Android 4.1: βελτιώσεις στα σημεία

Μάλλον μικρό το βήμα μπροστά για το λειτουργικό της Google

Ο δημοφιλής browser της Google από τα PC, ο Chrome, όμως, ενδέχεται να φανεί σαφώς χρησιμότερος - τουλάχιστον αν η έκδοση για Android, η εξ ορισμού εγκατεστημένη πλέον, είναι το ίδιο... λιτή κι απέρριτη όπως η γνωστή μας. Σαφώς ευπρόσδεκτη η μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των οθονών σε smartphones και tablets: τα εικονίδια και τα εφαρμογίδια (widgets) αξιοποιούν καλύτερα το διαθέσιμο χώρο και ρυθμίζονται εύκολα. Ευπρόσδεκτο το ανανεωμένο σύστημα ειδοποιήσεων (notifications), που επιτρέπει τη γοργή διαχείρισή τους και την επιλογή του τί θα εμφανίζεται και τί όχι, ευπρόσδεκτη και η υποστήριξη περισσότερων γλωσσών από το λειτουργικό.

Σημαντική αλλαγή/βελτίωση - που όμως θα πρέπει να κρίνουμε πρακτικά πόσο αποτελεσματική είναι - η Google έχει κάνει στην φωνητική υπαγόρευση. Η τελευταία λειτουργεί πλέον και χωρίς σύνδεση στο Internet, σε αντίθεση με την παρούσα μορφή της που πρέπει να στείλει τη φωνητική εντολή στους server της Google, να την αποκωδικοποιήσει, να την μετατρέψει σε κείμενο και να την εμφανίσει στην οθόνη του χρήστη. Οι συσκευές των τελευταίων 18 μηνών έχουν παραπάνω από αρκετή επεξεργαστική δύναμη ώστε να διεκπεραιώνουν αυτή τη διαδικασία χωρίς τη βοήθεια των server, κάτι που (θεωρητικά) θα καταστήσει την όλη λειτουργία σαφώς ταχύτερη.

Υπάρχει στον κώδικα του Android 4.1 ένας αριθμός από άλλες βελτιώσεις ή βελτιστοποιήσεις σχετικές με τη σταθερότητα, την ταχύτητα και τις απαιτήσεις πολλών λειτουργιών σε μνήμη. Υπάρχει επίσης μία σειρά από αλλαγές "κάτω από την επιφάνεια", οι οποίες αφορούν τους προγραμματιστές και πώς αυτοί μπορούν να σχεδιάζουν τις εφαρμογές τους έτσι, ώστε να αξιοποιούν περισσότερες από τις ενσωματωμένες δυνατότητες (ΑPI) του Android άμεσα. Όμως, ακόμη κι έτσι, δεν μπορεί να μην έχει κανείς την αίσθηση ότι το... Jelly Bean είναι μάλλον δειλή και όχι αποφασιστική αναβάθμιση. Η Google ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να γίνεται διαθέσιμη σε συγκεκριμένες συσκευές (όπως τα "δικά της" Nexus) μέσα στον Ιούλιο - κάτι που φυσικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τους υπόλοιπους κατασκευαστές, οι οποίοι αναμένεται να κρατήσουν τη... γνωστή στάση του "ίσως", "θα δούμε" ή και "μόνο με τα καινούργια μας κινητά". Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ