Νίκη της Apple: δίκαιη ή όχι;

Άξιζε όντως η αμερικανική εταιρεία το πανηγυρικό αποτέλεσμα; Η γνώμη μας.

Ναι, είναι αλήθεια πως για το ευρύ καταναλωτικό κοινό η περίφημη δικαστική σύγκρουση ανάμεσα στις Apple και Samsung όσον αφορά τις ευρεσιτεχνίες που η πρώτη θεωρεί πως η δεύτερη καταπάτησε, είναι πιθανώς... "ψιλά γράμματα". Και όχι άδικα: δεν ήταν λίγα τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές, τα οποία βαδίζουν στο όριο - κυριολεκτικά - του σχετικού, του τραγελαφικά ή ακόμη και του αστείου. Ο... μυθικός "μέσος αγοραστής" smartphone πιθανώς θα διακρίνει μια διαφορά στα smartphones με Android από δω και στο εξής, αλλά ως εκεί εκτείνεται το ενδιαφέρον του για αμφιλεγόμενες δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στις τεχνολογικές εταιρείες. Για την μειοψηφία των "μυημένων", όμως, που νοιάζεται για τις λεπτομέρειες, η νίκη της Apple είναι μεγάλο θέμα. Αν μη τί άλλο γιατί, έχοντας περισσότερη γνώση, η μειοψηφία αυτή δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση τόσο "καθαρή" και "αυτονόητη" τη νίκη αυτή. Αντίθετες απόψεις, υπάρχουν.

Κατά γενική ομολογία - έως... αντικειμενικά, αν υπάρχει κάτι τέτοιο - η Apple δικαίως έφερε τη Samsung συγκεκριμένα στα δικαστήρια για την περίπτωση του iPhone. H κορεάτικη εταιρεία "εμπνεύστηκε" όντως με ζήλο πολύ μεγαλύτερο απ' όσο θα ήταν συνετό τις προτάσεις της που ακολούθησαν του iPhone. Από τη στιγμή που την εμπειρία στην κατασκευή smartphones την είχε ήδη (πολύ νωρίτερα απ' ότι η Apple), η κορεάτικη εταιρεία θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσεκτική. Δεν ήταν ανάγκη να υιοθετήσει τόσα σχεδιαστικά στοιχεία των iPhone, πόσο μάλλον χαρακτηριστικούς λειτουργικούς μηχανισμούς που δεν είχαμε ως τότε ξαναδεί (όπως τα pinch to zoom και pull refresh). Το σημαντικότερο, δεν χρειαζόταν να υπογραμμίσει στην εταιρική της αλληλογραφία ή τις εσωτερικές της παρουσιάσεις ως "φωτεινό παράδειγμα" το iPhone και μόνο. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα υποστηρίζαμε πως οι ένορκοι βάσει αυτών πείστηκαν κυρίως.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την αίσθηση ότι η νίκη που σημείωσε η Apple είναι επικίνδυνα γενικόλογη. Η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ολοφάνερες, καταγεγραμμένες αδυναμίες ενός συστήματος κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών τραγικά αναποτελεσματικού, για να "οικιοποιηθεί" πράγματα που ούτε κατά διάνοια δεν θα έπρεπε να ανήκουν σε κανέναν. Εχμ, "συσκευή σε σχήμα παραλληλογράμμου με στρογγυλεμένες γραμμές", χαρακτηριστικό του iPhone; Γελούσαμε για ώρες: είναι αμέτρητα τα κινητά προ iPhone (όχι της Samsung ωστόσο) που έχουν επακριβώς αυτό το σχήμα. "Παράταξη εικονιδίων σε σειρές, τη μία κάτω από την άλλη"...; Και τα αρχαία Windows Mobile έτσι εμφάνιζαν τις εφαρμογές τους. "Εικονίδια με στρογγυλεμένες άκρες"...; Από αυτά που βρίσκουμε δωρεάν οπουδήποτε από τα μέσα της δεκαετίας του '90...; Αστεία πράγματα. Κακώς η Samsung τα αντέγραψε απρόσεκτα, ναι, αλλά κακώς και η Apple επικαλείται ως "ευρεσιτεχνίες" της τέτοια πράγματα. Είναι απλώς γελοίο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ