Νέο iPhone στις 4 Οκτωβρίου

Τα... σιγουράκια, τα σενάρια και οι προβλέψεις μας

Επιτέλους, τέλος στην αναμονή - και στις ατέλειωτες θεωρίες, εικασίες κι εκείνα τα διασκεδαστικά "άρθρα" που... τελειώνουν με παρένθεση κι ερωτηματικό. Η Apple, όπως αναμενόταν, επιβεβαίωσε για την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου, στην οποία - χωρίς αμφιβολίες πλέον - θα ανακοινώσει το επόμενο iPhone. Οι προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί στα μέλη του Τύπου έχουν τον τίτλο "Let's Talk iPhone", ο οποίος είναι τόσο εμφατικός, όσο και... υπαινικτικός: σίγουρα θα ακούσουμε για το επόμενο smartphone της Apple, αλλά υπάρχει πλέον σημαντική πιθανότητα να επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις όσων ήθελαν το iPhone 5 να "ακούει" όταν ο κάτοχος του τού μιλά. Με άλλα λόγια, να αξιοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της εταιρείας Siri, που η Apple είχε αγοράσει πέρυσι, προκειμένου το κινητό να "καταλαβαίνει" φωνητικές εντολές του χρήστη και είτε να κρατά υπενθυμίσεις και σημειώσεις, είτε να προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Το app γι' αυτή τη δυνατότητα υποτίθεται, σύμφωνα με διαρροές και δημοσιεύματα, πως θα ονομάζεται Assistant.

Το τί έχει δημοσιευθεί φυσικά από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά ως "εμπιστευτική πληροφορία που διέρρευσε" πιθανώς αξίζει... αφιέρωμα από μόνο του, όμως προτιμούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι όντως πολύ πιθανά και να αγγίξουμε συνοπτικά τους... ευσεβείς πόθους. Το επόμενο iPhone, με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον, αναμένεται εξελικτικό: πέρα από την προαναφερθείσα λειτουργία Assistant, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να προσφέρει κάποιο επαναστατικό χαρακτηριστικό που θα αλλάξει τα δεδομένα των smartphones. Στα στοιχεία του νέου του λειτουργικού, του iOS 5, έχουμε ήδη αναφερθεί: αυτά είναι πολλά κι ενδιαφέροντα, όμως εν πολλοίς τελειοποιούν και δεν ωθούν σε νέα ύψη το iOS. Συν τοις άλλοις, αφού το iOS θα διατεθεί και για τα iPhone 4 και iPhone 3GS (εχμ...), δεν μπορούμε πραγματικά να το θεωρήσουμε χαρακτηριστικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκεκριμένα του iPhone 5.

Για τον εξοπλισμό του επόμενου iPhone, κάποια πράγματα μπορούμε να τα θεωρούμε σχεδόν δρομολογημένα. Είναι πρακτικά σίγουρο, για παράδειγμα, ότι αυτό θα χρησιμοποιεί τον διπύρηνο επεξεργαστή A5 του iPad 2 (ίσως χρονισμένο χαμηλότερα), συνοδευόμενο όμως από 1 GB μνήμης, ποσό διπλάσιο απ' ότι του iPhone 4. Ο συνδυασμός τους θα επιτρέψει στην Apple να παραμείνει άκρως ανταγωνιστική απέναντι στα πανίσχυρα κινητά Android που είτε ήδη κυκλοφορούν είτε θα κυκλοφορήσουν το 2012. Αναβάθμιση αναμένεται να δεχθεί η κύρια κάμερα, από τα 5 Megapixel στα 8 (και το flash ίσως απομακρυνθεί από το φακό για καλύτερα αποτελέσματα), ενώ το chipset που αξιοποιείται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να επιτρέπει πλέον στο νέο iPhone σύνδεση με όλων των ειδών τους παρόχους (τόσο των δικτύων GSM όσο και των CDMA). Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα... σιγουράκια, όσο φυσικά "σίγουρο" μπορεί να είναι ο,τιδήποτε με μια εταιρεία τόσο μυστικοπαθή όσο η Apple.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ