
Η μετατόπιση του ευ πίνειν ωραρίου και η άνοιξη του aperitivo είναι μια νέα πραγματικότητα και στα της αθηναϊκής εστίασης δρώμενα, με πολλά μέρη που υπηρετούν τη φιλοσοφία του (χαλαρού) early drinking να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταίους μήνες, είτε σαν μία απάντηση στις ερωτήσεις των κουρασμένων από τη νύχτα Μιλένιαλ, είτε σαν έξτρα προοπτικές για after office ποτά. Σημεία που πληθαίνουν λοιπόν, τα aperitivo μπαρ και οι spritzερίες επενδύουν σε ελαφρά cocktails, κάτι με αφρό, βερμούτ και αμάρο, bitters συν συνοδευτικά σνακ για να ανοίξει η όρεξη αλλά και σαν κινητοποίηση μιας πιο "υγιεινής" προσέγγισης του fine drinking, με non και low alcohol ποτά. Ανανεώνουμε τη συλλογή μας λοιπόν με όλα εκείνα τα σποτ που ενδείκνυνται για aperitivi, spritzes και τα συναφή. Spritzερίες και aperitivo μπαρ στην Αθήνα - Η updated λίστα:
Τα νέα
Λούza
Μια spritzeria α λα γκρεκ έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στο κέντρο της πόλης και τον αριθμό 4 της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης. Χώρος βιομηχανικά μίνιμαλ με ιδιαίτερες πινελιές στη διακόσμηση και τραπεζάκια στον πεζόδρομο συνθέτουν το χωροταξικό πλαίσιο, μαζί με πάντοτε feelgood vibes και ευχάριστες μουσικές.

Σε συνέχεια του ονόματός της, η Λούza σερβίρει ελληνόστροφο φαγητό, με προτάσεις -μεταξύ άλλων- όπως η Λαδένια Κιμώλου (σε δύο εκδοχές), μπρουσκέτες σε 4 εκδοχές με ελληνικά τυριά και μαρμελάδες, καρπάτσιο ντομάτας με πίκλα κρεμμυδιού, καπαρόμηλο και μοτσαρέλα. Ιδανικοί συμπαίκτες τα πιάτα για τα όσα μπαίνουν στο ποτήρι εδώ: Κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, κλασικά aperitivi αλλά και signature spritzes - ξεχωρίζουν τα Cappuccino Spritz (προσέκο, βότκα, λικέρ καφέ, κρέμα) και η λευκή ερμηνεία του Negroni.
Προφήτης
Μία ακόμη πρόσφατη άφιξη (άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου) στο τερέν των spritzerιών της πόλης, που ακούει στο εύηχο και πιασάρικο όνομα "Προφήτης" (ή "Profitis", αν το έλεγαν έτσι στο χωριό σου) και φέρει την υπογραφή της ομάδας πίσω από τον "Τράγο", στου Ψυρρή. Στο χώρο είναι προφανέστατη η... εκκλησιαστική επιρροή της γειτονιάς (πλατεία Προφήτη Ηλία), με το ντεκόρ να παραπέμπει σε κατανυκτικές καταστάσεις, με αναμμένα κεριά και, γενικότερα, λεπτομέρειες και vibes που σπρώχνουν προς τα εκεί.

Τι πίνεις και τι τρως εδώ; Ξεκινώντας από το κρασί, θα βρεις μία περιεκτικά ενδιαφέρουσα λίστα από τον ταλαντούχο σομελιέ Γιώργο Καραμπίνη, ενώ πέρα από τις κλασικές προτάσεις σε spritz, θα βρεις και τις signature που φέρουν ονόματα προφητών. Ιεζεκιήλ (με μεσκάλ, προσέκο και ping grapefruit σόδα), Ιώβ (με blended σκωτσέζικο ουίσκι) και Ιωνάς (με Campari, σιρόπι ανανά και λευκό βερμούτ) δείχνουν άκρως ιντριγκαδόρικες προτάσεις. Μία επαρκής γκάμα από αλλαντικά και τυριά, μαζί με μπρουσκέτες, σε αρκετά καλή τιμολογιακή πολιτική, σου δίνουν όλα όσα χρειάζεσαι για να μην παίξει σόλο το ποτό και το κρασί σου.
Ma Che Vuoi

Φιλοδοξώντας να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο το Dolce Far Niente, το Ma Che Vuoi έκανε πρεμιέρα λίγο πριν τις γιορτές στο αθηναϊκό κέντρο, σε έναν χώρο όχι άγνωστο για τους foodies της πόλης. Βλέπεις, ο αριθμός 15 της οδού Καλαμιώτου φιλοξενούσε ανέκαθεν ενδιαφέροντα σποτ σαν το Senios, το Loco ή το Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ. Πλέον εκεί βρίσκεις ένα υβρίδιο spritzerίας - ιταλικού εστιατορίου - πίτσαρίας, που τιμά τόσο την όλο και πιο δημοφιλή διαδικασία του aperitivo όσο και εκείνη που άπτεται το τερέν των δημοφιλέστερων ιταλικών εδεσμάτων.
Αμόρε
Άνοιξε τον Οκτώβριο και φέρει την υπογραφή της Σκεύης Ερωτόκριτου. Το Αμόρε συστήνεται ως κλασικός εκπρόσωπος του σπορ και φωλιάζει σε έναν πολύ όμορφα και ταιριαστά για τη φάση της διαμορφωμένο χώρο, στον Νέο Κόσμο. Θυμίζει ιταλικό ομόλογό του, με highlight την όμορφη μπάρα που δένει αρμονικά με στοιχεία όπως το μωσαϊκό στο πάτωμα, η γραμματοσειρά του λογοτύπου του και τα καρό τραπεζομάντιλα. Φυσικά, βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Αγαπάει τα βερμούτ, σερβίρει ακατάπαυστα Αperol, Campari και Cynar spritzes, ενώ, όσο προχωρά η δράση, από την μπάρα του φεύγουν Negroni και Garibaldi, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (με ωραία αφρώδη και γοητευτικές ρετσίνες), που αλλάζουν συχνά. Απεριτίβο δίχως να τσιμπήσεις κάτι δεν παίζει, έτσι εδώ υπάρχουν μικρά πιάτα στο στιλ του μεζέ: banderillas (το περαστό σε οδοντογλυφίδα τάπα), διαλεχτά αλλαντικά και τυριά, ψωμί και ντοματίνια, τουρσιά και αβγοτάραχο με ψητά αμύγδαλα, μεταξύ άλλων.
Τα προϋπάρχοντα
Felicita
Το feelgood Felicita με τη μεγάλη μπάρα και την αίσθηση παλιάς αθηναϊκής αυλής στο Ρουφ, ξεχωρίζει για πολλούς και πάντοτε ολόσωστους λόγους: Από το κοινό και τη διακόσμηση μέχρι την αύρα και τις μουσικές - το δίδυμο των Κωνσταντίνου Μπόλα και Αλέξανδρου Καμπέρη έχει φροντίσει για τα πάντα έως την παραμικρή λεπτομέρεια. Στα του πίνειν βρίσκεις μεταξύ άλλων aperitivi με αλκοόλ αλλά και δίχως αυτό (από τα κορυφαία non alcohol της πόλης μάλιστα), απλά αλλά και περίπλοκα. Η μέριμνα ανήκει στον Μάριο Ηλιόπουλο που έχει δομήσει μια signature λίστα με twisted classics και ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta. Πολύ καλό φαγητό από τον σεφ Νίκο Ντιναπόγια.

© Λεωνίδας Τούμπανος

Glug Glug
Στην αναγεννημένη εσχάτως πλατεία Καρύτση συναντάς το μικροσκοπικό αλλά εξόχως φροντισμένο σποτ ακριβώς δίπλα από το "Gloria Gati", που απλώνει τα τραπεζάκια του πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επενδύει σε κλασικά spritzes και κρασί, συνοδεύοντάς τα με pizzetti, τυριά και αλλαντικά.
Odori
Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ.
Cicchetto Cantina
Στη στοά Μπολάνη, στα πέριξ της οποίας θα βρεις και κάποια από τα δημοφιλέστερα αθηναϊκά μπαρ (βλέπε "7 Jokers", "Barreldier", "Low Profile"), υπάρχει κι ένα κρυφό διαμαντάκι. Το 'Cicchetto Cantina' είναι ένα αλέγρα φιλόξενο μαγαζάκι με ιταλιάνικο αέρα, που φυσά νόστιμα μέσα από τα φροντισμένα cicchetti και panini του, συντροφιά με ποτά σε στυλ που ταιριάζουν άψογα με αυτά.
Drupes & Drips

Εκείνο που καβάλησε πρώτο το κύμα, στο Κουκάκι. Πίνεις spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, είτε προτιμάς μία από τις ετικέτες κρασιών, φυσικά με την κατάλληλη συνοδεία σε φαγητό.
Απεριτίφ
Στο Παγκράτι, αυτό το γοητευτικό μπαρ τιμά απόλυτα το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes, αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.

© Λεωνίδας Τούμπανος

Villa Grigio 46
Σε μια πρώτη ανάγνωση θα χαρακτηρίζαμε το αγαπημένο πόστο του Παλαιού Φαλήρου ως aperitivi e vino bar, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν πολυχώρο που προσφέρει έξοχο καφέ, brunch, αρκετές ετικέτες κρασιών στο ποτήρι και ασφαλώς νόστιμη κουζίνα με σπιρτόζικο ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Σταθερή αξία είναι και θα είναι τα θρυλικά του απεριτίφ, ενώ από το πλούσιο μενού δε λείπουν οι καλοφτιαγμένες μπρουσκέτες, ωραία pinsa, αλλά και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.
Tre Sorelle
Στην Αρχελάου, το γνωρίζεις προφανώς. Το "Tre Sorelle" μπορεί να χαρακτηρίζεται pizza bar αλλά είναι και μία έξοχη πρόταση για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το spritz τους.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.