Spotify: και με μουσική υψηλής ποιότητας ήχου μέσα στο έτος

Η δημοφιλής Δικτυακή υπηρεσία εκπληρώνει την επιθυμία πολλών συνδρομητών της

Ο ήχος υψηλής πιστότητας (high resolution ή high fidelity) παραμένει εν πολλοίς... "σπορ για λίγους" καθώς απαιτεί αξιόλογο εξοπλισμό σε συσκευές και αντίστοιχης ποιότητας περιεχόμενο για να τον απολαύσει κανείς - το Spotify, ωστόσο, που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στον κόσμο πελατειακή βάση Δικτυακής υπηρεσίας με αντικείμενο την μουσική, φιλοδοξεί να αλλάξει εν μέρει έστω αυτήν την εικόνα μέσα στο 2021. H ομώνυμη σουηδική εταιρεία κάτοχος της υπηρεσίας θα προωθήσει αργότερα μέσα στην χρονιά το Spotiy HiFi, ένα καινούργιο επίπεδο συνδρομής πάνω από το Spotify Premium το οποίο θα προσφέρει πρόσβαση σε μουσική ηχητικής ποιότητας σημαντικά υψηλότερης της αντίστοιχης σημερινής.

Αν και η Spotify δεν προσδιόρισε με ακρίβεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου που θα υπάγεται σε μία συνδρομή Spotify HiFi, υποσχέθηκε ήχο "πιστότητας CD" για το υλικό αυτό. Αν και σε αυτό το πλαίσιο τα τραγούδια προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν υψηλής πιστότητας (hi-res), δεν θα έχουν υποστεί συμπίεση οπότε το αποτέλεσμα της ακρόασης θα είναι σαφέστατα υψηλότερου επιπέδου: σε όρους ρυθμού διαμεταγωγής δεδομένων ήχου μιλάμε για εν δυνάμει περισσότερα από 1400 Κbps, ασύγκριτα πιο πολλά από τα σημερινά 320 Kbps). Το Spotify είχε πειραματιστεί για μικρά χρονικά διαστήματα με τέτοιους μηχανισμούς στο παρελθόν, τους επόμενους μήνες ωστόσο θα κάνει το πρώτο επίσημο εμπορικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση σε έναν αριθμό από χώρες (δεν διευκρινίστηκε το πόσες ή το ποιές).

Κάτι που επίσης δεν διευκρινίστηκε είναι το σχετικό κόστος, δηλαδή το πόσο ακριβότερη θα είναι η μηνιαία συνδρομή στο SpotifyHiFi σε σχέση με τα σημερινά €6.99-€10.99 για το Spotiy Premium. Για να το κρίνουμε θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και αυτή η πληροφορία, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη και με αυτό το άλμα στην ποιότητα ήχου το Spotify HiFi θα παραμείνει - από πλευράς ηχητικής πιστότητας αμιγώς - κατώτερο π.χ. των Tidal και Qobuz, υπηρεσιών που προσφέρουν υλικό αληθινής ποιότητας hi-res. Ίσως αυτό, ωστόσο, να μην έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω τόσο της τεράστιας δημοτικότητας του Spotify, όσο και του προαπαιτούμενου εξοπλισμού για την ακρόαση ήχου hi-res γενικότερα. Για σημαντικό ποσοστό των ήδη συνδρομητών στο Spotify, η είδηση είναι σαφέστατα θετική και ευπρόσδεκτη. Αναμένουμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ