Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.

ΜΠΑΡ ΑΘΗΝΑ 2022 Knave

Η Αθήνα αποτελεί μία πόλη που λατρεύει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και εποχικές συγκυρίες τα μπαρ και αυτή είναι μία διαπίστωση που θα μπορούσε να κάνει κανείς δίχως να έχει πιει σταγόνα στις μπάρες της. Αν έπρεπε όμως με το ζόρι να επιλέξουμε μία αγαπημένη εποχή για τα αθηναϊκά μπαρ, αυτή θα ήταν μάλλον το φθινόπωρο. Ειδικά μετά τα πρώτα κρύα, άπαντες αναζητούν τη θαλπωρή της μπάρας για καλοφτιαγμένα ποτά και ακόμη πιο καλοφτιαγμένα βράδια. Κορύφωση της σεζόν ασφαλώς αποτελεί ο Νοέμβριος, με το Athens Bar Show να επεκτείνεται για αρκετές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και μπόλικα spots αυτής (ασχέτως αν όλοι στο τέλος καταλήγουν στο 7 Jokers).

Στις παρακάτω γραμμές καταλήγουμε σε παλιά και νέα μπαρ, events και φεστιβάλ που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το ερχόμενο διάστημα.

Αυτά που ήρθαν για να μείνουν

Αν κυκλοφορείς, ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Τους τελευταίους μήνες προέκυψαν μερικές πάρα πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις, που δε φαίνεται να αποτελούν "κομήτες" της αθηναϊκής μπάρας. 

Το "Έπρεπε" εμφανίστηκε την περασμένη άνοιξη και εκεί που η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα από τη Φωκίωνος Νέγρη και έγινε insta hit, τόσο που αρκετοί ξεκαλοκαίριασαν στην Κυψέλη, με ένα ποτό στο χέρι, συνοδευόμενο από το ιδιαίτερο bar food του, που υπογράφει η ομάδα των "Σεϋχελλών". Το ενδιαφέρον κοινό και το χαλαρό ύφος του αναμένεται συνεχίσουν να τραβούν την προσοχή. 

ΕΠΡΕΠΕ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ - EPREPE BAR 3

Σχεδόν παρόμοια περίπτωση και το "Grasshoppers”, που δε δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην πολυσυζητημένη εσχάτως γειτονιά του Νέου Κόσμου, από την ομάδα του Naif, τον περασμένο Μάιο. Ένα αυστηρά after office/ βραδινό μαγαζί στο οποίο ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός του μπαρ και όχι εκείνος του all day, με σωστά τοποθετημένη μπάρα και το σκούρο μπλε που έχει προσαρμοστεί σαν το βασικό χρώμα.

Signature cocktails και συγκεκριμένες προτάσεις σε κλασικά ποτά αλλά και το The Italian Club (εκδοχή του club sandwch με μοτσαρέλα, μορταδέλα, salami pepita και πέστο βασιλικού) συνεχίζουν να αποτελούν κάποια από τα δυνατά χαρτιά του.

Το "Apoteka" αποτέλεσε από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου ένα πολύ διαφορετικό όσο και φιλόδοξο -ειδικά λόγω του location του- μπαρ. Στην Δεριγνύ και τα πέριξ της πλατείας Βικτωρίας, το mood θυμίζει κάτι από τη δεκαετία του 1980 και τα ποτά ακολουθούν την κλασική οδό, σε ένα γενικότερο χωροταξικό πλαίσιο που έχει κάτι να πει, με το δικό του ξεχωριστό ύφος.

ΤΟ APOTEKA ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωνίδας Τούμπανος

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ιστορικό κέντρο καλωσόρισε ένα -ακόμη- φρέσκο μπαρ που ακούει στο όνομα "Stray". Το συναντά κανείς στο στενό της Νικίου και μία ανάσα από την Αιόλου, εκεί ακριβώς όπου τα κίτρινα φώτα του χαρίζουν τη λάμψη τους. Επενδύει στο τρίπτυχο fun/νόστιμα ποτά/καλός ήχος και φροντίζει ώστε ο επισκέπτης να περάσει πραγματικά καλά.

Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου, υπήρξε μία νέα πινέζα στον χάρτη της upcoming Ασκληπιού, με το "Knave". Φέρει την υπογραφή του Λέλου Γεωργόπουλου, του Βαγγέλη Θανάση και του Δημήτρη Μπούκουρη και ήρθε να διαδεχτεί το "Ρινόκερως". Με αλέγκρο χώρο όπου δεσπόζει μία χαρακτηριστική τοιχογραφία από τον Dreyk the Pirate και ένας πολύχρωμος πίνακας-μενού, φροντισμένη λίστα ποτών με κλασικά + ένα extra spirit στο καθένα εξ' αυτών, αβίαστα urban χαρακτήρα και μουσικό χαλί με RnB, soul και old school house ακούσματα, συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή, για όλους τους σωστούς λόγους.

KNAVE ΜΠΑΡ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 6

Κατά την ίδια περίπου περίοδο σέρβιρε και τα πρώτα του aperitivi η sprizeria "Απεριτίφ" στο Παγκράτι, σε ένα σημείο αρκετά πιο ασυνήθιστο από τις γνωστές πιάτσες της δημοφιλούς γειτονιάς, στις εσχατιές της Υμητού. Υπό τη σκιά ενός μεγάλου πλατάνου -εκεί ακριβώς διασκορπίζονται τα τραπέζια του- τιμά το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.

Στα τέλη του ίδιου μήνα και στο σημείο που μέχρι πρότινος συναντούσες το "Meerkat", έκανε την εμφάνισή του το "Babushka". Η Φιλιώ Κορολόγου και ο Ιωακείμ Σιδηρόπουλος οραματίστηκαν ένα μπαρ γεμάτο pop κουλτούρα, αγάπη για τα straight ποτά και τα κλασικά cocktails, καθώς επίσης και λατρεία για τη μουσική και τα μεγάλα χαμόγελα.

Το Μπαρ Babushka στο Κουκάκι 7
Λεωνίδας Τούμπανος

Στο πιο-pop-δε-γίνεται εσωτερικό του κεντρίζει αρχικά το βλέμμα η α λα Τζάκσον Πόλοκ προσαρμογή της διάσημης φωτογραφίας του 1919, με τους Στάλιν, Λένιν και Καλίνιν να σε κοιτάζουν, προτού αυτή παραχωρήσει τη σκυτάλη στην άνετη μπάρα που ισορροπεί χρωματικά κάπου ανάμεσα στο φούξια, το σάπιο μήλο και την τσιχλόφουσκα, δημιουργώντας μία ευχάριστη αντίθεση με το πετρόλ των τοίχων. Γενικά, είναι ένα χαρούμενο μέρος, με vibrant ατμόσφαιρα αλλά και ωραίες μουσικές.

Το ίδιο ακριβώς διάστημα, η ολοένα και πιο ζωντανή γειτονιά ανάμεσα στην Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων εμπλουτίστηκε με ένα μέρος που αυτοσυστήνεται ως νεο-μπιστρό, έχει την ανεμελιά ενός αυθεντικού street bar και ένα πρωτοποριακό concept: Το "Abstract Athens" επηρεάζεται από το κίνημα της μεταμοντέρνας τέχνης και το καθιστά ξεκάθαρα τόσο στο χώρο όσο και στα ποτά του - αυτά ακολουθούν τη λογική των twisted classics, με τα Marble Daiquiri και Splatter Margarita να ξεχωρίζουν. Παράλληλα και συμπληρωματικά, σερβίρονται open nordic σάντουιτς και προσεγμένο χοτ ντογκ.

Abstract

Μία πρόσφατη προσθήκη είναι το "The Architects of Time", που παρότι έχει all day χαρακτήρα υπηρετεί πιστά τον όρο 'bar'. Σε αυτήν, η υπογραφή πίσω από την ενημερωμένη κάβα και τα signature cocktails ανήκει στον Μάριο Ηλιόπουλο, που πιθανότατα γνωρίζεις από το "Six D.O.G.S.".

Το Μπαρ στην Μαυρομιχάλη 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εξίσου πρόσφατη, είναι και η άφιξη του ό,τι-λέει-το-όνομά-του "Μπαρ", στα Εξάρχεια και τον αριθμό 111 της Μαυρομιχάλη. Η ομάδα του "Three Dots & a Dash" δημιούργησε ένα urban chic μπαρ, με οικεία κομψό εσωτερικό και καλοφτιαγμένα ποτά, που αναμένεται να εξελιχθεί σε στέκι της περιοχής.

Οι "παλιοί" που έχουν νέα

Ξεκινώντας από το νο.4 στην πιο πρόσφατη λίστα των World's 50 Best Bars, "The Clumsies" αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το "Legendary Bar" που ετοιμάζεται για τις 7 Νοεμβρίου, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το event της σεζόν. Τι ακριβώς θα συμβεί; Κάποια από τα πιο εμβληματικά μπαρ όλων των εποχών θα σερβίρουν το ίδιο βράδυ στο Μέγαρο Υπατία: Τα "Schumann's" και "Jahreszeiten" του Kempinski (Μόναχο), "Boadas" (Βαρκελώνη), "Long Bar" του Raffles Singapore (Σιγκαπούρη), "La Trova" (Μαϊάμι), "Claridge’s Bar" και "Dukes Bar" (Λονδίνο) επιβεβαιώνουν απλά την τελευταία πρόταση.

Το "Baba Au Rum", έχοντας πλέον και τον Νίκο Ψαριανό ("The Clumsies") στην ομάδα του, συνεχίζει στο γνωστό του ύφος, με την πολύ επιτυχημένη Cocktail & Rum Society λίστα του. Παράλληλα, έχει καθιερώσει εδώ και μερικές εβδομάδες στην μπάρα του και ένα μικρό μενού με επιλογές σε σνακ και γλυκά από το μικρό αδερφάκι "In Love Again", ενώ υπάρχουν σκέψεις για μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε bar food. Επίσης, κάτι ενδιαφέρον ετοιμάζεται στο υπόγειο του "In Love Again".

Το "Barro Negro" εξακολουθεί να μυεί άπαντες στα μυστικά της αγαύης -με νέες προσθήκες στην cocktail list να καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες- αλλά θα φροντίσει να το κάνει με την κατάλληλη συνοδεία: Κάθε Πέμπτη θα υπάρχει bar food (στρείδια και tacos σε rotation) ενώ σύντομα ξεκινά τη δράση της και η "Barro cevicheria", με τρεις προτάσεις σε σεβίτσε υπό την επιμέλεια του σεφ Χάρη Νικολούζου. Παράλληλα και συμπληρωματικά, θα υπάρχουν κάθε μήνα guest shifts.

LINE ATHENS SOUTHSIDE
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στο "Line" θα υπάρξουν σύντομα 5 νέες προτάσεις στην cocktail list, καθώς και 3 εποχικά twists σε ήδη υπάρχουσες επιλογές, συν τις νέες εσοδείες κρασιών, με μία νέα γεύση (αχλάδι) να καταφθάνει λίγο αργότερα. Εκτός αυτών, όλες οι κατηγορίες φαγητού υπό την επιμέλεια των Γιάννη Μαθιουδάκη και Ηλία Κουραχάνη έχουν εμπλουτιστεί με τη γνωστή zero waste φιλοσοφία, με αρκετά νέα πιάτα να κάνουν την εμφάνισή τους στο κυρίως μενού, στο οποίο βέβαια θα διατηρηθούν οι πιο δημοφιλείς επιλογές σαν το Line's Chicken bucket και τα hot dogs.

Τα ποτά των Πάνου Κανατσούλη και Δημήτρη Ρούσσου αποτελούν από μόνα τους μία καλή αφορμή για να κατέβει κανείς έως τη Γλυφάδα και το "Mr. Fox". Σε αυτά θα προστεθεί από τις αρχές Οκτωβρίου ένα uptempo NY style brunch από τον Άνταμ Κοντοβά. Ένα από τα μπαρ-highlights της περασμένης χρονιάς, το "Zebra" θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για την πιάτσα του Ψυχικού, με μία διακριτική ανανέωση στο concept του και ένα μουσικό upgrade, με διαφορετικό DJ καθημερινά καθώς και τακτικούς guests. Ο Χρήστος Χουσέας ετοιμάζει ήδη μία νέα λίστα ποτών ενώ θα υπάρξουν και προσεκτικές προσθήκες στο φαγητό.

rumble

Στο "Odori", το επιτυχημένο combo πίτσα από τον Νίκο Σωτηρόπουλο-ποτά της λίστας Aesthetics συνεχίζει να συγκινεί ενώ στο "Frater & Soror" πέρα από την προσεγμένη γκάμα ποτών τρέχει εδώ και μερικές ημέρες ανανεωμένο brunch με την υπογραφή του Άλεξ Ροβάκη. Νέα λίστα θα υπάρχει μέσα στον Οκτώβριο στο "Rumble in the Jungle", όπου σε κάθε cocktail θα υπάρχει ένα υλικό από συνεργαζόμενους microfarmers που φτιάχνεται αποκλειστικά για το μπαρ. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ποσοστό από κάθε ποτό εδώ θα πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Οι "Θεσμοί"

Για μία ακόμη φορά, το "Athens Bar Show" αναδεύει το μέλλον των μπαρ, στις 8 και 9 Νοεμβρίου στο γνώριμο πια χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Η μεγαλύτερη προσθήκη για φέτος είναι η Athens Bar Week, που ξεκινά από την Κυριακή 6/11 με το ABS Opening Party (ένα πανελλήνιο Pop Up Bar θα στηθεί στην πλατεία Κοτζιά και περιλαμβάνει τα πιο δημιουργικά και πρωτοπόρα μπαρ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα οποία θα σερβίρουν από ένα signature cocktail) και θα κορυφωθεί την Πέμπτη 10/11 με το ABS International Closing Party στην Τεχνοπολη. Στο ενδιάμεσο θα υπάρξουν ασφαλώς οι εκδηλώσεις των εκθετών και βεβαίως πολλά pop up events και guest shifts στα μπαρ της πόλης.

Δυο μέρες Athens Bar Show 2016

Ένα μήνα μετά, ανανεώνεται το ραντεβού των connoisseurs, των απανταχού rum και whisky aficionados καθώς και όλων όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα ουίσκι και ρούμι, με το "Athens Rum & Whisky Festival". Το φεστιβάλ επανέρχεται όχι απλά αναβαθμισμένο αλλά και σε έναν ολοκαίνουριο χώρο-έκπληξη στο κέντρο της πόλης, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Σε συνδιοργάνωση του "Baba Au Rum" και της ελληνικής ομάδας του Difford’s Guide, φέρνει στο κοινό σπάνιες εκδόσεις, εξαιρετικά malts, εκκεντρικές προτάσεις επιλογές και όλα όσα καθιστούν μοναδικά τα δύο spirits, με έναν τρόπο σύγχρονο, πρωτοπόρο και fun. Ασφαλώς, (και) από τη φετινή διοργάνωση δε θα μπορούσε να απουσιάζει το καθιερωμένο Premium Lounge για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες - εκεί όπου μεταξύ άλλων θα σερβίρονται premium και super premium ρούμια και ουίσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.