Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G: τουλάχιστον έχουμε... λογότυπο

Μακριά ακόμη η υλοποίησή τους σε όλα τα επίπεδα, στα τέλη του 2018 οι προδιαγραφές

Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πια - αν χωρούσε ποτέ δηλαδή - στο γεγονός ότι το Internet και η γρήγορη πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε είναι το απαραίτητο "συστατικό" για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών που αξιοποιούμε σε φορητές συσκευές και την κατανάλωση πληροφορίας και περιεχομένου σ' αυτές. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας κάνουν κάθε χρόνο εξελικτικά βήματα προς τις τρεις κατευθύνσεις που οφείλουν - την κάλυψη, την χωρητικότητα και την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων των δικτύων τους δηλαδή - όμως η αλήθεια είναι πως η διαδικασία είναι αργή και η συνήθης κατάσταση που επικρατεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται μακριά από το ιδανικό. Σε αυτό το πλαίσιο φαντάζει μάλλον ως το... μικρότερο πρόβλημά μας το πώς ακριβώς θα συμβολίζουμε την σύνδεση mobile Internet που θα διαδεχθεί αυτές που δεν είναι ακόμη διαδεδομένες. Αλλά από κάπου πρέπει να γίνει αρχή, προφανώς, ή... κάπως έτσι το σκέφτηκε ο 3GPP τουλάχιστον!

Πρόκειται για τον οργανισμό που διαμορφώνει και καθιερώνει τα πρότυπα λειτουργίας των ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο - και πριν από λίγες μέρες αυτός έδωσε στην δημοσιότητα το λογότυπο με το οποίο θα συμβολίζονται οι υπηρεσίες και οι συσκευές που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την πέμπτη "γενιά" των δικτύων αυτών, την γνωστή ήδη ως "5G". Δεν έχει καμία σημασία, φυσικά, το γεγονός ότι τα πρώτα προτεινόμενα (και πιθανώς όχι τελικά) πρότυπα λειτουργίας των δικτύων τεχνολογίας 5G δεν θα έχουν παγιωθεί έως τα τέλη του 2018. Το λιγότερο. Για την ώρα, όμως, έχουμε... λογότυπο.

Πέρα από αστεϊσμούς, πάντως, θα περίμενε κανείς πως με την αλματωδώς αυξανόμενη χρήση Internet "εκεί έξω" την τελευταία δεκαετία, οι τεχνολογίες διασύνδεσης θα είχαν τουλάχιστον επιταχύνει τον ρυθμό εξέλιξής τους και οι πάροχοι θα τις είχαν υιοθετήσει πιο γρήγορα. Δεν... ζητήσαμε να ακολουθήσουν με τα ίδια άλματα - καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό - αλλά τουλάχιστον να μην απέχει τόσο ο δικός τους ρυθμός βελτίωσης από τις ανάγκες της αγοράς και των απαιτητικών χρηστών. Αντιθέτως οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο φαίνονται να έχουν την πρόθεση παραμονής στην "γενιά" 4G/LTE για όσο το δυνατόν περισσότερο, "ανεβαίνοντας βαθμίδες" (class) κάθε χρόνο στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αλλά όχι σε βαθμό που να "κάνει την διαφορά" αληθινά διακριτή σε πρακτικό επίπεδο. Με πολλούς χρήστες δικτύων κινητής τηλεφωνίας να έχουν δικαίωμα παραπόνων και όσον αφορά στην κάλυψη, η όλη κατάσταση δεν φαντάζει ακριβοδίκαιη για το κοινό. Ας ελπίσουμε πως μέσα στο 2017 θα δούμε περισσότερη ουσιαστική δουλειά στα θέματα αυτά και λιγότερα... λογότυπα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ