Gadgets: η Apple και... οι άλλοι

Πόλεμος των smartphones, παίκτες πλέον τρεις

Ο λόγος για τον οποίο η Apple έχει συγκεντρώσει τόσους φανατικούς οπαδούς και αντίστοιχα πολέμιους, είναι ακριβώς αυτός: είτε μάς αρέσει είτε όχι, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις σε ουκ ολίγες προϊοντικές κατηγορίες. Το 2011 απέδειξε ακριβώς αυτό. Η ήδη μεγάλη και με απίστευτες προοπτικές κατηγορία των smartphones συνεχίζει να οδηγείται μπροστά, μέσα από τη σύγκρουση των iPhone με τα κινητά που στηρίζονται στο λειτουργικό της Google, το Android.

Η Apple επέδειξε αληθινή... σοφία μέσα στο 2011 - κι αυτό γιατί "μέτρησε" σωστά τον ανταγωνισμό, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από το iPhone 4S (απλώς εξελικτικό βήμα σε σχέση με το iPhone 4) και παρέμεινε εκεί. Οι κατασκευαστές smartphones με Android παρουσίασαν εξαιρετικά μοντέλα μέσα στη χρονιά - ειδικά οι HTC, Samsung και LG - όμως το λειτουργικό της Google παρέμεινε σε επίπεδο κατώτερο του iOS. Το Android Market, δε, το ίδιο σε σχέση με το App Store (και σε ποσότητα και σε ποιότητα εφαρμογών). Όλοι περιμένουμε, ωστόσο, πως με την παρουσία πλέον του Android 4.0 στην αγορά, που είναι αισθητά καλύτερο, το 2012 δεν θα είναι τόσο... περίπατος στο πάρκο για την Apple.



Το 2011 σηματοδότησε, ωστόσο, ένα θεαματικό comeback, το οποίο αξίζει προσοχής. Η Microsoft είχε κυκλοφορήσει πέρυσι - μάλλον... χλιαρά θα λέγαμε - τα πρώτα smartphones με το νέο λειτουργικό Windows Phone 7 και φέτος μετέβη στην έκδοση 7.5 του ίδιου, με πάμπολλες βελτιώσεις και προσθήκες. Τα σχετικά κινητά είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή: είναι εύχρηστα και άκρως απετελεσματικά, ειδικά για όσους αξιοποιούν κι άλλες υπηρεσίες και προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας. Και, έτσι απλά, η Μicrosoft είναι ξανά "παίκτης" στην αγορά των smartphones - με προοπτική να γίνει πολύ μεγαλύτερος αν, όπως λέγεται, εξαγοράσει τη Nokia. Για να δούμε τί μάς επιφυλάσσει το 2012 εκεί...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ