Το 2025 ήταν αν μη τι άλλο μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Το αυτό ισχύει και για τα της Αθήνας, με αρκετές νέες αφίξεις να καταφθάνουν τους τελευταίους 12 μήνες και να κάνουν λίγο πιο fun την καθημερινότητα, τόσο στο κέντρο όσο και σε γειτονιές της πρωτεύουσας. Παίρνουμε λοιπόν τα νέα μπαρ με χρονολογική σειρά και καταγράφουμε εκείνα δηλαδή που άνοιξαν μέσα στο έτος που μας αφήνει και ξεχώρισαν για όλους τους σωστούς λόγους.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ξαβιέ Μισαηλίδης -από τους πιο ωραίους και δημιουργικούς τύπους που θα συναντήσεις εκεί έξω- έφερε το Μαραντόνα στην Αργυρούπολη. Ένα χαλαρό και χίπστερ -με την καλή έννοια- χώρο, σε industrial pop αισθητική, με μία όμορφη μαρμάρινη μπάρα, συν lightbox με japanese art και neon επιγραφές που λένε τα δικά τους.


Πολύ καλή και άκρως ενημερωμένη κάβα αλλά και μία αρκετά ενδιαφέρουσα λίστα cocktails με signature προτάσεις, πάντοτε στο στυλ του Ξαβιέ - οι μισές εξ' αυτών μάλιστα είναι low ABV, όπως άλλωστε ορίζει, πια, και μία από τις πιο δυνατές τάσεις της εποχής στο ευ πίνειν.
Την Πρωταπριλιά άνοιξε τις πόρτες του το Quinn's, το μπαρ του χαρισματικού δημιουργού Ηλία Μαρινάκη, που εμπλούτισε τη μίνι πιάτσα της Μαιάνδρου, στο πλάι της Μιχαλακοπούλου, με ένα world-class ευ πίνειν σημείο.


Ο "Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων" του Ιερώνυμου Μπος επιβλέπει τα πάντα πάνω από τη μπάρα, την ίδια στιγμή που καλοφτιαγμένα Martinis και Zombies γεμίζουν τα ποτήρια και όμορφες μουσικές φροντίζουν το mood, συνδυαστικά με ένα από τα καλύτερα crowds της Αθήνας, που πιάνει από νωρίς το απόγευμα στασίδι εδώ.
Με την αρχή του καλοκαιριού, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, το Τέλειον άνοιξε στην Κυψέλη και την οδό Ιθάκης. Παρουσιάστηκε ως ένα audiophile/ listening bar και όπως αντιλαμβάνεσαι η μουσική παίζει εδώ σημαντικό ρόλο.


Έτσι, από δίσκους, βινύλια και CDs (θα) ακούς εδώ κάζουαλ και 'επικοινωνιακούς' ήχους που κινούνται από τζαζ μέχρι afro και disco. Στον έξοχα διαμορφωμένο χώρο του πρώην ομώνυμου ζαχαροπλαστείου, πίνεις νόστιμα ποτά που υπογράφει η κορυφαία γευσιπλάστρια Πόπη Σεβαστού, κανένα μάλιστα εκ των οποίων δεν προέρχεται από σέικερ. Ακριβώς τέτοια είναι το δικό τους Negroni με βερίκοκο και sherry Pedro Ximenez, το 50/50 Martini με τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και μια έκρηξη βοτανικών αρωμάτων ή το New York Sour με μπανάνα.
Το Ideal ξεφύτρωσε στα τέλεη Ιουνίου στη μικρο-πιάτσα της οδού Κιάφας και τα Εξάρχεια, εκεί όπου κάποτε συναντούσε κανείς το Jarmusch και δημιούργησε πραγματικό χαμό, σε social media και real life. Βοήθησε σε αυτό η άκρως Instagramική πινακίδα του που δεν υπάρχει πια. Κατά τα άλλα, αυτοπροτείνεται ως να retro bar και επιβεβαιώνει τον εαυτό του με την αισθητική του, τις μουσικές και τα ποτά του.


Στα μέσα Οκτωβρίου, μπήκε στη ζωή μας η Maggie Cassidy, δίνοντας ένα κικ ζωντάνιας στην ευρύτερη γειτονιά της Πανόρμου. Οι Αρμελίνα Αντωναροπούλου, Μικαέλα Τσικουδάκη και Σπύρος Αναγνώστου παρουσιάζουν αυτό το μπαρ γειτονιάςς, που -όσο να πεις- έχει κάτι από 7 Jokers.


H μπάρα σε σχήμα ανάποδου πέταλου είναι κάτι που δε συναντάς συχνά και αποτελεί -πέρα από σημείο για να αρχίζουν συζητήσεις- μια πολύ ιδιαίτερη αφορμή για 'μάζεμα' γύρω από το επίκεντρο της δημιουργικής διαδικασίας εδώ. Πολύ καλά ποτά, εξίσου γοητευτικό bar food.
Πάνω-κάτω την ίδια περίοδο εμφανίστηκε και ένα από τα πιο viral μαγαζιά του φθινοπώρου στην πόλη, που ακούει στο όνομα Dr.8. Πιάνει πόστο στην οδό Δραγατσανίου και ακριβώς απέναντι από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και λανσάρει με βρόντο το τρίπτυχο πίτσα-cocktail-πάρτι.

Νέα προσθήκη για το ιστορικό Ξενοδοχείο King George, στις αρχές Νοεμβρίου, με ένα ό,τι-λέει-το-όνομά του ολοήμερο μπαρ αλλά και ένα σημείο που περιλαμβάνει όλα όσα θα περίμενε κανείς από το εμβληματικό τοπόσημο της πόλης. Τοποθετημένο στο λόμπι, δίπλα από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, το George, The Lobby Bar συστήνεται σαν μια κομψότατη πρόταση για κάθε στιγμή.


Οι βραβευμένοι με Χρυσούς Σκούφους και αστέρι Michelin σεφ Αστέριος Κουστούδης και Νίκος Λειβαδιάς μεριμνούν για την πρόταση στο φαγητό -που ξεκινά με εξαιρετικό πρωινό και ολοκληρώνεται με κορυφαίο bar food- ενώ η μπάρα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με focus στα premium gins και την τεκίλα. Τα signature cocktails εμπνέονται από τις έξι αισθήσεις και βασίζονται στη φιλοσοφία του zero waste.
Η δεύτερη ζωή του εμβληματικού μπαρίστικου αθηναϊκού brand 42, το βρίσκει από τα μέσα Νοεμβρίου στο Κολωνάκι και το εμπορικό κέντρο Λαιμού. Ώριμη ταυτότητα και καθαρό όραμα το χαρακτηρίζουν (πιο μπαρ από ποτέ), μαζί με την ταμπέλα ενός συμπεριληπτικού τόπου συνάντησης για όλους, προσιτού και σοφιστικέ ταυτόχρονα. Καθαρός πάγος, σωστό ποτήρι, σωστή πρώτη ύλη είναι η ευ πίνειν τριλογία εδώ, που πλαισιώνεται με φροντισμένο bar food.


Περίπου το ίδιο διάστημα, η Ηλιούπολη απέκτησε κι αυτή ένα καινούριο σημείο παρά της μπάρας ενδιαφέροντος. Σκέψου κάτι από την ενέργεια και τα vibes των 90s, μαζί με το φήλινγκ της γειτονιάς και τη ζεστή αίσθηση που μόνο ένα στέκι μπορεί να προσφέρει. Σε αυτά, πρόσθεσε φροντισμένα comfort φαγητό και νόστιμα cocktails, συν έναν όμορφο χώρο, κι έχεις την εικόνα του Yesterday’s.


Στα τέλη του ίδιου μήνα, η αθηναϊκή μπαρογραφία καλωσόρισε ένα μέρος που φέρει κάτι από τη φιλοσοφία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, με το Ichigo Ichie. Το μπαρ στον όμορφο και ήσυχο πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου) έχει 'καθαρή αισθητική', σκούρες αποχρώσεις και ταβάνι χαμηλό, γενικότερα σκοτεινό ambience που αν μη τι άλλο κάνει εντύπωση, όπως επίσης συμβαίνει και με το πανέμορφο -custom made- bar station.


Ice craftings και σημασία στον πάγο που τοποθετείται στα ποτά, bar food που βλέπει προς Άπω Ανατολή και μπόλικες μικρές λεπτομέρειες ενισχύουν τη japanίλα του φρέσκου σποτ, το οποίο αγαπά τις house και ηλεκτρονικές μουσικές.

Καλά ποτά και το νέο έτος.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
