Vodafone Pass: χρήση apps... χωρίς κατανάλωση data

Δωρεάν πρόσβαση σε δημοφιλείς Δικτυακές υπηρεσίες, με περιοριστικούς όμως όρους

Χρειάστηκαν... πολλά χρόνια αρθρογραφίας και διαφήμισης ώστε το καταναλωτικό κοινό στη χώρα μας να εξοικειωθεί με τον μηχανισμό της ογκοχρέωσης δεδομένων για την πρόσβαση στο Internet, όμως η Vodafone φέτος το καλοκαίρι επιλέγει κατεύθυνση διαφορετική. Αντί να χρεώνει τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνουν οι χρήστες του δικτύου της χρησιμοποιώντας το Internet για ο,τιδήποτε τούς ενδιαφέρει να κάνουν, προσφέρει την χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών και apps σε ενιαία, πολύ χαμηλή τιμή όσο κι αν αυτές και αυτά χρησιμοποιηθούν (με άλλα λόγια όσος όγκος δεδομένων κι αν καταναλωθεί... θεωρητικά).

Η νέα αυτή πρόταση ονομάζεται Vodafone Pass και διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: το Social Pass, το Chat Pass και το Video Pass. Καταβάλλοντας κανείς €9 (η Vodafone μάλιστα έως 31/8 έχει μειώσει το κόστος αυτό στο μισό!), μπορεί να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα apps που καταναλώνουν data χωρίς να πληρώσει τίποτε περισσότερο. Στο Social Pass προσφέρεται με αυτόν τον τρόπο η χρήση των Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, LinkedIn, Tumblr και Pinterest. Στο Chat Pass προσφέρεται με τον ίδιο τρόπο η χρήση των Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, Vodafone Call+ και Message+ (τόσο για ανταλλαγή μηνυμάτων όσο και για φωνητικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις). Με το Video Pass, δε, αποκτά κανείς πρόσβαση στις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες streaming, από το YouTube και την Netflix, μέχρι το Vimeo και το DailyMotion.

Επειδή, φυσικά, σε κάθε έξυπνη προσφορά... "ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες", έτσι και στην συγκεκριμένη που "ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή", ίσως είναι. Από την μία πλευρά το Vodafone Pass απαιτεί να έχει ο χρήστης ήδη ενεργή σύνδεση με το Internet, αφετέρου να τηρείται και σε αυτήν την περίπτωση - όπως σε... όλες σχεδόν όταν μιλάμε για κατανάλωση δεδομένων, τελικά - η διαβόητη "πολιτική ορθής χρήσης". Αυτή θέτει ένα όριο στα GB δεδομένων που μπορεί να καταναλώσει κανείς σε ημερήσια ή μηνιαία βάση και αν ο χρήστης υπερβεί αυτό το όριο τότε είτε οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων του μειώνονται, είτε υπόκειται σε extra χρεώσεις (μετά από ενημέρωση εκ μέρους του παρόχου... ελπίζουμε).

Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς ακριβώς θα δημοσιεύει κανείς υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες στο Pinterest ή θα παρακολουθεί video στο YouTube (για τηλεοπτικά επεισόδια στην Netflix ούτε λόγος) χωρίς να υπερβεί γρήγορα αυτό το όριο της "πολιτικής ορθής χρήσης" - το οποίο μάλιστα η εταιρεία δεν αναφέρει με συγκεκριμένο τρόπο πουθενά στην σχετική σελίδα της για το Vodafone Pass ή με σαφήνεια οπουδήποτε αλλού (κάτι ανησυχητικό από μόνο του). Με περαιτέρω αναζήτηση που... λίγο έλειψε να αγγίξει το επίπεδο δημοσιογραφικής έρευνας - γνώμη μας είναι πως δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο για τον καταναλωτή να "ανακαλύψει" τί ακριβώς αγοράζει για τα χρήματά του - για το Social Pass προσφέρονται 2 GB, για το Chat Pass επίσης 2 GB και για το video Pass 5 GB. Οπότε τα €4.50 με "νορμάλ" χρήση (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα φυσικά), τώρα το καλοκαίρι που η χρήση των smartphones και των apps "εκεί έξω" είναι αυξημένη σε social media και chat, πιθανώς συμφέρουν. Κι ας μην "αλλάζει τα δεδομένα" το Vodafone Pass, όπως κουραστικά ισχυρίζεται το σχετικό δελτίο Τύπου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ