Android 4.1: βελτιώσεις στα σημεία

Μάλλον μικρό το βήμα μπροστά για το λειτουργικό της Google

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το λειτουργικό Android της Google - ενώ ξεκίνησε με ουκ ολίγα προβλήματα και έναν αριθμό από αυτά τα... διατηρεί, ακόμη και εν έτει 2012 - παραμένει ο σημαντικότερος αντίπαλος για το iOS της Apple και παράγοντας υπολογίσιμος στην αγορά των smartphones και των tablets. Κάθε ανακοίνωση της Google για το Android αφορά εκατομμύρια καταναλωτές. Στη χθεσινή της εκδήλωση για την κοινότητα των προγραμματιστών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Android, την Google I/O, η αμερικανική εταιρεία έκανε κάποιες τέτοιες ανακοινώσεις, η σημαντικότερη εκ των οποίων αφορά στον διάδοχο του Icecream Sandwich, το... Jelly Bean.

Πρόκειται φυσικά για την επόμενη αναβάθμιση του Android (η Google δίνει σε αυτές ως κωδική ονομασία τα ονόματα... γλυκών), η οποία θα πρέπει να αρκεστεί στον αριθμό 4.1 και όχι στον 5, όπως ελπίζαμε. Με άλλα λόγια: είναι ένα σύνολο προσθηκών και "βελτιώσεων στα σημεία" και όχι μία σημαντική νέα έκδοση, όπως οι επερχόμενες 6.0 και 8.0 των iOS και Windows Phone αντίστοιχα. Όταν η Google φτάνει στο σημείο να ανάγει ένα σύστημα που φροντίζει ώστε να μην "σπάει" τόσο η κίνηση των μενού και των εικονιδίων κατά τη χρήση μιας συσκευής ως νέο χαρακτηριστικό, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ο πήχυς δεν τοποθετήθηκε ακριβώς ψηλά με το Jelly Bean. Ναι, ευπρόσδεκτο το ομαλό animation στο χειρισμό, αλλά... όχι και δέκα λεπτά επίδειξη γι' αυτό μόνο!

Άξια αναφοράς θεωρούμε πως είναι άλλα πράγματα στην έκδοση 4.1, περισσότερο πρακτικής αξίας. Η λειτουργία Google Now, για παράδειγμα, είναι ένας μηχανισμός ανεύρεσης πληροφοριών που λαμβάνει "στα υπόψιν" τόσο την παρούσα τοποθεσία του χρήστη, όσο και την ώρα της ημέρας ώστε να εμφανίσει στοιχεία με πιθανώς μεγαλύτερη χρησιμότητα σ' αυτόν. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση της Siri στο iPhone, θα πρέπει να υπάρχουν "στο παρασκήνιο" άλλες πηγές πληροφορίας που θα υποστηρίξουν αυτή τη λειτουργία, οπότε στην Ελλάδα... δεν θα μάς φανεί (άμεσα στουλάχιστον) χρήσιμη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ