CES 2011: Τα... υπόλοιπα

Φωτογραφικές, βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα

Στον χώρο των κινητών τηλεφώνων, πάντως, δεν μπορεί να έχει κανείς σαφή άποψη σχετικά με το... πόση ακριβώς πρόοδος επιτεύχθηκε - κι αυτό γιατί στους δύο τομείς όπου οι εταιρείες επικεντρώθηκαν, θα πρέπει να περιμένουμε καιρό για να δούμε τί πρακτικά σημαίνει τα όσα διαλαλούν (και στις ΗΠΑ και αλλού). Συγκεκριμένα: μεγάλη... φασαρία έγινε για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G, υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες από πολλές πλευρές όσον αφορά όχι μόνο την σχετική κάλυψη, αλλά και τις πρακτικές ταχύτητες που θα προσφέρουν σε σχέση μ' αυτές που υπόσχονται. Ακόμη κι έτσι, ουκ ολίγες ήταν οι ανακοινώσεις για τα σχετικά κινητά που θα αξιοποιούν τα δίκτυα αυτά, οπότε... εν αναμονή των πρώτων δειγμάτων, ώστε να διαπιστώσουμε αν πρέπει να μιλάμε για αληθινό βήμα μπροστά ή για... βηματάκι στην καλύτερη.

Το άλλο ζήτημα του οποίου θα πρέπει να διαπιστωθεί πρακτικά η αληθινή διάσταση, είναι αυτό της έκδοσης 2.3 του λειτουργικού Android και της όποιας θα το διαδεχθεί. Στην CES 2011 επιδείχθηκαν μερικά εκπληκτικά κινητά, με εντυπωσιακές οθόνες και ικανότατο hardware, από όλους τους... συνήθεις υπόπτους - LG, Sony Ericsson, HTC, Samsung, Motorola - όλα με στόχο να παίξουν το ρόλο του iPhone killer. To Android σε αυτά τα κινητά δείχνει στην καλύτερή του φόρμα. Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να προσφέρουν σκληρό ανταγωνισμό στη συνολική εμπειρία χρήσης του iPhone 4, πόσο μάλλον του νέου iPhone που θεωρητικά θα εμφανιστεί στην αγορά τον Ιούλιο; Με άλλα λόγια, είναι η πρόοδος που σημειώνει η Google και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν κατασκευαστές, αρκετά γοργή, αν η έκδοση 3.0 ή Honeycomb έχει όντως σχεδιαστεί για tablets και όχι για κινητά τηλέφωνα; Ίσως, ίσως όχι.

Υποσχόμενη αλλά όχι ακριβώς... συνταρακτική, πάντως, ήταν η παρουσία της Microsoft με ανακοινώσεις για μία επικείμενη σημαντική ανανέωση στο λειτουργικό των κινητών Windows Phone 7 που κυκλοφόρησαν πέρυσι. Αυτή θα διορθώνει σημαντικές ελλείψεις (όπως αυτή της λειτουργίας cut/paste), αλλά δεν θα είναι η πολυσυζητημένη "μεγάλη" ανανέωση, που τοποθετείται πλέον στο καλοκαίρι. Νέα κινητά με Windows Phone 7 δεν επιδείχθηκαν πάντως (και η Microsoft έχει επιμείνει στη λειτουργία του μόνο σε τέτοια κι όχι σε tablets). Με... αυτά και με κείνα, αν κρίνουμε από την CES 2011, το νέο έτος δείχνει να χρησιμεύει ως πεδίο μάχης (κυρίως) για τα κινητά με iOS και τα κινητά με Android, με τα δεύτερα να αποκτούν όλο και μεγαλύτερης διαγωνίου οθόνες, σαν αυτό να μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα ΑΑΑ apps του App Store της Apple και του αντίστοιχου της Google. Την θέλουμε την ανατροπή; Τη θέλουμε. Θα συμβεί; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ