Πόσες γεύσεις μπορεί να χωρέσει η Πελοπόννησος σε ένα ποτήρι; Τσίπουρα και αποστάγματα, βότανα του Ταϋγέτου, εσπεριδοειδή, φρούτα, μέλι, αρωματικά φυτά και προϊόντα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα ψάχναμε περισσότερο σε μια κουζίνα παρά πίσω από μια μπάρα. Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, όλα αυτά δίνουν ραντεβού στη Μεγαλόπολη, όπου το Peloponnese Cocktail Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά.
Η ιδέα γεννήθηκε εδώ πριν από πέντε χρόνια και ήταν εξαρχής αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από ένα ακόμη cocktail event: bars από διαφορετικές περιοχές της Πελοποννήσου συναντιούνται πίσω από μια μεγάλη κοινή μπάρα και προσπαθούν να αφηγηθούν τον τόπο τους με τον δικό τους τρόπο. Όχι με καρτ ποστάλ και φολκλόρ, αλλά με shaker, πάγο και ελληνικά αποστάγματα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 20 bars από ολόκληρη την Πελοπόννησο, από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία μέχρι τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Αχαΐα. Οι bartenders έρχονται στη Μεγαλόπολη κουβαλώντας μαζί τους πρώτες ύλες, αρώματα και ιστορίες από τον τόπο τους, μεταφράζοντάς τα σε cocktails που πατούν στην τοπικότητα χωρίς να μένουν εγκλωβισμένα σε αυτή.
Κι αν όλα αυτά αρκούσαν ήδη για μια ενδιαφέρουσα βραδιά, το πέμπτο PCF έχει έναν ακόμη λόγο να τραβάει τα βλέμματα. Για πρώτη φορά κατεβαίνει από την Αθήνα special guest και δεν είναι άλλος από το Line Athens, που πριν από λίγους μήνες βρέθηκε στην κορυφή της πρώτης λίστας των Europe’s 50 Best Bars 2026, κατακτώντας παράλληλα τον τίτλο του Best Bar in Greece. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε φτάσει στο Νο8 του The World’s 50 Best Bars 2025.

Το Line των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου έχει χτίσει άλλωστε μεγάλο μέρος της ταυτότητάς του πάνω στη ζύμωση, τη βιωσιμότητα και στις πρώτες ύλες που φτιάχνονται μέσα στο ίδιο το bar – από fruit wines και μπύρα μέχρι ψωμί–, θολώνοντας συστηματικά τα όρια ανάμεσα στην κουζίνα και την μπάρα. Η παρουσία του στη Μεγαλόπολη έχει λοιπόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ένα συνηθισμένο guest shift. Φέρνει στην ίδια μπάρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα bars της διεθνούς σκηνής με ανθρώπους που δουλεύουν το cocktail στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, το Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.
Πέντε διοργανώσεις μετά, το Peloponnese Cocktail Festival μοιάζει να έχει βρει τον χαρακτήρα του. Είναι ένα μεγάλο cocktail party, σίγουρα, αλλά ταυτόχρονα κι ένας τρόπος να δοκιμάσεις την Πελοπόννησο αλλιώς: σερβιρισμένη με πάγο, σε ένα ποτήρι.
5ο Peloponnese Cocktail Festival
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026
Αναμικτήριο, Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη
20 bars από την Πελοπόννησο + Special Guest: Line Athens