Windows Phone 7.5: οι εντυπώσεις μας

Πώς στέκεται το λειτουργικό της Microsoft απέναντι στον ανταγωνισμό;

Η ταχύτητα και η σταθερότητα είναι εντυπωσιακές όταν χρησιμοποιούμε το Radar με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε το iPhone 4 μας ή το LG Optimus 2X: ένα app τη φορά, καθώς ούτε τα iPhone ούτε τα κινητά με Android υποστηρίζουν ακόμη πλήρως και σωστά αληθινή ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών (το πολυσυζητημένο multitasking) όπως την αξιοποιούμε στους Η/Υ. Τα Windows Phone 7.5 προσφέρουν πλέον την προσωρινή "παύση" του ενός app, τη χρήση ενός άλλου και την επιστροφή στο αρχικό από το ίδιο σημείο - όμως για να γίνει και αυτό σωστά πρέπει τα apps να το έχουν λάβει στα υπόψιν εξ αρχής, να είναι δηλαδή ανεπτυγμένα για Mango. Δεν είναι πολλές οι εφαρμογές αυτές για την ώρα και, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες, η αλήθεια είναι πως η μετάβαση από τη μία στην άλλη δεν είναι απόλυτα ομαλή. Όμως αυτό δεν ενοχλεί πραγματικά - τουλάχιστον όχι εμάς - και πιστεύουμε πως αν κάποιος προσφέρει αληθινό multitasking στα κινητά το 2012, αυτή θα είναι πρώτη η Microsoft, πιθανότατα με τα Windows Phone 8.

Το multitasking, πάντως, σε καθημερινή χρήση σπάνια το χρειαστήκαμε ούτως ή άλλως, καθώς τα Windows Phone 7.5 έχουν ενοποιήσει επιτυχώς τα SMS, το chat, το e-mail, το Facebook, το Twitter και το LinkedIn έτσι ώστε όλα να δέχονται εισαγωγή στοιχείων και να εμφανίζουν τις σχετικές πληροφορίες πάρα πολύ εύκολα. Προσθέτει κανείς σε αυτά και τον πολύ καλό Internet Explorer, αλλά και την πρόσβαση στο SkyDrive της Microsoft για αποθηκευτικό χώρο ή αποστολή αρχείων, κι έχει περίπου ο,τιδήποτε χρειάζεται για βασική Δικτυακή χρήση χωρίς να εγκαταστήσει καμία εφαρμογή! Για την υλοποίηση των στοιχείων του Xbox Live ομολογούμε πως... "δεν πετάμε τη σκούφια μας στον αέρα" κιόλας, υπό την έννοια ότι τη θεωρούμε bonus λειτουργία και όχι ιδιαίτερα σημαντική, σε αντίθεση με το μηχανισμό αναζήτησης του Bing, που και σημαντικός είναι και αποτελεσματικότατος.

Βεβαίως, η συλλογιστική των Live Tiles, των ενεργών περιοχών που προβάλλουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στην κεντρική οθόνη του κινητού, δεν θα αρέσει σε όλο τον κόσμο. Το κατανοούμε. Εμείς, ωστόσο, τη βρήκαμε εξυπηρετική, ευέλικτη, καλομελετημένη, ευπαρουσίαστη κι ευχάριστα διαφορετική από τις γνωστές ειδοποιήσεις των Android και iOS. Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο ολοφάνερα θα μπορούσε να είναι καλύτερο το νέο λειτουργικό της Microsoft, αυτός είναι της αναπαραγωγής πολυμέσων και της διαχείρισης της κάμερας για φωτογραφίες και video. Εκεί το iOS 5 υπερέχει, όμως υποψιαζόμαστε πως είναι κάτι που η Microsoft γνωρίζει και περιμένει πιθανώς ισχυρότερα κινητά για να βελτιώσει τους συγκεκριμένους τομείς. Στο HTC Radar, πάντως, το μεγάλο πλεονέκτημα του να έχεις "MS Office στην τσέπη" με τις σχετικές mobile εκδόσεις των γνωστών εφαρμογών, είναι ανεκτίμητο. Κακά τα ψέματα. Άλλο τα apps "για να αποκτήσεις συμβατότητα" κι άλλο να έχεις τις ίδιες τις εφαρμογές των PC, σε μορφή app.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ