Διαθέσιμο το iOS 4

Για συγκεκριμένες συσκευές της Apple, απλώς must

Με το iPhone 4 προ των πυλών, η Apple διέθεσε πριν από λίγες ώρες και την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τα κινητά τηλέφωνα, του πρόσφατα μετονομασμένου iOS 4. Όπως είχαμε αναφέρει και όταν αποκαλύφθηκε, το νέο λειτουργικό μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους χρήστες iPhone 3G, iPhone 3GS και iPod Τouch - εκτός από εκείνους του αρχικού iPhone και του Touch πρώτης γενιάς - αλλά δεν υποστηρίζει σε όλα τα μοντέλα όλες τις λειτουργίες. Η πολυπόθητη εκτέλεση πολλών εφαρμογών παράλληλα, για παράδειγμα, το περίφημο multitasking, δεν υποστηρίζεται στο iPhone 3G και τα iPod δεύτερης γενιάς επειδή κρίνεται πως δεν έχουν αρκετή επεξεργαστική ισχύ για κάτι τέτοιο - το ίδιο και η δυνατότητα αλλαγής... background στην οθόνη, κάτι ελαφρώς κωμικό (λέμε τώρα).

Η αναβάθμιση είναι σημαντική, πάντως, καθώς φέρνει στο προσκήνιο πάρα πολλές αλλαγές και προσθήκες - πρακτικά επιβάλλεται (και επιβάλλει την αναβάθμιση του iTunes στην έκδοση 9.2 για να διεκπεραιωθεί). Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στο Web, πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν διαφόρων ειδών προβλήματα από την αναβάθμιση και μετά - από την απώλεια των επαφών τους μέχρι τη δυνατότητα αποστολής ή/και παραλαβής MMS, mail και data - οπότε σαφώς συνιστάται η αποθήκευση ενός πλήρους αντιγράφου ασφαλείας όλων των δεδομένων του iPhone που θα αναβαθμιστεί.

Από την... ατέλειωτη λίστα των νέων στοιχείων του iOS 4 που παραθέτει η Apple - με ελληνική μετάφραση σε ξύλινη γλώσσα ενίοτε - ξεχωρίζουν κατά τη γνώμη μας τα παρακάτω:

- Υποστήριξη πολυδιεργασίας (multitasking) για εφαρμογές ανεξάρτητων εταιρειών
- Γρήγορη εναλλαγή μεταξύ ενεργών εφαρμογών
- Υποστήριξη εφαρμογών ήχου για λειτουργία στο παρασκήνιο
- Οι ειδοποιήσεις και τα μηνύματα μπορούν να προωθούνται σε τρίτες εφαρμογές
- Φάκελοι, για καλύτερη οργάνωση και πρόσβαση στις εφαρμογές
- Ενιαίo inbox για την προβολή e-mail από πολλαπλούς λογαριασμούς σε ένα μέρος
- Μηνύματα σε μορφή συνομιλιών για προβολή πολλών email από την ίδια συνομιλία
- Υποστήριξη για την εφαρμογή iBooks και την υπηρεσία iBookstore
- Δυνατότητα αναζήτησης σε μηνύματα SMS/MMS
- Αυτόματος ορθογραφικός έλεγχος
- Υποστήριξη για πληκτρολόγια Bluetooth
- Νέες γλώσσες, λεξικά και πληκτρολόγια

Ήδη διατίθενται στο App Store της Apple ανανεωμένες εκδόσεις πολλών δημοφιλέστατων εφαρμογών - από το Wordpress και το Evernote μέχρι το LinkedIn και το DropBox - οι οποίες εκμεταλλεύονται κάποια από τα χαρακτηριστικά του iOS 4, όπως την γοργή εναλλαγή ανάμεσα σε ενεργά apps (το λεγόμενο fast switching). Καθώς το νέο λειτουργικό υιοθετείται από περισσότερους χρήστες, πιο πολλές εφαρμογές αναμένεται να μεταβούν σε ανανεωμένες, περισσότερο συμβατές με τις βελτιωμένες του δυνατότητες, εκδόσεις. Το iOS 4 υπενθυμίζεται πως θα διατεθεί και για iPad, κάποια στιγμή στις αρχές ή μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ