Gadgets: η Apple και... οι άλλοι

Πόλεμος των smartphones, παίκτες πλέον τρεις

Η σημαντική κατηγορία των tablet - η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με την είσοδο στην αγορά του iPad το 2010 - πρακτικά ανήκε στην Apple για όλο το 2011. Όχι επειδή το iPad 2 ήταν τόσο καλύτερο από τον προκάτοχό του, γιατί δεν ήταν. Περισσότερο γιατί η Google και οι συνεργάτες της κατασκευαστές απέτυχαν οικτρά στη δημιουργία ανταγωνιστικού tablet βασισμένου σε Android. Απέτυχαν σίγουρα τιμολογιακά, αφού π.χ. τα Motorola Xoom και Samsung Galaxy Tab εμφανίστηκαν στα ράφια... ακριβότερα (!) από το κυρίαρχο iPad. Μarketing 101, κανείς;

Οι προαναφερθέντες απέτυχαν όμως και γενικότερα - κι εν μέρει δεν φταίνε: η έκδοση του Android για τα tablet κάθε άλλο παρά επίδειξη του τί μπορούν να κάνουν οι συσκευές αυτές ήταν, ενώ η κακή (ακόμη) οργάνωση του Android Market δεν βοηθά στην ανάδειξη των καλών apps. Κατά συνέπεια, τα tablet με Android δεν έχουν ούτε κατά διάνοια να επιδείξουν αρκετές εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες γι' αυτά, σε αντίθεση με τα iPad, που έχουν (και πάρα πολλές μάλιστα). Είναι μία κατάσταση που τοποθετεί τα tablet της Apple μονίμως σε πλεονεκτική θέση και όλοι μας θα θέλαμε να αλλάξει το 2012, με τη βοήθεια του Android 4.0.



Στην ψηφιακή φωτογραφία, το 2011 οι κατασκευαστές (ευτυχώς) δεν επικεντρώθηκαν στη γνωστή... κούρσα των megapixels. Επεδίωξαν - και κατάφεραν - να αυξήσουν την ευχρηστία των ψηφιακών φωτογραφικών σε όλες τις κατηγορίες, με χαρακτηριστικά αληθινά χρήσιμα. Αυτά ποικίλλουν από τη βελτιωμένη φωτογράφηση σε κακές συνθήκες φωτισμού ή το χειρισμό με οθόνες αφής, μέχρι την εγγραφή video υψηλής ευκρίνειας και την ασύρματη διασύνδεση με PC ή και απευθείας στο Internet. Εμφανίστηκαν και κορυφαία, πανάκριβα μοντέλα με απίθανες δυνατότητες, βέβαια, σημαντικότερο όμως θεωρούμε το γεγονός ότι για το 2012 έχει πλέον "ανέβει ψηλά ο πήχυς" όσον αφορά τις ψηφιακές φωτογραφικές με κόστος χαμηλότερο των €200-€249 ευρώ. Έτσι!

Στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, πάντως, δεν είχαμε ανάλογη "άνοδο του επιπέδου". Είχαμε μικρότερη, ειδικά στην ποιότητα της σύλληψης video αυτή καθ' αυτή και αυτό που παρατηρήθηκε αντιθέτως ήταν η εστίαση των κατασκευαστών στις δυνατότητες σύλληψης εικόνας 3D. Δεν κατακρίνουμε απαραίτητα, θα προτιμούσαμε όμως να βλέπαμε περισσότερες βιντεοκάμερες με άριστη ποιότητα 2D και χαμηλότερες τιμές, παρά 3D με τις ίδιες υψηλές. Από την άλλη, έφτασε στο καταναλωτικό επίπεδο των π.χ. €300 η σύλληψη κινούμενης εικόνας "αληθινής' υψηλής ευκρίνειας (1080 γραμμών δηλαδή). Κάτι είναι κι αυτό! Και, εννοείται, για το 2012 περιμένουμε σε αυτό το κόστος, πιο πολλά - τόσο από πλευράς ποιότητας εικόνας/ήχου, όσο και έξτρα λειτουργιών. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ