Nokia 6: επιστροφή με θεαματική επιτυχία

Το πρώτο κινητό με το θρυλικό όνομα των Φινλανδών μετά από 4 χρόνια προ των πυλών, έπεται συνέχεια

Αποδεικνύοντας ότι, όπως και σε άλλες αγορές, έτσι και στην αγορά της τεχνολογίας ένα brand name που "έχει χτιστεί" επί δεκαετίες με επιτυχία διατηρεί την εμπορική του δύναμη ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, η Nokia "κάνει επανεκκίνηση" σαφώς... εντυπωσιακά αυτόν τον καιρό. Ο φινλανδικός κολοσσός, που άλλοτε κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα κινητά τηλέφωνα της Ευρώπης, είχε το φθινόπωρο του 2013 πωλήσει αυτήν ακριβώς την δραστηριότητά του στην Microsoft ώστε η δεύτερη να αξιοποιήσει το όνομα της Nokia στην προσπάθειά της να εισέλθει επιτυχώς στην κατηγορία των smartphones. Τρία και πλέον χρόνια μετά η Microsoft έχει αποτύχει παταγωδώς, έχει εγκαταλείψει το όνομα "Nokia" (τα τρία smartphones που πωλεί ονομάζονται "Lumia") και έχει παραχωρήσει για τα επόμενα 10 χρόνια το δικαίωμα στην HMD Global (εταιρεία που έχει συσταθεί από πρώην εργαζόμενους στην Nokia) να κυκλοφορήσει φορητές συσκευές. Εξ ου και η πώληση του Nokia 6: του πρώτου νέου κινητού των Φινλανδών μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Πώς πήγε αυτή η πώληση; Απρόσμενα καλά!

Πράγματι: για το Nokia 6 υπάρχουν στην Κίνα - απ' όπου ξεκινά η διαδικασία της "επανεκκίνησης" - πιο πολλές από 1 εκ. προεγγραφές για την αγορά του, ενώ σε χθεσινό... πείραμα, την πώλησή του σε περιορισμένο αριθμό αποκλειστικά από συγκεκριμένο Δικτυακό κατάστημα, όλο το στοκ πωλήθηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα (!). Αξίζει να υπογραμμιστεί, δε, πως το Nokia 6 δεν είναι κορυφαίο μοντέλο smartphone: μπορεί να προσφέρει μνήμη λειτουργίας στα 4GB, ποιοτική κατασκευή και αξιοπρεπή σε μέγεθος μπαταρία, όμως όλα του τα άλλα χαρακτηριστικά - σχεδιασμός, επεξεργαστής, οθόνη, κύρια κάμερα κλπ. - είναι μέσου ή και χαμηλότερου επιπέδου για τα δεδομένα του 2017. Εξ ου και η τιμή πώλησής του στα €249, σε χρήματα... Κίνας φυσικά (εδώ θα κόστιζε για όλους τους γνωστούς λόγους σαφώς περισσότερα).

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πόση... αγάπη και νοσταλγία έχει διατηρήσει το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό για τα κινητά της Nokia, όταν ο φινλανδικός γίγαντας "επιστρέψει κανονικά και με τον νόμο", με πολλαπλά μοντέλα, στην αγορά των smartphones: ναι μεν πολλοί από μας έχουμε συνδέσει το όνομα της Nokia με πολλές συσκευές και πολλά χρόνια χρήσης κινητών τηλεφώνων, όμως δεν έχουμε ξεχάσει και όλα τα λάθη και... παρατράγουδα που τήν είχαν οδηγήσει στην εξαγορά από την Microsoft. Ίσως το 2017 να επιφυλάσσει εκπλήξεις στον χώρο των φορητών συσκευών που βασίζονται σε Android, αφού είναι πρακτικά βέβαιο πως αποκλειστικά σε αυτόν θα κινηθεί η Nokia με όλα τα μοντέλα της. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ