Apple iPad: Αγοράζουμε ή... διστάζουμε;

Και γιατί, φυσικά

To πλέον συζητημένο και με αυξημένο ενδιαφέρον αναμενόμενο gadget των πρώτων μηνών του 2010 βρίσκεται αληθινά πλέον... προ των πυλών: στις 3 Απριλίου οι πρώτοι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα αποκτήσουν το iPad της Apple. Όσοι έχουν προνοήσει και έχουν προχωρήσει ήδη τη διαδικασία της κράτησης θα πάρουν στα χέρια τους πρώτοι τη νέα συσκευή, ενώ το eBay θα αρχίσει να αποδίδει άμεσα κέρδη σε όσους εκμεταλλευτούν με τον γνωστό τρόπο την ατυχία ή την ανυπομονησία (ή και τα δύο) όσων έχουν περισσότερα χρήματα απ' ότι... φρόνηση να διαθέσουν.

Η Apple έδειξε όσα ήθελε κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης του iPad, αλλά η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής - και μόνο αυτός μπορεί να απαντήσει - είναι η εξής: σε τί ακριβώς θα τού είναι χρήσιμο; Η λειτουργία του iPad που έχει προωθηθεί περισσότερο, για παράδειγμα, είναι η ανάγνωση εντύπων σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της υπηρεσίας iBook. Η Apple έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με αρκετούς εκδοτικούς οίκους - οπότε το υλικό που θα υπάρχει διαθέσιμο για αγορά θα είναι αξιοπρεπές σε ποιότητα και γκάμα - και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPad υπόσχονται το λιγότερο διαυγή προβολή του κειμένου στην οθόνη. Θα χρειαστεί όμως να πιάσουμε στα χέρια μας τη συσκευή για να επιβεβαιώσουμε αν είναι άνετη για διάβασμα ή όχι. Είναι λοιπόν η ανάγνωση 100% βέβαιος λόγος στα μάτια μας; Όχι.

Μία άλλη σημαντική λειτουργία του iPad θα είναι αυτή της επίσκεψης σε Web sites και της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας, μέσω εφαρμογών που έχουμε γνωρίσει και στο iPhone. Σαφέστατα και η μεγαλύτερη οθόνη βολεύει στην πλοήγηση, αλλά με την Apple να συνεχίζει να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Adobe όσον αφορά στην υποστήριξη του προτύπου Flash, οι παραδοχές που πρέπει να γίνουν για την όχι σωστή προβολή πάρα πολλών Web sites στο iPad είναι ενοχλητικές και απογοητευτικές. Θα το αγοράζαμε, λοιπόν, για Web surfing στον καναπέ του σαλονιού; Ως έχει αυτή τη στιγμή, όχι. Και να "τσεκάρουμε mail" έχουμε πια τόσους διαφορετικούς τρόπους να το κάνουμε, που το iPad σίγουρα δεν έρχεται να προσθέσει κάτι νέο στη διαδικασία.

Με δεδομένη την χρήση του iPad για ανάγνωση κειμένων, ζήτημα τίθεται σχετικά και με το αν και κατά πόσο θα είναι άνετη η χρήση του iPad για ώρες. Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι iPhone δεν είχαν λόγο να διαμαρτυρηθούν για την εργονομία του κινητού, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό τους το αξιοποιούν για λειτουργίες που δεν απαιτούν συνεχόμενη ή χρόνια χρήση. Ένα e-mail μπορεί να διαβαστεί με τρεις κινήσεις του αντίχειρα και να απαντηθεί άμεσα ή μια σελίδα μπορεί να διαβαστεί σε λίγα δευτερόλεπτα και το κινητό να μείνει ξανά στην άκρη. Πόσο άνετη όμως θα είναι η ίδια διαδικασία όταν θα κρατάμε με το ένα χέρι μία σαφώς βαρύτερη συσκευή από το iPhone και πόση ώρα θα μπορούμε να χειριζόμαστε ένα γραφικό περιβάλλον που απαιτεί συνεχόμενη επαφή με την οθόνη; Δεν ξέρουμε. Και θα μπορούμε π.χ. να πληκτρολογήσουμε περισσότερες από λίγες γραμμές μερικές προτάσεις όταν βρισκόμαστε έξω ή εν κινήσει; Δεν ξέρουμε. Θα αγοράζαμε το iPad λοιπόν μόνο βάσει όσων έχουμε δει στα demos; Μόνο βάσει αυτών, όχι.

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο διαφημίζεται η συσκευή είναι αυτός της αναπαραγωγής multimedia αρχείων. Το μέγεθος της οθόνης προσφέρει άνετη θέαση και η ειδική extra βάση μπορεί να τοποθετήσει το iPad σε σωστή θέση ακόμη και σε συνθήκες περιορισμένου χώρου. Αν για κάτι έχουμε ένσταση, αυτό είναι η αναλογία πλευρών που είναι 4:3 και όχι 16:9, την ώρα που αρκετά μεγάλο μέρος του προσφερόμενου - μέσω iTunes και όχι μόνο - υλικού είναι δημιουργημένο για ευρείας οθόνης προβολή. Θα είναι πιθανότατα ενοχλητικό ακόμη και για τις αγαπημένες μας τηλεοπτικές σειρές (πόσο μάλλον όλες τις ταινίες) να αναγκαζόμαστε να τις παρακολουθούμε με μαύρες μπάρες στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης. Με άλλα λόγια, είναι το iPad η καταλληλότερη συσκευή για θέαση video που μπορούμε να σκεφτούμε; Όχι, γι' αυτό και δεν θα το αγοράζαμε συγκεκριμένα με αυτήν την λειτουργία ως βασικό λόγο απόκτησής του.

Το μεγάλο μέγεθος της οθόνης του iPad, ωστόσο, θα παίξει μεγάλο ρόλο στον χαρακτήρα του ως συσκευή για video games. Οι τίτλοι που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής για το iPhone είναι πάρα πολλοί και σε σημαντικό τους ποσοστό αξιοπρεπείς, αλλά το μέγεθος της οθόνης του κινητού είναι περιοριστικό. Στο iPad η χορταστική οθόνη προσφέρεται για εντυπωσιακά πράγματα - θα δουλέψουν όμως σωστά οι δημιουργοί games για να αξιοποιήσουν τα νέα του χαρακτηριστικά και να αποφύγουμε το πλήθος των τίτλων που απλώς θα μεγεθύνουν τα γραφικά του iPhone στο μέγεθος της οθόνης του iPad; Οι προοπτικές της συσκευής της Apple είναι μεγάλες σε αυτό - και μόνο πόσες εταιρείες επενδύουν στο συγκεκριμένο ρόλο της είνα ενδεικτικό - αλλά το iPad έχει να αποδείξει και εδώ πάρα πολλά. Θα το αγοράζαμε ως... παιχνιδομηχανή, λοιπόν,

Σημαντικό ρόλο, άλλωστε, θα παίξει και το θέμα της σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Πέραν των καταναλωτών που θα προμηθευτούν την Wi-Fi έκδοση, οι υπόλοιποι θα πρέπει να υπολογίσουν και το μηνιαίο κόστος του πακέτου δεδομένων. Οι υπάρχουσες SIM κάρτες δεν θα αξιοποιούνται στο iPad, ενώ και το ενδεχόμενο σύνδεσης του iPhone με το iPad για πρόσβαση στο Internet του δεύτερου μέσω του πρώτου δεν υφίσταται. Ευελπιστούμε ότι οι Έλληνες πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα προσφέρουν συνδυαστικές προσφορές για όσους έχουν ήδη σε ισχύ κάποιο συμβόλαιο που περιλαμβάνει πακέτο δεδομένων - ειδάλλως το "σενάριο" της ξέχωρης σύνδεσης για iPad μόνο είναι μάλλον για (πάρα) πολύ λίγους. Μέχρι να αποσαφηνιστεί και αυτό, λοιπόν, θα επενδύαμε στην αγορά μιας συσκευής της Apple; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από αρνητική.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα όσα έχει επιλέξει η Apple εξ αρχής να μην προσφέρει στους καταναλωτές - κάμερα, υποδοχής κάρτας μνήμης ή θύρας USB - μένει με αυτό ακριβώς που εν τέλει είναι το iPad: μία μεγάλη, ενδιαφέρουσα... υπόσχεση. Ο γράφων δεν θα το αγόραζε για καμία από τις παραπάνω δυνατότητες ξεχωριστά, γιατί - όπως δικαιολόγησε - καμία από μόνη της δεν στερείται προβλημάτων. Όμως όλες μαζί, θα παραδεχθεί, συνθέτουν μία συσκευή που έχει όντως προοπτική να επιτύχει εκεί που απέτυχαν τα Tablet PC του παρελθόντος. Και, για να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου; Διστάζουμε. Τώρα. Αλλά περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση iPad τους επόμενους μήνες και, αν μη τί άλλο, ανυπομονούμε να έλθει η μέρα που δεν θα διστάσουμε στιγμή. Γιατί και το iPhone είχε τα μύρια όσα προβλήματα στην αρχή (και τις πιθανότητες εναντίον του) και... όλοι ξέρουμε τί συνέβη τελικά, έτσι δεν είναι; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ