Android 8.0, επισήμως γνωστό ως... Oreo

Ξεκινά η διάθεση της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Google, παραμένουν τα γνωστά... θέματα

Λύνοντας την... διαφημιστικά πολύμηνη σιωπή της κατά την διάρκεια της χθεσινής έκλειψης Ηλίου, η Google επιβεβαίωσε πως το "γλυκό" κωδικό όνομα της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος, του Android, είναι το "Oreo". Ήταν η επικρατέστερη εικασία εδώ και καιρό, αφού το Android 8 είχε ως γενικό project την ονομασία "Android O", οπότε με το πασίγνωστο... μπισκότο ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί την παράδοση των προηγούμενων εκδόσεων Android που έφεραν ονόματα όπως τα Nougat, Marshmallow, Lollipop και KitKat. Tην τελική έκδοση του νέου λειτουργικού μπορούν να αποκτήσουν άμεσα όσοι χρήστες έχουν συσκευές οι οποίες δέχονται την "ελεύθερη" εκδοχή του (Android Open Source Project/AOSP), ενώ οι κάτοχοι συσκευών της Google - όπως π.χ. αυτοί των κινητών Pixel/Pixel XL και κάποιων Nexus - θα έχουν πρόσβαση σε αυτό σύντομα.

Tο... πατροπαράδοτο ερώτημα, φυσικά, για όλους τους κατόχους με κινητά βασισμένα σε Android, ακόμη και τα "φρέσκα" μοντέλα, είναι "πότε θα έχω την νέα έκδοση στο κινητό μου;" - οπότε θα πρέπει να δοθεί και η... εξίσου πατροπαράδοτη απάντηση: όταν, δυστυχώς, το αποφασίσει ο εκάστοτε κατασκευαστής και συχνά όταν δώσει την συγκατάθεσή του και ο εκάστοτε πάροχος (για όσους έχουν προμηθευτεί το κινητό τους μέσα από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας). Αυτή παραμένει μία από τις μεγαλύτερες "πληγές" στην κατηγορία των smartphones με Android συνολικά, καθώς έτσι πολλά από αυτά είτε καθυστερούν πάρα πολύ να αναβαθμιστούν είτε δεν αναβαθμίζονται ποτέ. Υπενθυμίζουμε πως την νεότερη εν ενεργεία έκδοση του Android αυτή τη στιγμή, την 7.1, την χρησιμοποιεί μόλις το 15% των συσκευών με το λειτουργικό της Google. Το αντίστοιχο ποσοστό του iOS 10 στα iPhone ξεπερνά το 75%.

Η Google πάντως επιβεβαίωσε πως έως το τέλος του 2017 κινητά τηλέφωνα από τις Essential, General Mobile, HMD Global, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp και Sony είτε θα πωλούνται με το Android 8.0 προεγκατεστημένο είτε θα αναβαθμιστούν σε αυτό. Υπενθυμίζουμε, εν τάχει, πως η νέα έκδοση φέρνει στο προσκήνιο - πέρα από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στην ταχύτητα, την ασφάλεια και την αυτονομία των συσκευών που θα την αξιοποιούν - την δυνατότητα χρήσης δύο apps "το ένα μέσα στο άλλο" (picture in picture), βελτιώσεις στην διαχείριση ειδοποιήσεων όλων των ειδών, ρυθμίσιμες επιλογές ενεργοποίησης κι απενεργοποίησης, καθώς και, εχμ, πολλά νέα emoji (αφού ενδιαφέρουν τόσο...). Περισσότερες λεπτομέρειες και τις εντυπώσεις μας από την χρήση του Android 8.0 Oreο θα δημοσιεύσουμε αμέσως μόλις έχουμε στα χέρια μας συσκευή με την τελική εμπορική έκδοση. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ