iPhone5: κι ένα νέο... πρόβλημα

Η νέα θύρα σύνδεσης, φυσικά, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Γιατί;

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την επίσημη "αποκάλυψη" του iPhone 5 (ο όρος σε εισαγωγικά γιατί γνωρίζαμε σχεδόν τα πάντα μήνες τώρα λόγω διαρροών) και η συνολική εντύπωση που έχει δημιουργήσει το νέο smartphone της Apple είναι θετική, παρά το γεγονός ότι πρόκειται αναμφίβολα για εξελικτικό και όχι... ριζοσπαστικό προϊόν. Υπάρχει, άλλωστε, το ίσως ισχυρότερο δεύτερο γεγονός, αυτό της εξάντλησης των αποθεμάτων του μόνο από τις προπαραγγελίες μέσα σε 24 ώρες, που "μιλά από μόνο του". Όσον αφορά σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο του iPhone5, ωστόσο, όλοι συμφωνούν πως δεν γίνεται να χαρακτηριστεί ως κάτι άλλο από αρνητικό. Αναφερόμαστε στη νέα θύρα επέκτασης με το όνομα Lightning, η οποία έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Η θύρα αυτή γνωρίζαμε ότι "έρχεται" εδώ και πάρα πολύ καιρό: η 30 ακίδων που ενσωμάτωσαν όλα τα iPhone και iPad από το 2002 μέχρι και το καλοκαίρι καταλάμβανε μέσα στις συσκευές αυτές υπερβολικά μεγάλο ωφέλιμο χώρο. Η Apple έπρεπε να αντικαταστήσει τη θύρα αυτή κάποια στιγμή όχι μόνο γιατί είναι τεχνολογικά παρωχημένη, αλλά και επειδή την εμπόδιζε να κατασκευάσει τις συσκευές της λεπτότερες (όπως η αισθητική της και η μόδα επιβάλλει). Ήταν, από κάποιες απόψεις, θέμα χρόνου. Και παρά τις σχετικές διαρροές, που επέδειξαν τη νέα μικρότερη θύρα εβδομάδες ολόκληρες πριν την παρουσίαση, η επιβεβαίωση δεν ήταν λιγότερο... επώδυνη. Για μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με το απίθανα εκτενές, πλούσιο οικοσύστημα από περιφερειακά που έχει αναπτυχθεί γύρω από την θύρα των 30 ακίδων όλα αυτά τα χρόνια. Τα σταθερά και φορητά ηχοσυστήματα που δέχονται τα iPhone/iPod ως player, τα dock φόρτισης, τα διάφορα αξεσουάρ και καλώδια σύνδεσης (από υποδοχές καρτών μνήμης μέχρι καλώδια σύνδεσης με τηλεόραση), όλα αξιοποιούν αυτή τη θύρα. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κάτοχος κάποιου iPhone ή iPod που να μην έχει στην κατοχή του έστω και ένα τέτοιο περιφερειακό. Ε, όλα αυτά είναι πρακτικά άχρηστα πλέον - παρ' εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί ο σχετικός μετατροπέας από τη νέα οκτώ ακίδων θύρα, σε αυτήν των τριάντα ακίδων. Περισσότερα γι' αυτό σε λίγο.

Ο δεύτερος και σχεδόν το ίδιο σημαντικός λόγος βάσει του οποίου έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών είναι το γεγονός ότι η θύρα Lightning είναι, για ακόμη μια φορά, σχεδίασης έξω από κάθε κοινά αποδεκτό πρότυπο σύνδεσης. Είναι αποκλειστική στις φορητές συσκευές της Apple και μόνο (την ενσωματώνουν και τα νέα iPod). Όλοι μας ελπίζαμε πως η Apple αυτή τη φορά θα... τιθασεύσει την απληστία της - γιατί οικονομικοί είναι οι λόγοι πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση - και θα υιοθετήσει το ευρύτατα αξιοποιημένο πλέον πρότυπο της θύρας MicroUSB. Όταν ωστόσο είδαμε τις πρώτες φωτογραφίες που διέρρευσαν, απλώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Η θύρα Lightning υπογραμμίζει εμφατικά, δυστυχώς για πολλοστή φορά, την αλαζονική συμπεριφορά και ιδιοτέλεια της Apple, που αρνείται να συμπλεύσει με όλη την αγορά σε απλά πράγματα προκειμένου να θησαυρίσει με την πώληση πανάκριβων (γι' αυτό που είναι) προσαρμογέων και αξεσουάρ. Σχεδόν... Steve Jobs "μυρίζει" αυτή η απόφαση και δεν θα μας εξέπλησσε καθόλου αν ήταν όντως δική του.

Από την ημέρα εκείνη της παρουσίασης του iPhone 5 έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη θύρα αυτή και το πώς η Apple θα την αξιοποιήσει. Με άλλα λόγια... "περισσότερο αλάτι στην πληγή": ο σχετικός μετατροπέας φαίνεται να προσφέρεται δωρεάν σε όσους πρόλαβαν να προπαραγγείλουν το iPhone5 την Παρασκευή, όλοι οι υπόλοιποι ωστόσο θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε περίπου €30 γι' αυτόν. Το αισθητικό αποτέλεσμα ενός iPhone που "κάθεται" πάνω σε έναν λευκό μετατροπέα κι αυτός πάνω στην υποδοχή του dock ή ηχοσυστήματος έχουμε ήδη θα είναι, φυσικά, κάκιστο. Νέα τέτοια περιφερειακά σίγουρα θα κυκλοφορήσουν εν καιρώ για τη θύρα Lightning, αλλά φυσικά όποιος χρειάζεται ένα τέτοιο θα πρέπει να το αγοράσει εκ νέου. Ο μετατροπέας αυτός δεν υποστηρίζει έξοδο εικόνας σε καμία περίπτωση, μόνο ήχο αναλογικό και δεδομένα.

Η Apple θα πωλεί από την πρώτη μέρα διάθεσης του iPhone 5 και μετατροπέα από Lightning σε MicroUSB (είναι υποχρεωμένη από τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αντί €20, ενώ δηλώνει πως στον ορίζοντα βρίσκονται και καλώδια σύνδεσης από Lightining σε HDMI και VGA για ψηφιακή και αναλογική αντίστοιχα σύνδεση με οθόνες όλων των ειδών. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να επιβεβαιώνουν και να δικαιολογούν τη δυσαρέσκεια της τεχνολογικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο: η υιοθέτηση του Lightining ήταν ολοφάνερα σχεδιασμένη πολύ καλά εδώ και καιρό, αν μη τί άλλο ως πηγή έξτρα εσόδων για την Apple και έξτρα... εξόδων για το καταναλωτικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία δεν σχεδιάζει βραχυπρόθεσμα να παραχωρήσει τα σχετικά δικαιώματα σε τρίτους κατασκευαστές για τους παραπάνω μετατροπείς και καλώδια. Γιατί να μοιραστεί τόσα κέρδη με άλλους, όταν μπορεί να τα κρατήσει για τον εαυτό της; Ε, ναι...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ