To Photoshop στο iPhone

Για την ακρίβεια... κάτι σαν αυτό - και μάλιστα δωρεάν

Πριν από π.χ. 5 χρόνια ο τίτλος "το Photoshop σε κινητό τηλέφωνο" θα ακουγόταν... τουλάχιστον ως ανέκδοτο - πριν από 5 χρόνια, ωστόσο, δεν υπήρχε ούτε αποδεκτά "κομμένη" έκδοση του Photoshop, ούτε το iPhone, ούτε το Photoshop.com. Ως έκπληξη, λοιπόν, αλλά όχι μεγάλη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη διάθεση από την Adobe μίας εφαρμογής για το iPhone ή το iPod Touch, η οποία φέρει μεν το όνομα του de facto κορυφαίου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, αλλά έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα και τον τρόπο χειρισμού των διάσημων συσκευών της Apple. Αξιοσημείωτο, δε, το γεγονός ότι η εφαρμογή διατίθεται εντελώς δωρεάν, έστω και ως... "κίνητρο" για χρήση Δικτυακής υπηρεσίας ουσιαστικά.

Συγκεκριμένα: το Photoshop για iPhone δεν μπορεί φυσικά να διαχειριστεί layers, να κάνει περίπλοκες συνθέσεις ή να... στείλει για διαχωρισμούς εικόνες υψηλής ανάλυσης. Μπορεί όμως με άνεση να "κόψει" και περιστρέψει φωτογραφίες ή να εφαρμόσει ειδικά φίλτρα για τη δημιουργία εφέ, πάντοτε με δυνατότητα ανάκλησης ή επανάληψης κάθε ενέργειας (undo/redo). Όπως διαπιστώσαμε κι εμείς δοκιμάζοντάς το, το Photoshop για iPhone προσφέρει έναν τρόπο χειρισμού που είναι συνάμα εύκολος και ευθυγραμμισμένος με την όλη συλλογιστική χρήσης του κινητού της Apple - κάτι που δεν είχαν καταφέρει αρκετές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές που είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν, ακόμη και κάποιες που κόστιζαν αρκετά χρήματα.

Φυσικά, επειδή... ελάχιστα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι αληθινά "δωρεάν", το Photoshop για iPhone ως εφαρμογή συνδέεται άρρηκτα με την υπηρεσία Photoshop.com της Adobe: από εκεί ο χρήστης μπορεί να αντλήσει φωτογραφίες (και μέσα από τη Gallery του κινητού φυσικά), αλλά και να τις στείλει μετά την επεξεργασία στον online χώρο των 2 GB που η αμερικανική εταιρεία προσφέρει δωρεάν. Η εφαρμογή αναλαμβάνει να συλλάβει και να στείλει με αυτόν τον μηχανισμό τις φωτογραφίες, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Για όσους και όσες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την Δικτυακή υπηρεσία εκτενέστερα, άλλωστε, η Adobe προσφέρει επί πληρωμή πιο πολύ αποθηκευτικό χώρο κι επιλογές - εξ ου και το... εχμ... "κίνητρο". Έστω κι έτσι, το δωρεάν δεν παύει να είναι δωρεάν και το Photoshop δεν παύει να είναι Photoshop. Αξίζει σίγουρα μια θέση στο iPhone ή iPod Touch πολλών από μας - αν όχι στη Ηome screen, σίγουρα στη δεύτερη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ