Samsung: επανακυκλοφορία του Galaxy Fold

Μπορεί ο κορεατικός κολοσσός να περισώσει την... ταλαιπωρημένη συσκευή του;

Μετά από διορθωτική διαδικασία μηνών - σίγουρα μεγαλύτερη από αυτήν που και η ίδια η Samsung θα προτιμούσε - το Galaxy Fold, το πρώτο ευρείας κινητό με αναδιπλούμενη οθόνη, όλα δείχνουν πως είναι έτοιμο να κάνει την εμπορική του πρεμιέρα. Οι Κορεάτες επιδεικνύουν στην γερμανική έκθεση IFA 2019 αυτές τις ημέρες το ανανεωμένο, βελτιωμένο στα σημεία, μοντέλο που σκοπεύουν να διαθέσουν άμεσα στην δική τους αγορά, σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ και παράλληλα στην Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Σιγκαπούρη (για την Ελλάδα εννοείται πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή ημερομηνία). Το κόστος της συσκευής παραμένει το ίδιο (για την Ευρώπη τα €1999) και τα βασικά της υποσυστήματα δεν έχουν αλλάξει από εκείνα του αρχικού μοντέλου που... σχεδόν κυκλοφόρησε την άνοιξη.

Υπενθυμίζουμε πως το Galaxy Fold αποκαλύφθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην εκδήλωση Galaxy Unpacked της Samsung στο Παρίσι (σε μορφή... εργαστηριακή πρακτικά), δρομολογήθηκε για κυκλοφορία στις 26 Απριλίου, μα ελάχιστες ημέρες πριν αυτή αναβλήθηκε καθώς οι πρώτοι (ολιγάριθμοι) δημοσιογράφοι που το αξιολόγησαν διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα κατασκευαστικά και τα γνωστοποίησαν στο κοινό και στην εταιρεία. Η Samsung στην συνέχεια υποσχέθηκε πως θα κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και εκ νέου δοκιμές στο Fold ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα, φυσικά εισπράττοντας την αρνητική κριτική των ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το όλο θέμα. Αδυνατώντας ουσιαστικά να δώσει συγκεκριμένη νέα ημερομηνία κυκλοφορίας, έβαλε... "στον πάγο" το Galaxy Fold μέχρι νεωτέρας.

Οι δημοσιογράφοι που είχαν την ευκαιρία να πιάσουν στα χέρια τους το "διορθωμένο" Galaxy Fold (και πάλι κάτω από επιτήρηση...) αναφέρουν πως (α) οι μικρές οπές μέσα από τις οποίες μπορούσε να εισχωρήσει ο,τιδήποτε μέσα στην συσκευή και να βλάψει την οθόνη "από κάτω" έχουν καλυφθεί, πως (β) οι άκρες της ειδικής προστατευτικής επίστρωσης της οθόνης είναι πλέον καλυμμένες ώστε να μην μπορεί ν' αφαιρεθεί, καθώς και ότι (γ) έχει προστεθεί στο εσωτερικό της συσκευής μεταλλική ενίσχυση που αναμένεται να βοηθήσει στην αντοχή της μακροπρόθεσμα, μετά από μήνες χρήσης.

Στις φωτογραφίες πάντως η εσωτερική "ραφή" της οθόνης - το τμήμα της δηλαδή που λυγίζει ώστε να "κλείνει" το Galaxy Fold - συνεχίζει να είναι ολοφάνερα εμφανής από τις πιο πολλές οπτικές γωνίες, ενώ φυσικά το πάχος του παραμένει υπολογίσιμο. Οι καταναλωτές δηλαδή που ούτως ή άλλως δεν είχαν εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από τον σχεδιασμό του Fold και δεν είχαν την πρόθεση να κάνουν τις πολλαπλές παραδοχές που εκ των πραγμάτων γίνονται με αυτό το ριζοσπαστικό, σημαντικό αλλά εν τέλει "προϊόν έκδοσης 1.0" (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), μάλλον δεν θ' αλλάξουν γνώμη.

Η Samsung φαίνεται ν' αναπροσδιορίζει και την προσέγγιση που θ' ακολουθήσει στην πώληση του Galaxy Fold: στις ΗΠΑ ακύρωσε όλες τις προπαραγγελίες που είχαν γίνει και απέστειλε mail στους καταναλωτές που τις είχαν κάνει, δηλώνοντας πως "επανεξετάζει την συνολική εμπειρία απόκτησης της συσκευής, από το άνοιγμα της συσκευασίας μέχρι την τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά". Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα προφανώς, μα είναι πιθανό ο κορεατικός κολοσσός να έχει περιορίσει και τον αριθμό των Galaxy Fold που θα διοχετεύσει παγκοσμίως, αναμένοντας (δικαιολογημένη) επιφυλακτικότητα και μειωμένη προθυμία... πειραματισμού από το κοινό.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε σε κάθε περίπτωση, πιθανώς μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, πόσο τελικά έβλαψε εμπορικά αυτό το... σήριαλ και μίνι-σκάνδαλο του Galaxy Fold την κατηγορία που υποτίθεται πως ξεκινά, αυτήν δηλαδή των smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη. Έχει όντως κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι σε αυτό το καινούργιο είδος συσκευών - και θα υποστούν οι Huawei, Motorola και άλλοι τις συνέπειες μαζί με την Samsung - ή θ' αποδειχθεί η περιέργεια των λεγόμενων early adopters αρκετή για να βρει τον δρόμο του, έστω και με αστάθεια αρχικά; Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ