News Snacks 8/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Έχουμε δεχθεί και εμείς, και άλλοι συνάδελφοι μία σειρά από e-mail αυτές τις μέρες σχετικά με την επιλογή της Apple να χρησιμοποιήσει κάρτες κινητής τηλεφωνίας microSIM και όχι τις τυπικές SIM στο iPad. Κι εμάς μας είχε παραξενέψει το γεγονός: να πεις ότι έγινε για λόγους... χώρου, αδύνατον, αφού το iPad είναι πολύ μεγαλύτερο από κινητό. Για λόγους... πρωτοτυπίας, πάλι όχι λογικό, καθώς - αν μη τί άλλο - προβλήματα διαθεσιμότητας θα δημιουργήσει πρακτικά. Αλλά όχι. Σε μία... κρίση ειλικρίνειας, ο πρόεδρος της μόνης εταιρείας στις ΗΠΑ που κατασκευάζει microSIM ομολόγησε ότι η πιθανότερη αιτία δεν είναι άλλη από την κλασική, αυτή της απληστίας: η Apple και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θέλουν απλώς να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη SIM μας από το iPhone στο iPad, ώστε να αξιοποιήσουμε τον όγκο δεδομένων που έχουμε προπληρώσει κάθε μήνα. Ιδανικά, θα ήθελαν να κάνουμε... δεύτερο πρόγραμμα data. Έτσι, βρε! Έλα όμως που η microSIM και η SIM είναι ηλεκτρικά συμβατές, οπότε... πολλοί σκέφτονται ήδη τη λύση "δεύτερη SIM και μαχαιράκι προσεκτικά γύρω-γύρω"!

Με την μεταφορική έννοια... μαχαιράκι, πάντως, έχει πέσει και στη διάθεση πολλών δημιουργών video games να επενδύσουν χρόνο, ενέργεια και χρήματα σε τίτλους για το Wii. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Game Developer και του "αδελφού" πασίγνωστου Gamasutra.com, το ποσοστό των δημιουργικών ομάδων που ασχολούνται με Wii έχει μειωθεί στο 30%, από το 42% πέρυσι. Το γεγονός ότι σχεδόν αποκλειστικά τα games της Nintendo είναι αυτά που φέρνουν μεγάλα κέρδη σε σχέση με όλα όσα κυκλοφορούν για Wii, δεν μπορεί να μην έχει σχέση με όλα αυτά. Προς τα που κινούνται, δε, οι δημιουργοί video games όσον αφορά το φορμά που επιλέγουν; Στο iPhone, φυσικά, με το 75% (!) από αυτούς να δηλώνουν πως εργάζονται σε games γι' αυτό. Ε, όχι και παράξενο ακριβώς...!

Περισσότερο παράξενο θα είναι να δούμε σύντομα, για πρώτη φορά, τη λειτουργία TransferJet της Sony σε δράση. Στηρίζεται σε μία τεχνολογία ασύρματης μεταφοράς δεδομένων που η ιαπωνική εταιρεία ανέπτυξε ειδικά για να διευκολύνει τη μεταφορά πολύ μεγάλων αρχείων ανάμεσα σε συσκευές. Σε τί ταχύτητες; Έως και της τάξης των 11 Gbps (!!!), με την προϋπόθεση οι δύο συσκευές που θα ανταλλάξουν δεδομένα να βρίσκονται πάρα πολύ κοντά (κάτι λιγότερο από 15 χιλιοστά). Πρακτικά, φανταζόμαστε το εξής: να ακουμπά κανείς π.χ. τη φωτογραφική A900 DSLR της Sony (που στα 24 Megapixel παράγει τεράστια αρχεία) πάνω σε ένα ειδικό σημείο π.χ. ενός φορητού υπολογιστή Vaio και οι φωτό να μεταφέρονται πάρα πολύ γρήγορα από την κάρτα μνήμης της πρώτης στο σκληρό δίσκο του δεύτερου. Τα πρώτα Vaio που την αξιοποιούν, της σειράς F, τα περιμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε... εντυπώσεις, σύντομα!

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η θέληση του ελεγκτικού σώματος που ορίζει τα χαρακτηριστικά του προτύπου HDMI, να αναβαθμίσει την περίφημη, πολυαναμενόμενη έκδοση 1.4... πριν αυτή εμφανιστεί στην αγορά! Τί θα προσφέρει, λοιπόν, η έκδοση 1.4a των συνδέσεων HDMI; Τίποτε συγκλονιστικό, θα διευρύνει όμως την υποστήριξη τρόπων με τους οποίους θα μεταδίδεται εικόνα 3D από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να διευκολύνει τόσο τους τελευταίους όσο και το κοινό να κάνουν ομαλότερα τη μετάβαση στα στερεοσκοπικά τηλεοπτικά προγράμματα. Υπενθυμίζουμε ότι η HDMI Licensing είχε ήδη κάνει το Δεκέμβριο ρυθμίσεις και μικροαλλαγές στο πρότυπο που ελέγχει, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μετάδοση 3D προγράμματος και μέσω θυρών και καλωδίων HDMI 1.3. Άντε να δούμε. Μέχρι να βγουν οι πρώτες τηλεοράσεις και ενισχυτές με HDMI 1.4, μπορεί και να είμαστε στην 1.4d!

Μιλώντας, πάντως, για τηλεοπτικά προγράμματα με εικόνα 3D, για μία ακόμη φορά (και σίγουρα όχι την τελευταία) αισθανθήκαμε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, πολίτες δευτέρας κατηγορίας, κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας και όλα τα συναφή, όταν διαπιστώσαμε τί σχέδια έχει το βρετανικό κανάλι Sky για το θέμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο σταθμός είναι ήδη έτοιμος να εκπέμψει πρόγραμμα στερεοσκοπικής εικόνας, καθώς εξόπλισε 9 μεγάλες pub σε αγγλικές πόλεις με τις σχετικές τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές χθες, ώστε να μεταδώσει τον αγώνα Arsenal - Manchester σε 3D. To Sky θα προσφέρει το ειδικό κανάλι 3D στους συνδρομητές του Sky HD απολύτως δωρεάν (για αρχή) μέσα στη χρονιά - ουσιαστικά περιμένει να γίνουν διαθέσιμες στο εμπόριο αρκετές τηλεοράσεις 3D. Εμείς, εδώ; Πανηγυρίζουμε που θα μεταβούμε στην ψηφιακή συμβατική ευκρίνεια, 2 κλικ πιο κάτω στην εξελικτική σκάλα της τηλεοπτικής εικόνας δηλαδή. Έτσι.

Από Facebook, όμως, καλά πάμε. Ένας στους πέντε Έλληνες έχει εγγραφεί στο πασίγνωστο social network (!), το οποίο στα εξάχρονα γενέθλιά του πρόσφατα ανακοίνωσε πως έχει ξεπεράσει ήδη τα 400 εκατομμύρια χρήστες. Εισαγωγή στο χρηματιστήριο δεν έχει κάνει, κέρδη που να καλύπτουν τις παρελθούσες επενδύσεις του μόλις τώρα έχει αρχίσει να δείχνει, το Facebook όμως απέκτησε ήδη το πρώτο... 3D shoot' em up που "τρέχει" στις σελίδες του! Ναι, κι εμείς είμαστε περίεργοι να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το "social shooter", αλλά η 3G Studios έχει φροντίσει να κρατήσει το όλο concept γύρω από το Brave Arms (έτσι λέγεται ο τίτλος) βολικά ομιχλώδες. OK, αρκεί να έχει προνοήσει ώστε να... μη φεύγει από την πορεία του o παίκτης πάνω στο άλμα του rocket jumping, αν του κάνει κάποιος άγνωστος poke σ' ακατάλληλη στιγμή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ