Νέες προσεγγίσεις, νέες προτάσεις

Ψηφιακή φωτογραφία, με πιο πολλή ευελιξία από ποτέ

Ήταν, όπως όλοι πρακτικά γνωρίζουν, τα smartphones αυτά που "ανάγκασαν" τις ψηφιακές φωτογραφικές να "ξανασκεφτούν" το ρόλο τους και να εναπατοποθετηθούν. Παλαιότερα είχε κανείς πρακτικά να διαλέξει μόνο ανάμεσα στις "τσέπης" (τις διάσημες point-and-shoot) και τις "μεγάλες", ημιεπαγγελματικές (τις DSLR με άλλα λόγια). Ε, αυτό δεν ισχύει πια. Έχουμε καιρό τώρα και άλλες κατηγορίες, που προέκυψαν απ' τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού: είδη ψηφιακών φωτογραφικών που συνδυάζουν μερικά χαρακτηριστικά από μία κατηγορία, κάποια από κάποια άλλη ή και εντελώς δικά τους, ώστε να προσφέρουν κάτι νέο. Για να δούμε όλες τις κατηγορίες συνολικά, γνωστές και καινούργιες, λοιπόν!

Οι "τσέπης" (Compact)

Ε, οι γνωστές και μη εξαιρετέες: ψηφιακές φωτογραφικές με μικρό μέγεθος και βάρος, όμορφο lifestyle περίβλημα, εύκολες στη χρήση λειτουργίες και προσιτή τιμή. Οι "τσέπης" τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τον αριθμό των Megapixel τους, προσφέρουν χειρισμό με οθόνες αφής, καταγραφή video και άλλα καλούδια, παραμένουν ωστόσο η "εισαγωγική" κατηγορία. Με άλλα λόγια, όταν κάποιος νοιώσει ανικανοποίητος με τις φωτογραφίες του smartphone του και έτοιμος να αγοράσει πραγματική ψηφιακή φωτογραφική, αυτή είναι η κατηγορία στην οποία θα κοιτάξει πρώτα. Το κόστος τους, πάντως, που είναι κρατημένο χαμηλά γι' αυτό το λόγο, δεν αντικαθρεπτίζει απαραίτητα το... "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", οπότε η επιλογή ανάμεσα στα πάμπολλα τέτοια μοντέλα χρειάζεται εδώ να είναι extra προσεκτική, αν το βασικό ζητούμενο είναι η ποιότητα της τελικής φωτογραφίας.

Οι "υπερεστίασης" (Superzoom)

Κατηγορία που προέκυψε ολοφάνερα βάσει (α) της έλλειψης ευέλικτου zoom στα smartphones και (β) της πρόθεσης των κατασκευαστών να απαντήσουν σε αυτήν την ανάγκη, χωρίς να επανεφεύρουν τον τροχό. Οι superzoom είναι, ουσιαστικά, ψηφιακές φωτογραφικές "τσέπης" - αξιοποιούν τους ίδιους αισθητήρες, επεξεργαστές και λογισμικό - που όμως φέρουν μεγαλύτερους, καλύτερους φακούς, ικανούς για πραγματική, οπτική εστίαση πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια από αυτή των compact. Αναγκαστικά το μέγεθός τους δεν είναι πια "τσέπης", βέβαια, και ο φακός που ενσωματώνουν δεν μπορεί ν' αλλάξει (σε αντίθεση με τις δύο επόμενες κατηγορίες), όμως για συγκεκριμένες αποστολές και χρήσεις που θα αναλύσουμε στη συνέχεια είναι σαφώς προτιμότερες των compact, με τη διαφορά στο κόστος να κινείται σ' επίπεδα γενικώς... λογικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ