αγγίζει πλέον το Marketplace της Microsoft. Εστιάζουμε, λοιπόν, στο λειτουργικό αυτό καθ' αυτό: πόσο άρτια εξοπλισμένα σε επιλογές, αποδοτικά, γρήγορα στη χρήση είναι πραγματικά τα Windows Phone 7.5;

H γνώμη μας γι' αυτά βασίζεται σε πολύωρη χρήση του HTC Radar, ενός από τα πρώτα smartphones της αγοράς με το λειτουργικό αυτό. Στη συγκεκριμένη συσκευή, παρά το γεγονός ότι το Radar θεωρείται από την ίδια την HTC ανώτερου και όχι του υψηλότερου επιπέδου smartphone, τα Windows Mango αληθινά... "πετάνε": σε καμία από τις λειτουργίες τους, σε καμία περίπτωση, ούτε μία φορά, δεν παρατηρήσαμε καθυστερήσεις, στιγμιαίους... δισταγμούς και άλλα συνήθη. Και τα WP7 ήταν "σβέλτο" λειτουργικό, όμως τα 7.5 έχουν άλλον "αέρα" και άνεση. Είναι, δε, το σταθερότερο λειτουργικό για φορητές συσκευές που έχουμε χειριστεί το τελευταίο έτος. Για το Android 2.3.x όλοι έχουμε να διηγηθούμε "παραξενιές" και crash "από το πουθενά", ενώ το iOS 4.3/5 δεν "παγώνει" μεν σχεδόν ποτέ, μπορεί όμως να επιβραδυνθεί με μεγάλη ευκολία. Τα Mango επί τούτου προσπαθούσαμε να τα... "γονατίσουμε", όπως λένε, χωρίς επιτυχία. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ