iPad + iPhone...; "Νο".

Διά στόματος Steve Jobs - σε νέο "φάουλ" της Αpple

Αυτό είναι το κακό με τις καταστάσεις όπου μία εταιρεία κρατάει... "και το καρπούζι και το μαχαίρι". Να έλθει σε τόσο πλεονεκτική θέση δεν είναι εύκολο αλλά, άπαξ και τα καταφέρει, μπορεί να υπαγορεύσει ή επιβάλλει σχεδόν ο,τιδήποτε, όσο ασύμφορο ή και άδικο κι αν τυγχάνει αυτό το "ο,τιδήποτε" για τον τελικό καταναλωτή. Η Apple έχει κατακτήσει αυτήν ακριβώς την περίοπτη θέση με το iPhone - και δικαίως, αφού κατάφερε να αλλάξει το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας με μία και μόνο συσκευή - όμως έχει ήδη εδώ και καιρό αρχίσει να εκμεταλλεύεται ποικιλλοτρόπως τη θέση αυτή. Για τον αλλοπρόσαλλο τρόπο με τον οποίο αποφασίζει πότε, πώς και γιατί θα δημοσιεύσει ή όχι τα apps του iPhone/iPod Touch στο App Store, τα έχουμε πει εμείς και άλλοι πάμπολλες φορές. Για τις δικτατορικές της πρακτικές σχετικά με τους όρους συνεργασίας ανάμεσα σε αυτήν και τις εταιρείες ανάπτυξης apps γράψαμε πρόσφατα, επίσης. Πριν από μερικές ημέρες όμως επιβεβαιώθηκε ακόμη ένας φόβος μας, αυτή τη φορά σχετικός με τη λειτουργικότητα του iPad.

Αναφερόμαστε στο λεγόμενο tethering, τη δυνατότητα δηλαδή να αποκτήσει πρόσβαση στο Internet μία συσκευή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τη Δικτυακή σύνδεση που μία άλλη ήδη έχει. Το σύνηθες σενάριο είναι αυτό ενός κινητού τηλεφώνου και ενός φορητού υπολογιστή: συνδέοντας το πρώτο στο δεύτερο ενσύρματα ή ασύρματα - και με την προϋπόθεση ότι το κινητό έχει ενσωματωμένο modem και αξιοποιεί πρόγραμμα τηλεφωνίας με δυνατότητα μετάδοσης data - το laptop μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό ως "πύλη", κατά μία έννοια, για το Internet από παντού. Είναι απίστευτα χρήσιμη δυνατότητα, που δεν χρησιμοποιούμε μεν πολύ συχνά (γιατί οι Η/Υ με "κανονικό" Web surfing καταναλώνουν τα MB πολύ ταχύτερα απ' ότι τα κινητά) αλλά μας... "έχει σώσει" περισσότερες από μία φορές. Υπάρχουν φίλοι και οι φίλες του αθηνόραμαdigital.gr που μπορούν να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές, είμαστε βέβαιοι.

Το iPad είναι μία συσκευή που προφανώς θα μπορούσε να επωφεληθεί πάρα πολύ από την πρόσβαση στο Internet παντού, άρα και από αυτού του είδους τη δυνατότητα. Η Apple το ξέρει - διαφορετικά δεν θα είχε προβλέψει την κατασκευή μοντέλων που έχουν ενσωματωμένο αυτό το modem για σύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το πρόβλημα; Ότι θέλει να επιβάλλει την αγορά των ακριβότερων αυτών μοντέλων τεχνητά, στερώντας από τα άλλα την δυνατότητα του tethering. Από πού ήλθε η επιβεβαίωση; Από... ψηλότερα δεν γίνεται: από τον ίδιο το Steve Jobs, που απάντησε - όπως αρέσκεται ενίοτε - σε mail θαυμαστή της Apple, κατάλληλα. "Θα μπορώ να συνδέσω το iPhone μου με το iPad, ώστε το δεύτερο να έχει πρόσβαση στο Internet;". "Όχι". Ακριβώς έτσι, μονολεκτικά, σε άψογο... αυτοκρατορικό στυλ. Η είδηση έκανε το γύρο του Web για την εκκεντρικότητά της - ο Jobs απάντησε από το iPhone του και οι εικασίες για το πού βρισκόταν όταν το έκανε... ήταν πάμπολλες και χιουμοριστικές - αλλά η ουσία της είναι φυσικά σοβαρότερη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ