Μία βόλτα και 4 κρασιά από το Φυσικά Fysika

Μερικές ετικέτες που δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε στη σημαντική έκθεση που ασχολείται αποκλειστικά με φυσικά κρασιά.

Φυσικά Fysika κρασί

Για μία ολόκληρη ημέρα, το πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Σοφοκλέους, μεταμορφώθηκε σε οινική φιέστα αποκλειστικά αφιερωμένη στα φυσικά κρασιά. Όπως αναμενόταν, το Φυσικά Fysika -η πρώτη έκθεση που ασχολείται αποκλειστικά με φυσικά κρασιά- στην αθηναϊκή του πρεμιέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των οινόφιλων και όσων αισθάνονται τέτοιοι.

Κάναμε τη βόλτα μας κι εμείς. Ανάμεσα σε όσα προλάβαμε να δοκιμάσουμε, ξεχωρίσαμε τα εξής:

Mataroa Nautical / Κτήμα Οινογένεσις

Φυσικά Fysika 2

Σε συνέχεια των εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης κρασιών του, το οινοποιείο από το Δοξάτο Δράμας, εξετάζει μέσω της σειράς Mataroa και το Ασύρτικο. Κρυοεκχύλιση 12 ωρών και ήπιο πιεστήριο, αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωρίμανση κρασιού για 4 μήνες με τις λεπτές του οινολάσπες με μπατονάζ, εμφιάλωση με ελάχιστα θειώδη. Στο Mataroa Nautical βγαίνουν ιώδιο και φυτικά αρώματα, ενώ το στόμα είναι πλούσιο με υψηλή οξύτητα. 

Holy Mania / Οινοποιείο Τρουπή

Φυσικά Fysika 4

'Taking Moschofilero to the limits' υπόσχεται εδώ και αρκετό καιρό το δημοφιλές οινοποιείο της Μαντινείας και μέσω του Holy Mania δείχνει να βαδίζει σταθερά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η καλλιέργεια των ιδιόκτητων αμπελώνων με γνώμονα την χαμηλή στρεμματική απόδοση και η χαμηλής παρέμβασης μέθοδοι λευκής οινοποίησης σε τσιμεντένιες δεξαμενές, αναδεικνύουν το δυναμικό της ποικιλίας, στη νέα Mαντινεία Holy Mania. Η άγρια ζύμωση προσδίδει πολυπλοκότητα συνδυάζοντας αρώματα λευκόσαρκων πυρινόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινου αλλά και εσπεριδοειδών. Τραγανή οξύτητα και επίγευση γιασεμιού. Ενδεικτικά συνοδεύει κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, ψητά ψάρια μέτριας λιπαρότητας και οστρακοειδή. Σε καλές συνθήκες αποθήκευσης διατηρεί τα πλούσια χαρακτηριστικά του τουλάχιστον 3 χρόνια. Σερβίρεται στους 10-12˚C.

Δύο Γενιές / Οινοποιείο Μαρκατσέλη

Φυσικά Fysika 3

Ένα ενδιαφέρον μπλεντ Ασύρτικου-Μοσχάτου Αλεξανδρείας από το οικογενειακό οινοποιείο από τη Θεσπρωτία, με το πορτοκαλί Δύο Γενιές να έχει σκούρο κεχριμπαρί χρώμα λόγω της επαφής του χυμού με τα στέμφυλα για περισσότερες από 100 ώρες (6 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και 3 μήνες παλαίωσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια). Στη μύτη επιβάλλονται πρωτογενή αρώματα μελιού και βοτάνων (άνθη, βανίλια, λεβάντα, νότες από γρασίδι). Το στόμα του είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, αισθητές τανίνες, γεμάτο σώμα και μεταλικότητα, ενώ η επιγευση μακρά και τραγανή. Συνοδεύει όμορφα πλατό τυριών, λιπαρές μακαρονάδες και λευκά κρέατα.

Edenia Luna / Tsililis Terres

Φυσικά Fysika 1

To εν λόγω βιολογικό ερυθρό κρασί (ένας οίνος αφιλτράριστος, χαμηλής παρέμβασης - 100% Λημνιώνα) προέρχεται από αργή αλκοολική ζύμωση ολόκληρης της ρόγας και ωρίμανση σε βαρέλια γαλλικής δρυός για 12 μήνες. Με αρώματα άγριων κόκκινων φρούτων, και βοτάνων των Μετεώρων - από κεράσι και βύσσινο μέχρι βιολέτα, τσάι του βουνού και κάρδαμο. Ευγενικές τανίνες στο στόμα, με πολύπλοκη αίσθηση και παιχνιδιάρικη επίγευση γλυκών μπαχαρικών.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.