
Via Maris δηλαδή Δρόμος της Θάλασσας. Η αρχαία εμπορική οδός κατά μήκος της μεσογειακής ακτής της σύγχρονης Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Συρίας, που χρονολογείται από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ονοματοδοτεί το ολοκαίνουριο σποτ στου Ψυρρή, που από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έρχεται να δώσει κάτι διαφορετικό στην αθηναϊκή σκηνή.


Το Via Maris πιάνει πόστο στην ήσυχη και περίπου κρυμμένη οδό Μίκωνος, σε απόσταση αναπνοής από τη βασική περαντζάδα της γειτονιάς του αλλά παράλληλα και αρκετά 'μακριά' από αυτή - ξέρεις, εκείνο το πολυσύχναστο κομμάτι του Ψυρρή που ενώ διαθέτει ζωντάνια, αλεγρία και πλήθος κόσμου, μοιάζει να στερείται πιο προσωπικά στέκια από εκείνα που 'έχουν ψυχή΄. Από τα πιο ουσιαστικά μέρη ως προς το τι πρεσβεύουν και τι προσφέρουν στον επισκέπτη.

Ακριβώς εδώ έρχεται να μπει το Via Maris, που συστήνεται ως μια χαλαρή και feelgood βερμουτερία και tapas bar - ενδεχομένως να σου θυμίσει το κόνσεπτ εκείνων των ανοιχτόκαρδων σποτ που συναντάς κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο ή σε κάποιες μητροπόλεις της Ευρώπης και τα οποία ξεχωρίζουν για τα ζωντανά vibes, την ωραία ατμόσφαιρα και τις νοστιμιές που σερβίρονται κυρίως σε μπάρες.

Χώρος ιδιαίτερος, σαν στοά με τραπέζια στο 'έμπα' του, που καταλήγει σε μία open kitchen και μία μεγάλη ξύλινη μπάρα-τραπέζι ακριβώς μπροστά της, συν ένα μικρό αίθριο στο βάθος. Αποχρώσεις του λευκού και γήινες πινελιές, μαζί με λεπτομέρειες που γλυκαίνουν το μάτι και χαλαρώνουν το πνεύμα, σε μια μίνιμαλ συνθήκη.
'Οσα πίνεις, όσα τρως
Στο drinking πεδίο, το βερμούτ έχει προφανώς την τιμητική του. Έτσι, εδώ βρίσκεις 12 προτάσεις (από Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα) που σερβίρονται με σόδα ή ανθρακούχο νερό και τις ελάχιστες μεν, απαιτούμενες δε γαρνιτούρες (βλέπε ελιά, πορτοκάλι) συν μικρά συνοδευτικά πιατάκια. Τα βερμούτ είναι οι πρωταγωνιστές και των cocktails, που ακολουθούν σχετική κατεύθυνση.


Επιπροσθέτως, έχει γίνει σωστή επένδυση και στο πεδίο του κρασιού, με τον ελληνικό αμπελώνα να επικρατεί, σε μία περιεκτική και ενδιαφέρουσα οινική λίστα, επιβεβαιώνοντας αβίαστα την αίσθηση πως το Via Maris μπορεί κατά κάποιον τρόπο να παίξει το ρόλο και του επόμενου level του wine bar.
"Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι κλείσουμε τις γεύσεις των χωρών που διέσχιζε το Via Maris στα πιάτα μας. Να παντρέψουμε κουλτούρες, εντάσεις, υλικά και να προσαρμόσουμε στα παραπάνω ιδέες και επιρροές από την Ιαπωνία, το Περού και άλλα μέρη του πλανήτη. Μέσα από μικρά πιάτα που μοιράζονται, θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους, καθώς πιστεύουμε πως το φαγητό απολαμβάνεται καλύτερα μαζί με άλλους. Γενικά, οτιδήποτε στο Via Maris συμβολίζει την ανταλλαγή πολιτισμών, γεύσεων και ιστοριών" υποστηρίζει ο συνιδιοκτήτης και σεφ Ayal Kitches, που φέρει την επιμέλεια της γεύσης εδώ, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του -επίσης σεφ και γνωστού από το MasterChef αλλά και άλλα projects- Λέβις Κοδημάι.


Τα παραπάνω ερμηνεύονται -μεταξύ άλλων- σε πιάτα όπως τα στρείδια με πικάντικο αφρό και ελαιόλαδο, σε σασίμι από ψάρι ημέρας με μαγιονέζα και σόγια από koji, σε γκοργκοντζόλα με μαρμελάδα, χτένι με αφρό κουνουπιδιού ή συκώτι κοτόπουλου με πουρέ από χόρτα και μαϊντανό. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν τα 'απεριτίβο σνακ' όπως η φοκάτσια με μαύρο κύμινο, duqqa και ελαιόλαδο, το σαλάμι ή το Αρσενικό με μαύρο πιπέρι. Απλό, fine, με καλή πρώτη ύλη το φαγητό, που ασφαλώς παίζει στη λογική του μοιράσματος.
Γενικότερα, το Via Maris έχει ωραία ενέργεια. Ξεκουράζει από τον φόρτο της ημέρας. Είναι ανοιχτό για ντόπιους και επισκέπτες. Αγαπά τη walk in λογική. Υποστηρίζει το after office αλλά προχωρά και πιο μακριά από αυτό. Μπορεί να είναι και μπαρ και εστιατόριο.
Info
Μίκωνος 10, Ψυρρή
Τηλ. 211 0080529
Ανοιχτά Τρ. - Κυρ. 18.00 - 23.30
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.