5 σενάρια χρήσης, 5 κατηγορίες

Ποιές ψηφιακές φωτογραφικές είναι καλύτερες για ποιά περίσταση;

Φωτογραφίες της οικογένειας

Άλλος all-time classic λόγος για την αγορά ψηφιακής φωτογραφικής - κι εδώ έχουμε... αλληλοσυγκρουόμενα προφίλ! Από τη μία πλευρά μία συσκευή "τσέπης" είναι εύκολη στη χρήση από οποιονδήποτε (καλό είναι να μη βγάζει συνέχεια... ο ίδιος άνθρωπος τις φωτογραφίες!), ενώ προσφέρει ικανοποιητικότατα πλέον αποτελέσματα με ευνοϊκό φωτισμό ή/και σ' εσωτερικούς χώρους (οι συνηθέστερες "παιδικές" κι "οικογενειακές" συνθήκες). Από την άλλη, οι "υβριδικές" και οι DSLR εκκινούν κι εστιάζουν σαφώς ταχύτερα και καλύτερα (το γνωστό... "1 ευρώ για κάθε πόζα που χάθηκε μέχρι να ανοίξει η κάμερα"!), προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας φωτογραφία και video, είναι προσεγμένες στην κατασκευή και θετικότερη γενικώς επένδυση. Έστω κι αν η μαμά θα πρέπει να "εκπαιδευτεί" ελαφρώς από το μπαμπά - ή το αντίθετο - να χρησιμοποιεί μια DSLR! Οι Superzoom εδώ δεν προτείνονται, αφού δεν προσφέρουν κάτι που να βοηθά στο συγκεκριμένο σενάριο χρήσης.

Φωτογραφίες στην έξοδο ή στο clubbing

Εδώ έχουμε κάτι σαν... "αναγκαστική επιλογή": επειδή μόνο σε... παρέα φωτογράφων δεν θα "κοιτάξουν στραβά" τον ενθουσιώδη εκείνο που κουβαλά την τσάντα με την DSLR στο dance club, οι "τσέπης" (maximum "υβριδικές" και πάλι οριακά) είναι μονόδρομος. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι πως οι compact έχουν σημειώσει θεαματική βελτίωση τα τελευταία 2 χρόνια όσον αφορά στις επιδόσεις τους σε κακές συνθήκες φωτισμού, με ισχυρότερα flash και "εξυπνότερα" συστήματα επεξεργασίας που βοηθούν. Συν τοις άλλοις, οι "υβριδικές" μπορούν κι εδώ να δώσουν λύση, με την προϋπόθεση να μην κουβαλά μαζί κανείς τους πρόσθετους φακούς τους (στην οποία περίπτωση όμως διατηρούν το πλεονέκτημα του συγκριτικά καλύτερου αισθητήρα και συστήματος ελέγχου).

Φωτογραφίες... παντού και πάντα

Και το αναπόφευκτο σενάριο χρήσης... "λίγο απ' όλα": η περίπτωση δηλαδή στην οποία δεν ξέρει κάποιος ακριβώς πού και πότε θα θελήσει να βγάλει ψηφιακές φωτογραφίες, άρα... πολύ θα ήθελε μια ψηφιακή φωτογραφική κατάλληλη για κάθε περίσταση. Το Αθηνόραμα Digital θα είναι ειλικρινές - και... "κάθετο" - με την άποψή του: δεν υπάρχει ψηφιακή φωτογραφική σήμερα, οποιασδήποτε κατηγορίας, που δεν αναγκάζει τον κάτοχό της να κάνει συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις. Όλα, εν τέλει, ανάγονται στο "κυρίως". Τί κυρίως ενδιαφέρει το χρήστη; Η ποιότητα της φωτογραφίας και η ευελιξία χρήσης επιβάλλει "υβριδικές" και "μεγάλες" ψηφιακές φωτογραφικές. Η φορητότητα και η μεγάλη ευκολία χρήσης επιβάλλει "τσέπης". Η απαίτηση για απόλυτη ποιότητα επιβάλλει τις επαγγελματικές, η τακτική ανάγκη για αλλαγές στην εστίαση κατά τη φωτογράφιση οδηγεί στην επιλογή μιας "υπερεστίασης" ή μιας "μεγάλης". Για πιο πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά στα κριτήρια, λοιπόν, παραπέμπουμε στο σχετικό τμήμα του παρόντος οδηγού αγοράς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ