
Την προηγούμενη εβδομάδα και σε μία εντυπωσιακή αν μη τι άλλο τελετή που έλαβε χώρα στο Kai Tak Cruise Terminal του Χονγκ Κονγκ, έγιναν γνωστά τα 50 καλύτερα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου για τη χρονιά που διανύουμε. Το Bar Leone -που εδρεύει στην ασιατική μητρόπολη που φιλοξένησε το φετινό κεφάλαιο του σημαντικού θεσμού- βρέθηκε στο νο.1 των The World's 50 Best Bars 2025.
Είχα την τύχη, την αμέσως επόμενη ημέρα να περάσω λίγο χρόνο με τον συν-δημιουργό του, Lorenzo Antinori, καθώς και να βρεθώ για ένα ολόκληρο απόγευμα στο πολυσυζητημένο σποτ του HK - παρακάμπτοντας, ευτυχώς για μένα, δυστυχώς για τους υπόλοιπους, την 100 μέτρων ουρά που είχε δημιουργηθεί ήδη από τις 16.30 (το Bar Leone ανοίγει καθημερινά στις 17.00). Λογικό, όλοι θέλουν να δουν το καλύτερο μπαρ του κόσμου.

"Ξέρεις, οι Ιταλοί λατρεύουν -ανάμεσα σε πολλά άλλα- τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Την μπάλα, το σινεμά και τη θρησκεία" μου λέει ο Antinori καθώς με υποδέχεται στο μπαρ του. Μου δείχνει αρχικά τα κασκόλ, τις φανέλες, τα λάβαρα της Ρόμα -ομάδας που υποστηρίζει από μικρό παιδί- καθώς και τις φωτογραφίες του κλαμπ και του εμβληματικού αρχηγού των Τζιαλόροσι, Φραντσέσκο Τότι, που βρίσκονται σε περίοπτη θέση σε κάθε σημείο.
Έπειτα, υψώνει το χέρι του και μου παρουσιάζει τις αφίσες από δημοφιλείς ταινίες της Τσινετσιτά, πολλές από αυτές υπογεγραμμένες μάλιστα από τους σκηνοθέτες - η μητέρα του Lorenzo εργαζόταν στο μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο, στη Ρώμη, παλαιότερα.
Κλείνοντας την τριλογία, οι φωτογραφίες του Πάπα, βρίσκονται ακριβώς πάνω από την είσοδο του μπαρ. "Από αυτόν δεν έχουμε αυτόγραφο" τονίζει γελώντας ο Ιταλός δημιουργός του εν λόγω μέρους.

Πιάνω στασίδι -λέγε με σκαμπό- στο μπαρ, μπροστά ακριβώς από το οποίο απλώνονται τα λίγα τραπέζια του Bar Leone, που εξυπηρετεί περίπου 20 άτομα τη φορά. Χαζεύω την -σαν cafe της Ρώμης στα 70s- αισθητική, τον κόσμο που πλέον μπαίνει με θρησκευτική ευλάβεια και τις εικόνες του Simone Caporale να σερβίρει στο Boadas και του Yul Brynner να διαφημίζει το μπράντι Rene Briand, στην αριστερή πλευρά της μπάρας - στο έτερο ημισφαίριο υπάρχει, ακόμη μία, φωτογραφία του Τότι καθώς και ο μαυροπίνακας με τα κλασικά κοκτέιλ.
"Tο Bar Leone γεννήθηκε -τον Ιούνιο του 2023- για να είναι ένα συνοικιακό cocktail bar, ένα στέκι γειτονιάς. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να ανοίξουμε ένα μέρος στο οποίο ο κόσμος θα θέλει να επιστρέφει. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να είναι συνδεδεμένος με την κοινότητά μας" αναφέρει ο έξοχος οικοδεσπότης. Και όντως το αποπνέει αυτό το εν λόγω μέρος.

Την ώρα που στο soundtrack ο Vinicio Capossela και το Si è spento il sole διαδέχoνται το Strawberry Letter 23 των The Brothers Johnson (by the way, η μουσική έχει παραμείνει ίδια και απαράλλακτη από το άνοιγμα του μπαρ), καταφθάνει μπροστά μου το σφηνάκι-καλωσόρισμα: Ένα αλμυρότατο, signature Filthy Martini με βότκα και άλμη από τις χαρακτηριστικές ελιές. Σειρά παίρνουν οι -ίδιες οι- ελιές.
Αυτές που στη ΄βιτρίνα' του μαγαζιού αναφέρονται ως οι (μάλλον) καλύτερες του κόσμου: Πράσινες και τσουπωτές, καπνίζονται σε ξύλο κερασιάς και αποκτούν γεύση που παραπέμπει σε μπέικον (όντως) - άψογος μεζές για το πλουμιστό Garibaldi που μόλις έχει προσγειωθεί στον ορίζοντά μου.

Ακολουθούν τα δύο Negroni του Bar Leone (ένα με εσάνς κακάο και ένα με σύκο), προτού ολοκληρώσω το αλκοολικό ντεμαράζ μου με ένα από τα best sellers αυτή την εποχή, το Olive Oil Sour, με Woodford Reserve, Marsala, ιταλικό ελαιόλαοδ, μέλι και, ασφαλώς, ασπράδι αυγού.
Και έπειτα, τα σνακ - αν αρκεί να περιοριστεί κανείς μόνο σε δύο, αυτά δε θα μπορούσαν να είναι άλλα από τις πατατοκροκέτες με μελιτζάνα και λιαστή ντομάτα και το Bourdainικό σάντουιτς με μορταδέλα, ρικότα και πικλαρισμένο τσίλι σε φοκάτσια.


Νομίζεις όμως πως το Bar Leone είναι τα όσα μπαίνουν στο ποτήρι ή το πιάτο; Ισχύει, αλλά μόνο εν μέρει. Στη σκηνή των μπαρ υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για πιο απλές, ανθρώπινες ιδέες και στο Bar Leone συμβαίνει ακριβώς αυτό.
Αντλεί την ψυχή και την αισθητική του από τα παραδοσιακά μπαρ της γειτονιάς στην ιταλική πρωτεύουσα, αποπνέει μια ακαταμάχητη, χαρούμενη ενέργεια που σε μαγεύει, σκορπά αβίαστα και ακομπλεξάριστα φιλοξενία, ρυθμό, νοοτροπία - και αυτά εξηγούν την εκρηκτική δημοφιλία, και κατ' επέκταση, επιτυχία του.
Άλλα μπαρ διαθέτουν περίτεχνα ποτήρια και υπερ-επιμελημένες ιδέες. Το Leone ποντάρει στην απλότητα της τέχνης του bartending και στην ανοιχτόκαρδη αύρα του. Και για όλα τα παραπάνω, αξίζει να περιμένει κανείς στην ουρά, έξω από αυτό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.