Νέες προσεγγίσεις, νέες προτάσεις

Ψηφιακή φωτογραφία, με πιο πολλή ευελιξία από ποτέ

Οι "υβριδικές" (Μirrorless)

Ακόμη μία κατηγορία που προέκυψε από τα μηνύματα της αγοράς, αποδεικνύοντας ότι εμείς οι καταναλωτές έχουμε διόλου ευκαταφρόντητη επιρροή στους κατασκευαστές. Οι "υβριδικές" είναι η "γέφυρα" ανάμεσα στις "τσέπης" (compact) και τις "μεγάλες" (DSLR): διατηρούν σχετικά μικρό μέγεθος και βάρος, όμορφο σχεδιασμό και αυξημένη ευχρηστία, όμως προσφέρουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις compact στα πάντα, ενώ έχουν και τη δυνατότητα χρήσης πολλών διαφορετικών φακών. Πρακτικά, είναι η κατηγορία απ' όπου θα επιλέξουν όσοι/όσες έχουν ήδη κάποια εμπειρία στην ψηφιακή φωτογραφία και οι απαιτήσεις τους έχουν αυξηθεί, αλλά και όσοι/όσες συνεχίζουν να θεωρούν περιοριστική τη μεταφορά μιας "μεγάλης" (DSLR) ψηφιακής φωτογραφικής. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, βέβαια, έχουν σεβαστό κόστος, όμως όταν θέλει να τα έχει κανείς (σχεδόν) όλα...!

Οι "μεγάλες" (DSLR)

Η κατηγορία στην οποία τα πράγματα... σοβαρεύουν. Όχι μόνο λόγω κόστους (που γίνεται πλέον υπολογίσιμο), αλλά κι επειδή δεν έχει νόημα να μεταβεί κανείς σε μία DSLR αν δεν σκοπεύει να φωτογραφίζει συχνά και πολλά διαφορετικά θέματα. Αυτό γιατί οι "μεγάλες"... τα έχουν όλα: εναλλάξιμους φακούς, άρτια συστήματα ελέγχου κι επεξεργασίας, πολλά Megapixel, γκάμα και ευελιξία ρυθμίσεων, ποιοτική καταγραφή video κλπ. κλπ. Το μέγεθός τους βεβαίως επιβάλλει τσάντα μεταφοράς, και το κόστος απόκτησης μιας καλής DSLR είναι μόνο το... αρχικό (αρκετά περισσότερα χρήματα επενδύονται τελικά στους φακούς), όμως οι "μεγάλες" είναι εκείνες οι ψηφιακές φωτογραφικές που είναι πιθανότερο να "βγάλουν τα λεφτά τους", καθώς κι εκείνες που θα εξυπηρετήσουν τον κάτοχό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Α, και εδώ... όντως "ό,τι πληρώνεις παίρνεις"!

Οι "επαγγελματικές" (Full-Frame)

Κάνουμε αναφορά σε αυτήν την κατηγορία για λόγους σχεδόν... τυπικούς: δεν αγοράζει κανείς μια κορυφαία ψηφιακή φωτογραφική "έτσι απλά" (και σίγουρα όχι για... τις διακοπές!), όμως όσοι/όσες έχουν ήδη εξοικειωθεί με τη διαδικασία μεταφοράς μιας DSLR και απαιτούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε φωτογραφία και video, σε αυτήν την κατηγορία θα κοιτάξουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις full-frame πρακτικά ως "επαγγελματικές" μόνο μπορεί να τις μεταφράσει κανείς, αφού το κόστος των συνοδευτικών και περιφερειακών τους είναι τέτοιο, ώστε θα πρέπει να... "βγάζει το ψωμί του" με τη φωτογραφία ένας "κοινός θνητός" για να δικαιολογήσει την απόκτηση μιας τέτοιας ψηφιακής φωτογραφικής. Για όσους τα χρήματα δεν είναι παράγοντας επιλογής, ωστόσο...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ