5 σενάρια χρήσης, 5 κατηγορίες

Ποιές ψηφιακές φωτογραφικές είναι καλύτερες για ποιά περίσταση;

Ένας τρόπος με τον οποίο γίνεται σημαντικά ευκολότερο να διαλέξει κανείς το είδος της ψηφιακής φωτογραφικής που τού/της ταιριάζει - και μάλιστα τρόπος που δεν φαίνεται να αξιοποιείται ιδιαίτερα από πολύ κόσμο - είναι ο εξής: μία... απλή ερώτηση! "Πού και πότε πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσω, κυρίως, την ψηφιακή φωτογραφική που σκέφτομαι ν' αγοράσω;" Η ερώτηση έχει νόημα αφενός επειδή την ψηφιακή φωτογραφική το πιο πιθανό είναι να μην την έχει κανείς μαζί του όλες, μα όλες τις ημέρες και ώρες (σε αντίθεση δηλαδή με τα smartphones), αφετέρου επειδή αναγνωρίζοντας πού είναι πιθανό να την αξιοποιήσει περισσότερο, αναγνωρίζει έμμεσα τί θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρει το μοντέλο που θα επιλέξει. Για να δούμε, λοιπόν!

Φωτογραφίες στο ταξίδι

Ο λόγος για τον οποίο πολύς κόσμος αγοράζει ψηφιακή φωτογραφική - και κάνει το... συχνότερο σχετικό λάθος! Ναι, μπορεί μία "τσέπης" να επιτρέπει να την έχεις μαζί σου παντού, αλλά αυτή δεν μπορεί να φωτογραφίσει σωστά ούτε εν κινήσει (π.χ. από αυτοκίνητο ή λεωφορείο), ούτε τη θέα σε μεγάλα τοπία, ούτε σε αντίξοες συνθήκες φωτισμού, ούτε κάτι μακρινό λόγω έλλειψης ισχυρού zoom. Σε ένα ταξίδι ποτέ δεν ξέρεις σε τί συνθήκες θα θελήσεις να "συλλάβεις τη στιγμή". Γι' αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, προτείνουμε το λιγότερο μία ψηφιακή φωτογραφική "υβριδική" ή μία "μεγάλη" (DSLR), όχι μόνο γιατί οι φωτογραφίες θα είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερες, αλλά και για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι πιθανότητες να "χάσει" κανείς μία αληθινά καλή φωτογραφία λόγω μέτριου εξοπλισμού. Μερικές φορές έχεις μόνο μια ευκαιρία γι' αυτές. Να τη χάσεις, επειδή η compact άργησε να εκκινήσει/εστιάσει ή γιατί απλώς δεν μπορεί; Ε, αμαρτία!

Φωτογραφίες στην εκδρομή ή στην παραλία

Εδώ τα πράγματα είναι κατά τι ευκολότερα σε σχέση με τις συνθήκες ενός ταξιδιού. Επειδή οι συνθήκες φωτισμού είναι ευνοϊκότερες, και τα θέματα που θα ενδιαφερθεί κατά πάσα πιθανότητα να φωτογραφήσει κανείς συγκεκριμένα και συνήθως "γύρω του" ή "κοντά του", μία "τσέπης" είναι συνήθως αρκετή. Είναι επίσης ευκολότερη να μεταφερθεί (μόνο οι... απόλυτα φανατικοί θα κουβαλούσαν στην παραλία την τσάντα με την DSLR), ενώ στο κακό σενάριο που η ψηφιακή φωτογραφική χαθεί ή κλαπεί, η απώλεια δεν θα είναι τόσο μεγάλη (όσο στην περίπτωση μιας σαφώς ακριβότερης συσκευής). Συν τοις άλλοις, οι "τσέπης" είναι και ψηφιακές φωτογραφικές "της παρέας", με την έννοια ότι κάθε μέλος της μπορεί εύκολα να την πάρει και να φωτογραφίσει με τις "αυτόματες" ρυθμίσεις. Αν υπάρχει σχετική οικονομική άνεση, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις "υβριδικές", με πρόσθετο πλεονέκτημα την πολύ καλύτερη ποιότητα στη φωτογραφία και τη δυνατότητα καταγραφής video.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ