Εντυπωσιάζει το Microsoft Zune

Αντάξιος αντίπαλος των Touch, αλλά... μόνο για τις ΗΠΑ

Μετά από αρκετών εβδομάδων αναμονή και αρκετή... παραφιλολογία γύρω από την νέα προσπάθεια της Microsoft, κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ το Zune HD, η καινούργια "έκδοση" των φορητών player που η αμερικανική εταιρεία εξελίσσει εδώ και τρία χρόνια. Το Zune HD είχε προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους των φανατικών οπαδών των hi-end gadgets επειδή είναι το πρώτο προϊόν που αξιοποιεί το Tegra: πρόκειται για το ισχυρότατο κύκλωμα της διάσημης nVidia για φορητές συσκευές, το οποίο αναλαμβάνει την επεξεργασία εικόνας και ήχου υψηλής ποιότητας, χωρίς να καταναλώνει πολλή ενέργεια. Αυτό, καθώς και η πάρα πολύ καλή οθόνη τεχνολογίας OLED που αξιοποιεί το Zune HD, είναι στοιχεία που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των "απαιτητικών" αρκετά, ώστε να τους ωθήσει στην αγορά του: η εμπορική πορεία του νέου player είναι άκρως ικανοποιητική μέχρι στιγμής.

Το Zune HD έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής πολύ καλές κριτικές, οι οποίες υπογραμμίζουν όχι μόνο το Tegra και την οθόνη του, αλλά και το όμορφο design του, την ποιότητα κατασκευής και το περιβάλλον χειρισμού του. Η ποιότητα ήχου που μπορεί να αποδώσει κρίνεται επίσης ως καλύτερη των iPod Touch, ενώ στα συν υπολογίζεται και το "συνδρομητικό" μοντέλο πώλησης μουσικής για τη συσκευή (με 15 δολάρια το μήνα ο καταναλωτής μπορεί να ακούσει όση μουσική θέλει). Μπορεί να... άργησε χαρακτηριστικά, λοιπόν, απ' ότι φαίνεται όμως η αγορά έχει να προσφέρει επιτέλους μία αληθινή εναλλακτική, έναν αξιόμαχο αντίπαλο στους iPod Touch. Οι οποίοι ναι μεν παραμένουν καλύτεροι συνολικά ως συσκευές λόγω των πρόσθετων εφαρμογών που μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω του App Store της Apple, αλλά για την ακρόαση μουσικής δεν είναι πια η προφανής επιλογή: τόσο το Zune HD όσο και η σειρά Walkman X της Sony είναι πια προτιμότερες για τη συγκεκριμένη "αποστολή".

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο στις ΗΠΑ. Η Μicrosoft επιμένει να "μην έχει σχέδια" για την κυκλοφορία του Zune HD στις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως για λόγους τακτικής (παγίωση της θέσης της πρώτα στα... πάτρια εδάφη), ίσως επειδή η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού online καταστήματος μουσικής για το νέο Ζune δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, ενώ η Apple έχει καταφέρει να καθιερώσει το brand των iPod σε παγκόσμιο επίπεδο διαθέτοντάς το σχεδόν παντού, η... φανατική προσήλωση της Microsoft στην αμερικανική αγορά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αποδειχθεί λανθασμένη κι επιβλαβής. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, φυσικά, όμως προϊόντα όπως το Zune HD - που δεν θυμίζει σε τίποτε τις πρώτες αδέξιες προσπάθειες της Microsoft να ανταγωνιστεί την Apple όντας πάντα ένα βήμα πίσω - ίσως άξιζαν δυναμικότερη προώθηση. Λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ