Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, Αυστριακοί στρατιώτες αναζητούν κάτι να πιουν. Μετά από πολλές προσπάθειες κατέληξαν στο spritzen, που θα λέγαμε πως αποτελεί πρόγονο του spritz. Και όπου ακούς spritz, δε γίνεται να μη βάλεις στην κουβέντα και το Aperol, που σχεδόν αβίαστα συνδέεται πια μαζί του. 

Το aperitivo που φτιάχνεται με μία εξαίρετη μυστική συνταγή -περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη καθώς και εκχυλίσματα πορτοκαλιού- έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα δημοφιλέστερα spirits του πλανήτη και το μάλλον πιο διάσημο πορτοκαλί πράγμα στον μάταιο τούτο κόσμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

Γνώρισε μεγάλη δημοφιλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν άρχισε να κερδίζει την προτίμηση των θαμώνων στα cafes της Πάντοβα αλλά και σε παραδοσιακά μπαρ της Βενετίας. Κάπου στα 50s γεννήθηκε και η περίφημη συνταγή που καθιέρωσε το Aperol Spritz - ήταν ακριβώς το ίδιο διάστημα που έπαιξε στην τηλεόραση και το "Il Carosello", το πρώτο διαφημιστικό του Aperol.

Aperol Spritz 1

Από τα 80s και μετά, το Aperol ξεπέρασε τα βενετσιάνικα και τα ιταλικά σύνορα, αποκτώντας μια πιο κοσμοπολίτικη και διεθνή διάσταση, για να φτάσουμε στις αρχές του τρέχοντος αιώνα όταν και άρχισε η αληθινή επανάσταση του Aperol Spritz - με τη βοήθεια ασφαλώς του Gruppo Campari.

Το γλυκόπικρο στοιχείο, το ξεχωριστό χρώμα, ο ανάλαφρος dolce far niente χαρακτήρας, οι ήπιοι αλκοολικοί βαθμοί και η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις πεποιθήσεις του "τέλειου ποτού για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση" και του "ευκολότερου στην παρασκευή cocktail για το σπίτι" οδήγησαν άπαντες να έχουν κάτι πορτοκαλί και νόστιμο στα ποτήρια τους.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτεις και το γεγονός πως πλέον κυκλοφορεί (και) σε συσκευασία 'Ready to Serve', προσφέροντας απόλαυση κάθε στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι. Το Aperol Spritz 'Ready to Serve' είναι ένα προαναμεμειγμένο κοκτέιλ, έτοιμο για κατανάλωση, φτιαγμένο με τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά ενός αυθεντικού Aperol Spritz - σαν να παρασκευάστηκε μόλις από έναν επαγγελματία bartender.

"Όπου υπάρχει ποτό, υπάρχει και φαγητό" λέει μία παλιά lifestyle παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτών των γραμμών πριν λίγα λεπτά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα προϊόν που άπτεται της ιταλικής κοσμοθεωρίας γύρω από το ευ πίνειν και τρώγειν. Έτσι το Aperol και το Spritz του μπορεί εύκολα να παίξει έχοντας στο πλάι του κάποια εδέσματα που μεγιστοποιούν την απόλαυση. 

Με καπνιστό σολομό και crostini

Προσαρμόζεις τα παραπάνω σε μέγεθος μπουκιάς, πλαισιώνοντας κατά βούληση με ελαιόλαδο, τυρί κρέμα, λεμόνι και άνηθο. Το αποτέλεσμα συμπληρώνει τα bitter flavors του Aperol Spritz, δίχως να τα σκεπάζει. 

Με cicchetti

H παραδοσιακή βενετσιάνικη ρετσέτα με μικρά συνοδευτικά που προορίζονται για κατανάλωση με τα δάχτυλα ή με οδοντογλυφίδα κερδίζει από τα αποδυτήρια. Σκέψου: Ελιές, ξηροί καρποί, βραστό αυγό στη μέση, καλαμαράκια, λαχανικά, καρδιές αγκινάρας και μικροσκοπικά σάντουιτς, σε οποιοδήποτε combo, κάνουν πάντοτε τη δουλειά.

Με πλατό αλλαντικών και τυριών

Μία φροντισμένη επιλογή από αλλαντικά και τυριά δίνει άλλη έννοια στο happy hour food. Στο πεδίο του τυριού, προτίμησε κάτι που αναδεικνύεις τη γλυκόπικρη αίσθηση όπως το σεβρ ή κάτι κρεμώδες σαν το Brillat Savarin. Από πλευράς αλλαντικών, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ένα καλό προσούτο και ένα εξίσου καλό σαλάμι.

Με πίτσα

Δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι.

Με πατατάκια

Ωπ, τι έγινε; Καλομάθαμε από τα παραπάνω και αγνοούμε το πιο κλασικό από τα κλασικά συνοδευτικά ποτών (τουλάχιστον στη χώρας μας); Κι όμως, το ελαφρύ και αλμυρό άγγιγμα των (ποιοτικών) τσιπς λειτουργεί ως έξοχο pairing μαζί με το Aperol spritz.


Απολαύστε Υπεύθυνα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Βιώσιμη ταχύτητα, premium gin και η Βάσια Κωσταρά: Το Bombay Sapphire στο σύμπαν του E1

Με τo Bombay Sapphire στους "ηλεκτρισμένους" αγώνες ταχύτητας σκαφών Ε1 στο Μονακό και καλεσμένη τη Βάσια Κωσταρά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2025

Μία cool ταράτσα στον αστερισμό της Γλυφάδας

Cocktails και ηλιοβασιλέματα σε ένα rooftop που έχει στυλ και άποψη.

Ο σχεδόν κρυμμένος, 'κρεμαστός' κήπος του Ψυρρή

Στην καρδιά της δημοφιλούς γειτονιάς, το εν λόγω σποτ συνδυάζει ναπολιτάνικες πίτσες, εκλεπτυσμένα cocktails και θέα στην Ακρόπολη, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαλκόνια της πόλης.

Το Scamp είναι το νέο cool μπαρ στο Κουκάκι

Μία από τις πιο ζωντανές και πολυσυζητημένες αθηναϊκές γειτονιές απέκτησε σχετικά πρόσφατα ένα νέο μπαρ που φιλοδοξεί να αποτελέσει στέκι για κάθε είδος επισκέπτη, επενδύοντας στο τρίπτυχο καλά ποτά-φιλοξένη ατμόσφαιρα-φροντισμένες μουσικές.

To επόμενο Σάββατο ανήκει στη Deborah De Luca

Μαζί της στο Bolivar οι Mikee και Manolaco.

Tο εκρηκτικό trance των VINI VICI συναντά τη ζωντανή μαγεία της Giorgia Angiuli

Η F.S.I. γιορτάζει 24 χρόνια πορείας στην ελληνική ηλεκτρονική σκηνή στο "Bolivar".

Στην Ίο υπάρχει ένα sunset bar-θρύλος

Από τα πρώτα sunset bars στον κόσμο, συνέδεσε το ηλιοβασίλεμα με τη μουσική, όχι απλώς ως υπόκρουση, αλλά ως εμπειρία.