iPhone 5: η γνώμη μας

Πώς κρίνεται το νέο smartphone της Apple για τα δεδομένα του 2013;

Έχει καταλήξει... ρουτινιάρικο σχεδόν: ο δημοσιογράφος ξεκινά να γράψει ένα άρθρο για το πιθανώς σημαντικότερο τεχνολογικό προϊόν της χρονιάς, αλλά από τα πρώτα λεπτά συνειδητοποιεί πως δεν είναι αναφορά σε κάτι καινούργιο και απρόσμενο αυτό που προκύπτει. Δεν είναι "ρεπορτάζ". Είναι αναγκαστικά άρθρο σχολιαστικό γιατί, αν έχει οποιοδήποτε νόημα να γραφεί, δεν μπορεί να σταθεί στα ήδη γνωστά στοιχεία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του iPhone 5: αυτό είχε... ξεγυμνωθεί στα μάτια του Web με τις αμέτρητες διαρροές του τελευταίου τριμήνου σε τέτοιο βαθμό, που απλώς επιβεβαίωση στα όσα ήδη γνωρίζαμε περιμέναμε από την Apple. Από αυτήν την πλευρά, λογική η απογοήτευση των δημοσιογράφων: πρακτικά δεν είχαν αντικείμενο χθες.

Από την άλλη, κάθε νέο προϊόν οφείλει να το αντιμετωπίζει κανείς και μεμονωμένα, όχι συναρτήσει των προσδοκιών του. Και χθες η Apple με το iPhone 5 μπορεί να απέδειξε σε πολλαπλά επίπεδα ότι είναι πάνω απ' όλα μία εμπορική εταιρεία με απώτερο, απόλυτο και μοναδικό σκοπό το κέρδος, απέδειξε όμως ότι μπορεί να εκπλήξει κιόλας.

Συγκεκριμένα, λοιπόν. Όλες σχεδόν οι διαρροές ήταν πραγματικές και το μεγαλύτερο ποσοστό της φημολογίας ακριβές. Στο iPhone5 και η οθόνη 4 ιντσών, αναλογιών 16:9 κι ανάλυσης 1136x640 pixel είναι παρούσα, και η νέα τεχνολογία αφής στην οθόνη αυτή, και ο παρόμοιος σχεδιασμός αλλά με διαφορετικά υλικά, και η νέα θύρα σύνδεσης/επέκτασης. Αληθινή αποδείχθηκε και η διαρροή για τα βελτιωμένα ακουστικά.

Από κει και πέρα, ωστόσο... μερικές μικρές εκπλήξεις και μία μεγαλύτερη. Οι μικρές: το νέο iPhone είναι όντως σημαντικά λεπτότερο κι ελαφρύτερο από τα παρελθόντα, σ' εντυπωσιακό μάλιστα βαθμό. Η αυτονομία δεν θα επηρεαστεί σε σχέση με το 4S, με την Apple να ισχυρίζεται πως είναι κι ακόμη μεγαλύτερη (!). Η υποστήριξη δικτύων τηλεφωνίας 4G για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων δεν ήταν βέβαιη, όμως προσφέρεται και είναι θετικότατη. Και το σημαντικότερο: η αμερικανική εταιρεία μεταβαίνει τελικά στον επόμενο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM, τον A6 και όχι σ' έναν παρόντα τροποποιημένο A5. Ο Α6 είναι σίγουρα διπύρηνος, σημαντικά ισχυρότερος και απομένει να δούμε αν υποστηρίζεται από τετραπύρηνο υποσύστημα γραφικών και 1 GB μνήμης λειτουργίας (όπως θα έπρεπε).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ