2011: Η χρονιά του Android!

Πορεία-αστραπή, προοπτικές μεγάλες

0-100, σε μερικά δευτερόλεπτα. Αν έπρεπε να παρομοιάσει κανείς το πώς εμφανίστηκε, ωρίμασε και καθιερώθηκε το Android της Google ως λειτουργικό για πολλών ειδών συσκευές από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα, τότε μόνο με... τον τρόπο που επιταχύνει ένα super car μπορεί να κάνει συγκρίσεις! Δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο, ούτε το δημοφιλέστερο, ούτε το πλέον συζητημένο όταν άρχισε να δοκιμάζεται δειλά-δειλά το 2009. Τότε δεν ήταν καν το πιο πολλά υποσχόμενο, εδώ που τα λέμε. Όμως το iPhone άλλαξε για πάντα την αγορά της κινητής τηλεφωνίας με την επιτυχία του - κι όπου υπάρχει χώρος μία "κλειστή" πρόταση όπως αυτή της Apple να ευδοκιμήσει, υπάρχει σίγουρα χώρος και για μία περισσότερο "ελεύθερης" προσέγγισης, όπως αυτή της Google με το Android, να κάνει το ίδιο. Να το κάνει, δε, προσφέροντας πιο πολλές επιλογές σε όλους: στους κατασκευαστές συσκευών, στα εμπορικά κανάλια διανομής και, πάνω απ' όλα, στο κοινό.

Και σήμερα...; Μικρό fast forward στα τέλη Μαρτίου της χρονιάς που διανύουμε και το Android, με επιταχύνσεις... super car, βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς των κινητών που έχουν αλλάξει τη χρήση του Internet, των smartphones. Επεκτείνεται σε μία δεύτερη, επίσης σημαντική κατηγορία, αυτή των tablet. Επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο που παρακολουθούμε τηλεοπτικό πρόγραμμα και αναζητούμε πληροφορίες στην TV του σαλονιού. Από πολλές απόψεις, το 2011 είναι η χρονιά του: είναι το 12μηνο εκείνο που, αν η Google επιτύχει τους στόχους της σε όλα τα πεδία που προωθεί το Android, τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε ως κομβικό σημείο στην πορεία του "ελεύθερου" λειτουργικού.



Το Αθηνόραμα Digital αναγνωρίζει τον ολοένα και πιο μεγάλο ρόλο του Android στην αγορά της τεχνολογίας, αλλά και τη σημαντική καμπή που το 2011 σηματοδοτεί στην πορεία του. Δημοσιεύει λοιπόν το παρόν ειδικό αφιέρωμα, το οποίο αναλαμβάνει να "φωτίσει" όλες τις πλευρές του λειτουργικού της Google: από τις πιο πλέον εξελιγμένες υλοποιήσεις του σε κινητά και tablet μέχρι τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές του, κι από τους τρόπους που αξιοποιείται σε άλλες συσκευές μέχρι τις εκτιμήσεις μας για τις μελλοντικές του προοπτικές. Κλικ στις αντίστοιχες ενότητες στ' αριστερά και... ξεκινάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ