Adobe Flash στα κινητά: αντίο

Είναι απώλεια - πόσο μεγάλη και... για πόσο;

Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα "χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου", βέβαια, όμως δεν έχει λιγότερη σημασία επειδή έτσι είναι: εδώ και μερικές ημέρες, αν θέλει κανείς να εγκαταστήσει το λογισμικό που επιτρέπει σε κινητά Android να προβάλλουν Web sites τα οποία αξιοποιούν την τεχνολογία κίνησης γραφικών Flash... δεν μπορεί. Η Adobe έκανε αυτό που περιμέναμε και η ίδια είχε προανακοινώσει μήνες πριν, αποσύροντας τον Flash Player από το Google Play ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί στα smartphones με το λειτουργικό της δεύτερης. Ανανεώσεις ασφαλείας επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνονται τακτικά (το ελπίζουμε... αλλιώς "η χαρά του hacker"), όμως ουσιαστικά ο δρόμος για την τεχνολογία Flash σε φορητές συσκευές Android τελειώνει εδώ.

Το... "από δω και πέρα", εννοείται, απασχολεί αρκετό κόσμο - για διάφορους λόγους. Απασχολεί σε ένα βαθμό τους κατόχους των smartphones με Android, καθώς ένα μικρότερο απ' ότι παλιότερα, αλλά ακόμη σημαντικό ποσοστό από Web sites δεν θα προβάλλεται σωστά στη συσκευή τους. Τους συγκεκριμένους τους απασχολεί πιο πολύ απ' ότι π.χ. τους κατόχους iPhone, γιατί οι δεύτεροι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο apps και λιγότερο τον Safari για άντληση πληροφοριών. Απασχολεί επίσης τους κατόχους tablet με Android, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να "σερφάρουν" σε πλήρη sites απ' ότι οι κάτοχοι smartphones και, σε λίγο καιρό, δεν θα μπορούν να το κάνουν με tablet στηριγμένο στο λειτουργικό της Google.

Η απόφαση και ενέργεια της Adobe, όμως, απασχολεί κι άλλο κόσμο. Απασχολεί όλους τους γραφίστες με ειδίκευση στο Web και τους δημιουργούς Web sites και περιεχομένου γενικότερα: αυτοί ναι μεν "λαμβάνουν τα μηνύματα" για απομάκρυνση από το Flash και προσήλωση σε απλούστερης αισθητικής εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, όμως η μετάβαση δεν φαίνεται να είναι τελικά ομαλή. Καλώς ή κακώς, ως εργαλείο παρουσίασης περίπλοκου, εντυπωσιακού περιεχομένου για το Web το Flash είναι εξαιρετικά ώριμο, ενώ η μόνη κι επικρατέστερη εναλλακτική, η γλώσσα προγραμματισμού HTML5 δηλαδή, δεν έχει ακόμη παγιώσει τις προδιαγραφές της και δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο ευέλικτη (ακόμη).

Τί θα συμβεί στο σχεδιασμό των Web sites τα επόμενα 2-3 χρόνια, λοιπόν; Θα απλοποιηθούν, θα γίνουν λιγότερο "φαντεζί" και περισσότερο λειτουργικά, έτσι ώστε να φαίνονται με τον ίδιο τρόπο σε προσωπικούς υπολογιστές, smartphones, tablets, Smart TV και άλλες συσκευές. Το ευφάνταστο ή/και φανταχτερό design θα δώσει τη θέση του στο αμεσότερο, "flat" μεν αλλά σαφέστερο, με περισσότερη έμφαση στο ρόλο των γραμμάτων και των χρωμάτων. Η διαδικασία, από πολλές απόψεις, έχει ήδη αρχίσει εδώ και καιρό. Είναι αυτό κάτι... απαραίτητα κακό; Όχι. Για την ακρίβεια, είναι κάτι που σε κάθε άλλη περίπτωση θα επικροτούσαμε. Δεν παύει όμως να έχει αντίκτυπο στη δημιουργική ελευθερία και στην αισθητική κάθε παρουσίας στο σύγχρονο Web, στο Δικτυακό περιεχόμενο γενικότερα (είναι αμέτρητα τα video που παραμένουν κωδικοποιημένα σε Flash) και βέβαια στην αγορά της online διαφήμισης (η οποία προσαρμόζεται με εικαστικό σε HTML5 αλλά με αργούς ρυθμούς). Οι ρίζες του Flash είναι βαθιές, εξ ου και οι απώλειες.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, λοιπόν... ναι, είναι μία απώλεια στην παρούσα φάση η "ευθανασία", ουσιαστικά, του Flash για φορητές συσκευές. Μόνο σε tablets με Windows 8 Pro είναι πιθανότερο πως θα μπορεί να δει κανείς πια Web sites που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Adobe, "εν κινήσει": τα iPhone και iPad δεν την υποστήριξαν και δεν θα το κάνουν ποτέ, τo Android σε smartphones και tablets απομακρύνεται, τα Windows RT δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει αν θα υποστηρίξουν το Flash (αλλά δεν είναι πιθανό). Για την "ευθανασία", μάλιστα, δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει πως ευθύνεται τόσο η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία στις φορητές μας συσκευές, όσο και η Adobe (που δεν φρόντισε να βελτιστοποιήσει και "θωρακίσει" το Flash σε ικανοποιητικό βαθμό) αλλά... και η Apple (που με το πείσμα του Jobs και την επιτυχία των iPhone/iPad τελικά έσπρωξε τα πράγματα προς τα εκεί). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε... σε πόσα χρόνια θα γράψουμε αναπόφευκτα και για το θάνατο του Flash στον κόσμο των desktop υπολογιστών. Σε τρία; Πέντε; Περισσότερα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ