Apple: "Δεν είναι τέλειο το iPhone 4"

Για όλα φταίνε τα... smartphones

To Αθηνόραμα Digital ανέλυσε την Παρασκευή τις σκέψεις του γύρω από τη συμπεριφορά της Apple τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στα προϊόντα της και το καταναλωτικό κοινό. Το άρθρο πιθανώς δεν... ευχαρίστησε ακριβώς όσους παθολογικά και εθελοτυφλώντας εξυμνούν την αμερικανική εταιρεία και τις δημιουργίες της, χωρίς διάθεση να παραδεχθούν τα σφάλματα στα οποία έχει κατ΄επανάληψη υποπέσει. Το βράδυ της ίδιας μέρας η Apple είχε την ευκαιρία να φάνει αντάξια των περιστάσεων και να παραδεχθεί ανοιχτά για πρώτη φορά το κατασκευαστικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει το νέο της κινητό, το iPhone 4. Αντ' αυτού, η αμερικανική εταιρεία φόρεσε και πάλι το... αυτοκρατορικό της προσωπείο, αφόρισε την τεχνολογία επικοινωνίας των συσκευών με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και προτίμησε να μεταφέρει μέρος των ευθυνών σε πολλαπλές κατευθύνσεις, ώστε να περιορίσει το δικό της.

Η έναρξη της ομιλίας του Steve Jobs περιελάμβανε τη φράση "δεν είμαστε τέλειοι", αλλά - αν θέλει να είναι κανείς ειλικρινής - όποιος παρακολούθησε το σύνολο της παρουσίασης δεν δυσκολεύτηκε να διακρίνει πως τα παραπάνω ειπώθηκαν απλά για να καταγραφούν από τον Τύπο. Ρίχνοντας αρχικά την ευθύνη στην ιστοσελίδα Gizmondo, η οποία "μεγέθυνε" το πρόβλημα με τη λήψη του σήματος και μετέπειτα στην παρούσα τεχνολογία... όλων των smartphones (!), ο Jobs έδωσε στους δημοσιογράφους την εντύπωση ότι απλά διοργάνωσε αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση. Επιλέγοντας ακομη και να υποβαθμίσει ανταγωνιστικά προϊόντα - όπως τα BlackBerry Bold 9700, HTC Droid Eris και Samsung Omnia II - η Apple προσπάθησε να γενικεύσει το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση να παραδεχτεί ότι υπάρχει ζήτημα με τη δική της συσκευή συγκεκριμένα, το οποίο δε λύνεται απλά με μία αναβάθμιση λογισμικού. Πρακτικά, δε, προσπάθησε να πείσει το κοινό ότι το iPhone 4 είναι το λιγότερο "προβληματικό" κινητό της κατηγορίας!

Για ποιο λόγο κατάφερε η Apple να μας δώσει ξανά τη δικαιολογία να ζητήσουμε μία... άλλη Apple; Η λύση που προσέφερε αρχίζει από την εγκατάσταση της έκδοσης 4.0.1 του iOS 4 λειτουργικού - που διαφοροποιεί τον αλγόριθμο υπολογισμού και προβολής της έντασης του σήματος - κι επεκτείνεται μέχρι τη δωρεάν αποστολή ειδικών θηκών προστασίας που αποτρέπουν την άμεση επαφή του χεριού με την κεραία που βρίσκεται στο εξωτερικό της συσκευής. Για όσους έχουν ήδη προμηθευτεί μία τέτοια θήκη, η Apple θα προσφέρει το ποσό αγοράς της, ενώ ο Jobs δήλωσε για άλλη μια φορά πως όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το iPhone 4 έχουν τη δυνατότητα να το επιστρέψουν και να πάρουν πίσω το ποσό που ξόδεψαν για την αγορά του.

Πέρα απ' όλα τα παραπάνω, η συνέντευξη Τύπου τουλάχιστον εμπεριείχε και δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη είναι πως η Apple εργάζεται πάνω στην επίλυση του ζητήματος δυσλειτουργίας του αισθητήρα που βρίσκεται στην πρόσοψη του iPhone 4 κι εντοπίζει - αυτή τη στιγμή λανθασμένα - αν το κινητό βρίσκεται σε επαφή με το πρόσωπο του χρήστη. Η διόρθωση αυτού του προβλήματος είναι εφικτή με αναβάθμιση λογισμικού και θα προσφερθεί αμέσως μόλις είναι έτοιμη. Η δεύτερη είδηση αφορά στη λευκή έκδοση του iPhone 4, η οποία που είχε μείνει πίσω σε επίπεδο παραγωγής θα κυκλοφορήσει από τα τέλη Ιουλίου, συνοδεύοντας τη διάθεση του iPhone 4 στις 30 Ιουλίου σε 17 νέες χώρες: τις Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Σινγκαπούρη, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονικό διάστημα παροχής θηκών προστασίας για τους καταναλωτές που αγόρασαν και αγοράζουν το iPhone 4, τα στελέχη της Apple τόνισαν πως θα το πράξουν σίγουρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αναθεωρήσουν την όλη κατάσταση. Αυτό έχει παρακινήσει πολλούς να υποθέσουν πως από τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στην αγορά νέα "παρτίδα" iPhone 4, η οποία ίσως φέρει ειδική επίστρωση-μόνωση στο εξωτερικό περίβλημα. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια σοβαρή ένδειξη και πρόκειται για απλή εικασία, αν η Apple έκανε τέτοια επιλογή, ωστόσο, δεν θα ήταν η πρώτη φορά: η "σιωπηλή απόσυρση" των iMac με τις προβληματικές οθόνες των 27 ιντσών και αντικατάστασή τους με σωστές έλαβε χώρα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα. Ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ