Bloody Mary και το βράδυ στα μπαρ της Αθήνας

Το βαθυκόκκινο umamίσιο cocktail δείχνει να προσπερνά το brunch και να στρέφει επάνω του τα φώτα, ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου.

Bloody Mary Αθήνα μπαρ

Είναι γεγονός πως το Bloody Mary βρίσκεται σίγουρα στην love-it or hate-it λίστα των cocktails. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς δε φτιάχνεται και από τα πιο συνηθισμένα υλικά που συναντά κάποιος σε μία μπάρα. Το όνομά του παραπέμπει σε ταινία τρόμου, τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και ο χυμός ντομάτας, η γεύση του προσεγγίζει το umami και, ασφαλώς, είναι ένα από τα ιδανικότερα ποτά για food pairing - ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στη γαστρονομική διαδικασία που ακούει στο όνομα brunch.

Λίγη ιστορία

Το βαθυκόκκινο cocktail έχει μπόλικες ιστορίες να το συνοδεύουν. Μία από αυτές υποστηρίζει πως φτιάχτηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού "Harry's New York Bar", από τον bartender Fernand Petiot - που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα. Το όνομά του προήλθε από το σαλούν "Bucket of Blood" του Σικάγο. Σε αυτό, πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε η σερβιτόρα του Mary. Η ιστορία είχε μεταφερθεί στον Petiot από τον Αμερικανό διασκεδαστή Roy Sloan που κατά καιρούς εργαζόταν στο "Bucket of Blood".

Πέρα από όλα τα παραπάνω και επανερχόμενος στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας, κάτι που δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει εσχάτως αρκετοί bartenders σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης είναι πως το ερυθρό ποτό με τα συνήθως πληθωρικά συνοδευτικά επί του ποτηριού διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλες ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.

> Διάβασε ακόμη: Το 'Feelin' Good' είναι ένα μπαρ που θα σε κάνει να νιώσεις καλά

Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing δείχνουν να το καθιστούν σαν ένα από τα φαβορί της νέας χρονιάς. Συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα εντός των αθηναϊκών τειχών.

Εν Αθήναις: It was about Bloody time

Το Bloody Baba είναι ένα από τα κρυφά χαρτιά του "Baba Au Rum", ειδικά για εκείνους που επιλέξουν να κινηθούν μακριά από ρουμένιους ρυθμούς. Φρέσκος χυμός ντομάτας και σέλινου γίνονται blending με βότκα infused με βασιλικό, λεμόνι, τσίλι και βανίλια, συν mezcal και ελάχιστες σταγόνες Port. Το κορυφαίο καπνιστό αλάτι του πλανήτη και ένα μείγμα μπαχαρικών βάζουν την τελική αλμυρή πινελιά.

Bloody Mary 2

Στο section του πίνειν στον "Κύριο" της πλατείας Μαβίλη, τα ονόματα των Γιάννη Σαμαρά και Μιχάλη Αλεξανδράκη αποτελούν από μόνα τους μία επιβεβαίωση πως στο ποτήρι σου θα φτάσουν προσεγμένα πράγματα. Αυτό ισχύει για το Bloody Mary που πατά σε απολύτως κλασικές κατευθύνσεις, με δικό τους μείγμα ντομάτας, σκόνη από αλάτι και σέλινο στο rim και γαρνίρισμα με ελιά και celery stick. Εξίσου κλασικό είναι και το αντίστοιχο στο "Zebra" του Ψυχικού που επιμελείται η ομάδα του Χρήστου Χουσέα.

> Διάβασε ακόμη: 'Bottega di Rino': Η νόστιμη sprezzatura της οδού Αμερικής

Στα big hits του γλυφαδιώτικου "Mr. Fox" συγκαταλέγεται το do-it-yourself Bloody Mary όπου ο επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του custom εκδοχή επιλέγοντας τη βάση (ντομάτα ή παντζάρι), το αγαπημένο του ποτό (βότκα, gin ή τεκίλα), καθώς και τον βαθμό spiciness που εκτείνεται από mild μέχρι real spicy για τους πραγματικά θαρραλέους.

Bloody Mary 1

Για το φινάλε, μία εκδοχή που πραγματικά έχει κάτι διαφορετικό να πει. Στο "Birdman", ο Χρήστος -για τους φίλους Τίτο- Καρυπίδης οραματίστηκε και δημιούργησε μία ιαπωνική βερσιόν του Bloody Mary, απολύτως ταιριαστή με τη φιλοσοφία της jap-pub του Άρη Βεζενέ. Το ποτό εδώ είναι πιο γλυκό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς η αψάδα μαζί με τη γλυκύτητα ανεβαίνουν μαζί ώστε να υπάρξει ισορροπία. Βάση είναι προφανώς ο χυμός ντομάτας μαζί με Umeshu (ιαπωνικό κρασί από δαμάσκηνο που όμως θεωρείται περισσότερο λικέρ) και single malt Caol Ila. Χρησιμοποιείται ακόμη αλάτι με μανιτάρι πορτσίνι και τρούφα, σε συνδυασμό με το βρώσιμο τηγανητό kombu, πασπαλισμένο με sesame-wasabi που φέρνουν αρμονία.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Κύριος

Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη
  • Bars

Birdman

Βουλής 35, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Mr. Fox

Λαοδίκης 38, Γλυφάδα
  • Bars

Zebra Bar

Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.